МИТНО-ТАРИФНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МИТНО-ТАРИФНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ

25.12.2018 19:30

[Секція 7. Податкова система. Бюджетна система]

Автор: Степанова Тетяна Олександрівна, студентка, Університет митної справи та фінансів


На сучасному етапі Україна прагне зайняти своє місце у міжнародному поділі праці й багато уваги приділяє державному регулюванню зовнішньої торгівлі. Вона широко використовує економічні механізми та інструменти державного регулювання зовнішньої торгівлі, серед яких най6ільш важливим є митно-тарифне регулювання.

Державне регулювання зовнішньої торгівлі здійснюється з використанням таких економічних важелів як тарифне та нетарифне регулювання чи точніше оптимальне їх поєднання з врахування вимог національного законодавства та міжнародних стандартів. Співіснування тарифних та нетарифних методів пов’язане насамперед з їх тісною взаємодією та взаємопроникненням для досягнення спільних цілей регулювання зовнішньої торгівлі.

На сьогодні митно-тарифне регулювання зовнішньої торгівлі відіграє важливу роль в торгово-політичному механізмі, оскільки воно застосовується з метою захисту національної економіки, виконання міжнародних зобов’язань, підтримки стабільності міжнародної торгової системи тощо. Ефективно діючий механізм митно-тарифного регулювання є невід’ємною умовою активної та цілісної митної політики України в напрямку забезпечення наповнення державного бюджету, захисту її економічних інтересів та регулювання зовнішньої торгівлі.

Митний тариф забезпечує економічну конкуренцію також і за допомогою надзвичайних тарифних заходів, що класифікуються за принципом обмеження і поділяються на три види: антидемпінгове, спеціальне та компенсаційне. Вони застосовуються з метою захисту від недобросовісної конкуренції з боку торгівельних партнерів країни або як захід у відповідь на дискримінаційні дії інших держав, що порушують конкурентне середовище на внутрішньому ринку країни. Встановлення та справляння оптимальних митних податків та зборів, а також раціональне пристосування митно-тарифного регулювання до умов сучасності може не тільки підвищити конкурентоспроможність українського товаровиробника, але й захистити споживача від неякісних товарів та покращити загальний добробут держави у порівнянні із веденням вільної торгівлі. 

Дуже важливо, аби співробітництво України та інших держав у рамках СОТ було не тільки взаємовигідним, але й робило можливим та ефективним своєчасне та адекватне застосування заходів митно-тарифного регулювання з метою захисту національних інтересів України та її населення в цілому. 

Митна політика України розвивалася в напрямі паралельного розвитку всіх сторін системи митно-тарифного регулювання у відповідності з передовими, загальновизнаними нормами і правилами міжнародної практики. Вона включала одночасне вирішення проблем розбудови митної інфраструктури і активну участь у опрацюванні митних режимів, що мають забезпечувати мінімізацію митних процедур та ефективність митного контролю. 

Питання митно-тарифного регулювання є одними з основних у розвитку зовнішньоекономічних відносин. Отже, особливої уваги необхідно приділяти вирішенню проблем вдосконалення системи митно-тарифного регулювання в Україні. 

Література:

1. Митний кодекс України від  25.11.2018 № 4495-VI [Електронний ресурс] / Офіційний сайт Верховної Ради України. - Режим доступу :.  http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17

2. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 19.12.2018 №  959-XII VI [Електронний ресурс]/Офіційний сайт Верховної Ради України. - Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/959-12



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота