ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ РЕФОРМУВАННЯ РИНКУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ РЕФОРМУВАННЯ РИНКУ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ

27.12.2018 13:35

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Грудницька Світлана Миколаївна, доктор юридичних наук, професор, завідувач сектору сприяння розвитку економіко-правових досліджень Інституту економіко-правових досліджень Національної академії наук України



Базовим документом у сфері енергетики є Енергетична стратегія України до 2035 року. Відповідно до зазначеної стратегії держава повинна забезпечити енергетичну незалежність держави, розвиток енергетичних ринків; створення привабливих умов для інвестицій; інтеграцію енергетичних мереж та енергетичних ринків України та ЄС; актуалізацію системи управління відповідно до викликів та тенденцій розвитку енергетики [1]. Виконання поставлених завдань вимагає низки перетворень на ринку електричної енергії. Відповідно до вимог Енергетичної стратегії прийнято новий Закон України «Про ринок електричної енергії», який передбачає поетапну лібералізацію такого ринку.

Виходячи з викладеного, потребує окремого аналізу концепція лібералізації ринку електричної енергії.

Закон України «Про ринок електричної енергії» передбачає низку заходів, спрямованих на реорганізацію оптового ринку електричної енергії. За визначенням нового Закону, ринок електричної енергії – система відносин, що виникають між учасниками ринку під час здійснення купівлі-продажу електричної енергії та/або допоміжних послуг, передачі та розподілу, постачання електричної енергії споживачам [2]. 

Прийнятий Закон передбачає два роки підготовчого періоду протягом якого мають бути впровадженні всі сегменти ринку та рік перехідного періоду, після якого розпочнеться повноцінне функціонування нового ринку. Законом передбачені організаційні заходи із сертифікації Оператора системи передачі (ДП НЕК «Укренерго»), розділення (анбандлінгу) обленерго на операторів систем розподілу та постачальників. На базі ДП «Енергоринок» будуть створені та виділені Оператор ринку та Гарантований покупець («Енергоринок» продовжить існування як юридична «оболонка» для збору старих боргів та в подальшому буде ліквідоване). Оператор системи передачі буде виконувати наступні функції: передача електроенергії високовольтними мережами, диспетчеризація, оператор балансуючого ринку, оператор ринку допоміжних послуг, адміністратор розрахунків, адміністратор комерційного обліку.

На підставі аналізу положень Закону України «Про ринок електричної енергії» можна виділити наступні обов’язкові підготовчі заходи для впровадження нової моделі ринку електричної енергії: розробка та прийняття вторинного законодавства згідно з вимогами Закону, закупівля програмного забезпечення для організації роботи ринку; ліквідація заборгованості на оптовому ринку; сертифікація оператора системи передачі; розділення (анбандлінг) обленерго.

Відповідальною за розробкою вторинного законодавства виступає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (надалі - НКРЕКП). Слід зазначити, що публічні слухання низки підзаконних актів було зірвано у зв’язку з відсутністю кворуму у НКРЕКП. Через брак часу НКРЕКП проводило обговорення різних проектів актів вторинного законодавства паралельно, що не давало можливості зацікавленим сторонам взяти участь в обговорені всіх проектів.

Важливим елементом перехідного етапу підготовки до нового ринку є розв’язання проблеми боргів, мінімізація перехресного субсидування, належного регулювання. Законом передбачено, що Регулятор до дати початку дії нового ринку електричної енергії повинен забезпечити відсутність перехресного субсидіювання між різними категоріями споживачів, але значного зменшення обсягів перехресного субсидування не спостерігається.

Проведений аналіз надає можливість виділити наступні проблемні аспекти впровадження комплексу підготовчих заходів, передбачених Законом України «Про ринок електричної енергії»: наявність неврегульованої заборгованості на діючому ринку електроенергії та затримка у внесені на розгляд Верховної Ради України законопроекту щодо особливостей погашення заборгованості за електричну енергію, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії; відсутність прогресу в ліквідації перехресного субсидування між різними категоріями споживачів; невизначеність з розділенням (анбандлінгом) обленерго та затримка із заходами щодо корпоратизації Національної енергетичної компанії «Укренерго» та отримання ним статусу сертифікованого оператори системи передачі; значний час, необхідний для підготовки та закупівлі програмного та апаратного забезпечення для запуску нового ринку.

Таким чином, запровадження нової моделі ринку електричної енергії передбачає вирішення наступних проблем: прийняття Верховною Радою України Закону про особливості погашення заборгованості за електричну енергію, що утворилася на оптовому ринку; усунення перехресного субсидування між різними категоріями споживачів; анбандлінгу обленерго; корпоратизації Національної енергетичної компанії «Укренерго» та отримання нею статусу сертифікованого оператори системи передачі.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Про схвалення Енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність»: розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 р. № 605-р . URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/605-2017-%D1%80.

2. Про ринок електричної енергії: Закон України від 13 квітня 2017 року № 2019-VIII. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2019-19.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота