ФІЗИЧНЕ НАСИЛЬСТВО ЯК ФОРМА СКОЄННЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПОВ’ЯЗАНОГО ІЗ ВЧИНННЯМ ОСОБОЮ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФІЗИЧНЕ НАСИЛЬСТВО ЯК ФОРМА СКОЄННЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ПОВ’ЯЗАНОГО ІЗ ВЧИНННЯМ ОСОБОЮ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

27.12.2018 13:11

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Горбач-Кудря Іванна Анатоліївна, магістрант Національної академії внутрішніх справ


З набранням чинності Закону України «Про протидію та запобігання домашньому насильству» [1] у юридичному континуумі дискусійними стає коло питань, поміж яких і розмежування фізичного насильства як форми адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 1732 КУпАП («Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування») [2], та фізичного насильства як злочину, відповідальність за який передбачена статтями Розділу ІІ КК («Злочини проти життя та здоров’я особи») та статтею 146 КК («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини») [3].

Правове тлумачення фізичного насильства традиційно пов’язують із ляпасами, стусанами, штовханням, щипанням, шмаганням, кусанням, а також незаконним позбавленням волі, нанесенням побоїв, мордуванням, заподіянням тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишенням в небезпеці, ненаданням допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіянням смерті, вчиненням інших правопорушень насильницького характеру [1]. 

У ст.1261 («Домашнє насильство»), що внесена до КК Законом України від 6 грудня 2017 року №2227-VІІІ та набере чинності 11 січня 2019 року, домашнє насильство, зокрема фізичне, – це  умисне систематичне вчинення фізичного насильства «щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи» [4]. Перелік статей чинного КК передбачає кримінальну відповідальність за незаконне позбавлення волі (ст.146), нанесення побоїв, мордувань або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесні ушкодження (ст. 126), заподіяння тілесних ушкоджень (ст.ст. 121-125), залишення в небезпеці (ст. 135), ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані (ст. 136), заподіяння смерті (ст. 115) тощо [3]. 

У диспозиції ст. 1732 КУпАП фізичне насильство визначається як насильство, що не спричинило тілесних ушкоджень, але водночас могло б чи завдало шкоди фізичному або психічному здоров’ю потерпілого [2].

Такий підхід законодавця об’єднує до єдиної парадигми диспозиції злочину та правопорушення. Звуження гіпотези правопорушення не дає чіткого розуміння, що із особливостей фізичного домашнього насильства, відокремлює його від злочину. Віднесення до фізичного домашнього насильства «ляпасів, стусанів, штовхань, щипань, шмагань, кусань» теж повною мірою є недоречним, тому що всі вони, окрім штовхань, пов’язані із нанесенням ударів (ляпаси, стусани, шмагання) або мають як наслідок тілесні ушкодження (щипання, кусання). Штовхання як фізична дія може розглядатися і як реакція особи на порушення іншим її інтимної зони, і як спосіб розв’язання конфлікту.

Відтак фізичне насильство як форма правопорушення, пов’язаного із вчиненням домашнього насильства, в адміністративному праві не має чіткого визначення. По-перше, це пов’язане з етимологією словосполучення, що належить швидше до сфери кримінального права, ніж адміністративного. По-друге, як зазначає Т.М. Хомич [5, с.8], у практичному житті фізичне насильство досить рідко зустрічається у чистому вигляді. Найчастіше воно поєднується із психологічним, економічним та сексуальним насильством . По-третє, будь-який конфлікт між особами, на яких розповсюджується сфера дії Закону України «Про протидію та запобігання домашньому насильству», може бути охоплений існуючим у КУпАПі [2] тлумаченням фізичного насильства. 

На думку автора, в адміністративному законодавстві доречно прибрати поняття фізичного насильства як форми домашнього насильства, натомість доповнити відповідними частинами (за кваліфікуючою ознакою – спеціальний суб’єкт) статті кримінального права. Аргументом на користь такої позиції є апріорі, що будь-яке фізичне насильство є небезпечним винним діянням. Це прояв влади однією особою над іншою, пов’язане із обмеженням або позбавленням волі останньої. Під спеціальним суб’єктом у кваліфікації злочинів необхідно розглядати осіб, на яких розповсюджується сфера дії Закону України «Про протидію та запобігання домашньому насильству».

Література

1. Про запобігання та протидію домашньому насильству: Закон України від 07.12.2017 № 2229-VIII // База даних «Законодавство України»/ВР України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19 (дата звернення: 25.12.2018).

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення: Закон України від 07.12.1984 року № 8073-X // База даних «Законодавство України»/ВР України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10 (дата звернення: 25.12.2018).

3. Кримінальний кодекс України: Закон України від 05.04.2001 року № 2341-ІІІ // База даних «Законодавство України»/ВР України. URL: http:// http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14/ed20131215 (дата звернення: 25.12.2018).

4. Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами: Закон України від 06.12.2017 № 2227-VIII // База даних «Законодавство України»/ ВР України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2227-19 (дата звернення: 26.12.2018).

5. Хомич Т.М. Фізичне насильство як одна із форм вчинення насильства в сім’ї // Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право». – 2010. – № 2. URL:https://eprints.oa.edu.ua/1009/1/Fizychne.pdf (дата звернення: 25.12.2018).


___________________________

Науковий керівник: Гусева Катерина Анатоліївна, кандидат юридичних наук, доцент, Національна академія внутрішніх справ

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота