АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ

26.12.2018 20:39

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Вдовиченко Юрій Володимирович, кандидат економічних наук, доцент, Черкаський державний технологічний університет


Аналіз сучасного розвитку провідних світових економік показує, що головну роль у векторі їх розвитку відіграють підприємства, які займаються інноваційною діяльністю. В економічно-розвинених країнах значна частина ВВП (від 60% до 80%) забезпечується за рахунок інноваційних підприємств. Проте, особливістю інноваційної діяльності підприємств є високий рівень ризиків її проведення, особливо, на початкових етапах реалізації інновації. Дана особливість інновації визначає набір джерел фінансування, які орієнтовані на інвестування інноваційних підприємств з високим ризиком виконання проектів. Це краудфандингові платформи, бізнес-ангели і венчурні фонди. Як результат, поширюється використання альтернативних джерел фінансування інноваційних проектів, а отже, такі джерела як краудфандинг, венчурні інвестиції та фінансування через бізнес-ангелів стають все більш популярними.

Зростання привабливості краудфандингу для фінансування інноваційних проектів призводить до зростання кількості краудфандингових платформ у світі. У світі налічується понад 1300 краудфандингових платформ, які відрізняються за географічним розташуванням, типам розміщених проектів, принципам збору коштів і схемами винагороди. Найбільш відомою краудфандинговою платформою в світі є платформа «Kickstarter» (США). Всі проекти перед розміщенням проходять попередню експертизу. Цим пояснюється високий показник вдалого збору коштів для фінансування ІП — 45% від загальної кількості розміщених проектів. Другою за популярністю краудфандинговою платформою США є платформа «Indiegogo». На відміну від платформи «Kickstarter» на цій платформі можливе розміщення будь-яких інвестиційних проектів, в тому числі і благодійних. Іншими відомими платформами є «Rockethub», «Boomerang» (Данія), «Betterplace» (Німеччина), «Flying V» (Тайвань), «DemoHour» (Китай). В Україні краудфандинг тільки починає розвиватися та не є таким популярним серед користувачів, як за кордоном. Найвідомішою краудфандинговою платформою в Україні є майданчик «Спільнокошт», який був створений у 2012 році. 

Особливу роль відіграють венчурні інвестиції, що  відіграли вагому роль у швидкому становленні світового економічного лідерства США, що укладається в концепцію лідерства на основі інновацій. Завдяки венчурним інвестиціям на ранніх стадіях становлення з'явилися і стали світовими лідерами такі компанії, як «Microsoft», «Intel», «Apple», «Compaq». Слід відзначити, що інноваційний бізнес США став активно розвиватися за допомогою системи заходів прямого і непрямого стимулювання, які використовувала держава. Для частини країн Європи (Франція, Німеччина, Італія) характерна система фінансування інновацій, в якій найважливішу роль відіграють різні державні органи, що відповідають за проведення науково-технологічної політики. Венчурні фонди і малий інноваційний бізнес в такій системі часто відіграють підпорядковану роль, будучи афілійованими з інвестиційними банками, корпораціями та дослідницькими інститутами. 

У Швеції, Фінляндії і Данії венчурні центри сформовані при університетських і наукових центрах по сусідству з великими дослідницькими корпораціями, тобто, об'єднані навколо певних галузевих і територіальних кластерів. Участь урядів країн ЄС в процесі венчурного фінансування відіграє важливу роль. Прикладом участі держави у венчурному фінансуванні є так звані «фонди фондів», які організовуються за істотної участі держави (40-50% фінансування). Найбільш відомі з них – «UK High Tеchnоlogy Fund» (Велика Британія) і «KFW» (Німеччина).

Для країн Азії (Китай, Південна Корея, Сінгапур, Малайзія, Японія) характерна система фінансування інновацій, в якій ключовими суб'єктами інноваційного процесу є великі багатогалузеві корпорації, що складаються з безлічі різнопрофільних виробничих, фінансових, торгових компаній, науково-дослідних організацій. Інноваційний процес замикається всередині таких великих корпорацій. Як правило, відбувається зовнішнє запозичення ідеї або технологічних інновацій, в тому числі шляхом покупки готових патентів і ліцензій, з подальшою комерціалізацією інновацій. 

В США та Європі поширений також такий варіант фінансування інноваційних проектів, як система «бізнес-ангелів». У США приблизно 80% інноваційних проектів на стадії стартапу фінансується саме бізнес-ангелами. За допомогою бізнес-ангелів почали свою діяльність «Intel», «Yahoo», «Amazon», «Skype», «Google» та інші технологічні компанії. 

В Україні бізнес-ангелами, котрі вкладають кошти в ризиковані, але потенційно високоприбуткові інноваційні проекти, можуть бути великі і середні бізнесмени, представники української діаспори за кордоном. До речі, в нашій країні вже кілька років працює співтовариство бізнес-ангелів «UA Angel». Отже, за різноманіттям форм і прийомів стимулювання інноваційної діяльності, у всіх промислово розвинених країнах прослідковується дещо загальне, що дає змогу виділити систему стимулювання інновацій як специфічний елемент системи державного регулювання. 

Список використаних джерел

1. Лаврук В.В. Венчурне інвестування інноваційної діяльності / В.В. Лаврук // Збірник наукових праць Національного університету державної податкової служби України, № 1, 2012. – с. 224-234

2. 13 Best Crowdfunding Websites and Kickstarter Alternatives for 2018 [Electronic resource]. - Access mode: https://www.floship.com/kickstarter-alternatives-you-should-know-about/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота