ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ В СИСТЕМІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ В СИСТЕМІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

28.12.2018 16:42

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Луцик Юлія Олександрівна, кандидат економічних наук, Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка


В сучасних умовах господарювання суб’єкт державного  сектору вступає в відносини з юридичними і фізичними особами, які є як зовнішніми контрагентами (постачальниками, покупцями, державними органами тощо), так і внутрішніми (працівниками установи). Сукупність усіх цих процесів становить основу нормального функціонування суб’єкта господарської діяльності. 

У процесі організації господарських відносин між сторонами виникають певні особливі права та зобов’язання. Дана система відносин регламентується та встановлюється договорами. Моментом виникнення прав та зобов’язань, з юридичної точки зору, вважається укладення договору, разом із тим, і виникнення дебіторської заборгованості, яка являє собою об’єктивний процес фінансово-господарської діяльності і тим самим є неминучим і природним фактором.

Актуальність даного питання полягає у тому, що питання сутності і обсягу дебіторської заборгованості потребує постійного і системного дослідження, так як питома вага заборгованості є одним із елементів фінансових активів, які фінансуються за рахунок власних або позикових коштів і відповідно займає важливе значення у показниках балансу суб’єкта державного сектору. 

Дослідженням поняття «дебіторська заборгованість» займалась низка українських вчених, однак основна проблема полягає в тому, що більшість науковців акцентують увагу на вивченні проблематики приватного сектору та розкритті теоретичних основ та понять саме в тій галузі. В той же час, як питання практичного застосування даних категорій та їх аналіз у державному секторі, залишаються відкритими і відповідно потребують подальшого дослідження. За таких умов, розгляд питання дебіторської заборгованості є актуальним напрямком для подальших наукових досліджень.

Метою даного дослідження є вивчення сутності дебіторської заборгованості, узагальнення спільних факторів, причин виникнення, та механізмів утворення дебіторської заборгованості в умовах формування сучасної системи бухгалтерського обліку відповідно до вимог національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.  

Розглянувши поняття «дебіторська заборгованість», водночас можна дійти висновку, що дебіторська заборгованість – це фінансовий актив установи, що виникає унаслідок договірних відносин між двома юридичними особами, серед яких одна, що є власником активу, після настання відповідних умов угоди має право на отримання платежів, товарів, робіт та послуг. 

Дебіторами зазвичай виступають юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.

При розгляді поняття та обліку дебіторської заборгованості в державному секторі слід керуватися нормативними актами, що регламентують засади облікової політики та порядку ведення бухгалтерського обліку у бюджетних установах. Отже, одним з основних нормативів щодо обліку дебіторської заборгованості є наказ Міністерства фінансів України № 372 «Порядок бухгалтерського обліку окремих активів та зобов’язань бюджетних установ» (далі – Порядок) від 02.04.2014 року. 

Безумовно, дебіторська заборгованість є складним об’єктом управління, який вимагає прийняття кваліфікованих рішень в різних областях: фінансових, юридичних.

Фундаментальна обізнаність із питань дебіторської заборгованості, тобто процес управління нею, є важливим фундаментом у діяльності установи і вимагає належної уваги керівників і головних бухгалтерів. Визначення підходів до управління дебіторською заборгованістю – проблема яка не має однозначного рішення, вона залежить від специфіки діяльності установи і особистих якостей керівництва.

Література:

1. Закон України від 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

2. Наказ Міністерства фінансів України від 02.04.2014 №372 «Про затвердження положення з бухгалтерського обліку окремих активів та зобов’язань бюджетної установи»

3. Бутинець Ф. Ф. Бухгалтерський управлінський облік: [Підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів]. / [За ред.] Ф. Ф. Бутинця, Т. В. Давидюк, Н .М. Малюги, Л. В. Чижевської [2-ге вид.,перероб і доп.] – Житомир: ПП «Рута», 2008. – 480 с.

4. Кірейцев Г.Г. Фінансовий менеджмент / За ред.. проф. Г.Г.Кірейцева. – К.: ЦУЛ, 2002. – 469С. 

5. Потриваєва Н. В. Теоретичні аспекти щодо визначення дебіторської заборгованості на підприємстві / Н.В. Потриваєва, М.І. Жорняк // Інноваційна економіка. – 2014. - №6(55). – С.289-292.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота