ПРОБЛЕМИ ІТ СТАРТАПІВ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄС - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ІТ СТАРТАПІВ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄС

27.12.2018 12:57

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Гнатюк Дмитро Олександрович, студент, Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського»; Артеменко Ліна Петрівна, доцент, кандидат економічних наук, Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського»


Розвиток ІТ стартапів є важливим аспектом у підвищенні привабливості інвестиційного клімату країни, розвитку інноваційної діяльності та підтримці малого та середнього бізнесу. Кількість стартапів в Україні зростає з кожним роком. Українські стартапи з 2017 р. зібрали на краудфандінгових платформах $ 1,9 млн. інвестицій. За оцінками експертів, до стадії робочого бізнесу добралися лише 5% проектів [2]. Великі західні фірми звертають увагу на країни Європейського Союзу. У січні 2017 р. американська компанія розробник придбала виробника розумних годинників Vector за 15 млн.дол., розробником була румунська компанія [3].

Європейські стартапи стали створюватися і рости навколо великих технологічних компаній або великих університетів. Тому, європейська стартап-екосистема найбільш успішно розвивається в Лондоні, Парижі, Амстердамі, Берліні, Цюріху [5]. Цифровий рейтинг привабливих міст для розробки стартап проектів (EDCI) показав, що Таллінн займає 18 місце, Будапешт 33 місце, Прага 37 місце [1]. Такі світові бренди, як Skype, TransferWise і Avast були теж розроблені в Східній Європі (в Естонії і Чехії). 




Рис. 1 – Рейтинг країн ЄС

Особливостями європейських стартапів є: обережний підхід до стартапів, коли витрачають багато часу на перевірку бізнес-плану, залучають інвестиції на реалізацію проекту після отримання першого доходу; європейським інвесторам характерно бажання вкладати гроші в своєму регіоні, в своїй країні; в Європі 8 мовних груп і десятки країн зі своїм менталітетом, що призводить до регіональної ізольованості стартап-екосистем; консервативне ставлення до банкрутства, тобто якщо стартап провалився, інвестори з ним не будуть співпрацювати; в Європі здібні студенти найчастіше шукають роботу в великих, стабільних компаніях, а не в стартапах; середній вік підприємців в Європі зазвичай вище 30 років.

Основними проблемами розвитку стартапів в Україні є недостатня підтримка з боку держави, відсутність сприятливого інвестиційного клімату, вузька спеціалізація стартапів, відтік нового бізнесу закордон, а також слабка інфраструктура між стартапами та інвесторами. У Білорусі діє 9% прибутковий податок для працівників компаній національного Парку високих технологій, в Румунії ставка прибуткового податку для працівників сфери розроблення програмного забезпечення становить 0% [4]. Більшість стартапів початківців якісні з технічного боку, але недостатньо в бізнес-процесах, що погано проаналізований ринок, помилково сформована бізнес модель.

Однак, проведене нами дослідження дозволило виявити, що в Україні вже є чимало стартапів, з кожним роком їх кількість зростає, залишаючись привабливими для іноземних і вітчизняних інвесторів.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Цифровий рейтинг країн ЕС 2018. -  [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://digitalcityindex.eu/

2. Бланк С. Стартап. Настольная книга основателя/Бланк С., Дорф Б.–М. : Альпина,2013. –616 с.

3. Преимущества статуса резидента ПВТ [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www.park.by/topic-benefits_htp_membership/?lng=ru

4. BDO: TaxFactsRomania 2013 [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://www.bdo.ro/resources/Publicatii/Tax%20Facts%20BDO%20 Romania%20%202013.pdf

5. Особенности стартапов по американському и европейскому образцу 2018 -  [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://malbusiness.com/osobennosti-startapov-po-amerikanskomu-i-evropeyskomu-obraztsu/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота