ДО ПИТАННЯ ОПТИМАЛЬНОГО РОЗПОДІЛУ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ МІЖ ГАЛУЗЯМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДО ПИТАННЯ ОПТИМАЛЬНОГО РОЗПОДІЛУ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ МІЖ ГАЛУЗЯМИ

28.12.2018 16:51

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Циток Руслан Павлович, аспірант кафедри менеджменту Інституту економіки та менеджменту Університету “Україна”


Економіка України розвивається в умовах хронічної нестачі ресурсів на капітальне будівництво, розширення і розвиток виробництва. В умовах обмеженого обсягу капітальних інвестицій важливо розподілити інвестиції таким чином, щоб приріст валового національного продукту був найбільшим.

У загальному випадку моделювання процес капітального інвестування розпадається в часі на ряд кроків відповідних кожному наступному господарському року. На кожному з таких кроків кожна з галузей отримує свій об'єм інвестицій, тобто може прийматися рішення від якого залежить ефективність кожного кроку і операції в цілому. Таким чином ми можемо розглядати  керований процес, що складається з ряду керуючих покрокових дій. У процесі функціонування системи кожна галузь за господарський рік приносить певний приріст продукту, що залежить від вкладених коштів. Виникає питання: яким чином на початку кожного року розподілити капітальні інвестиції таким чином, щоб сумарний приріст продукції по всіх галузях за весь період був максимальним.

Сформулюємо математичну постановку задачі:




а) не існує лага запізнювання при визначенні капітальні інвестиції якого періоду викликали ефект в поточному періоді.

б) приріст продукції кожної галузі не залежить від виділених капітальних інвестицій по іншим галузям

в) сумарна ефективність визначається складанням ефективностей в кожній з галузей.

Проте, відповідно до даних державної служби статистики України, в останні роки близько 76% обсягів капітальних інвестицій фінансується завдяки власним коштам підприємств та організацій, близько 8% - завдяки власним коштам населення, 0.3% - коштами іноземних інвесторів, близько 8% - кредитними коштами комерційних банків. Відповідно централізоване оптимальне управління розподілом цих коштів неможливе.

На долю капітальних інвестицій коштами державного бюджету та місцевих бюджетів за останній час приходиться від 5% до 9%. Розподіл цих коштів може бути оптимізований. Основний напрям інвестування цієї групи проектів направлено на підвищення рівня життя населення та покращення ведення економічної діяльності. На відміну від  проектів, в які інвестують власні кошти підприємства, і які мають значну комерційну складову і генерують значні грошові потоки для покриття витрат на проекти, кошти, що направляються з державного та місцевих бюджетів, направлені на проекти, що мають значну соціальну складову. Такі проекти не можуть генерувати значні грошові потоки, що співставні з обсягами капітальних інвестицій. До проектів такого спрямування можемо віднести: а) великі інфраструктурні проекти б) об’єкти соціальної інфраструктури, зокрема заклади освіти, лікарні, дитячі садки, спортивні майданчики в) заклади культури, зокрема театри, музеї, концертні майданчики г) об’єкти благоустрою, зокрема парки та сквери д) об’єкти цивільної безпеки.

Для проектів такого спрямування оцінка їх ефективності, як відношення отриманого економічного ефекту до  капітальних інвестицій, не є повною і не описує соціальну складову проектів, тому в математичній постановці задачі оптимізації розподілу капітальних інвестицій цільова функція має бути модифікована як інтегральний результат параметрів комерційної та соціальної складових.

Література:

1. Державна служба статистики України. Капітальні інвестиції по видах економічної діяльності в 2010-2017 годах. [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

2. Державна служба статистики України. Таблиці витрати-випуск в 2003-2016 роках. [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

3. Афанасьев М. Ю., Суворов Б.П. Исследование операций в экономике: модели, задачи, решения. –М.: Инфра-М, 2003. – 444 с. 

_________________________

Науковий керівник: Калінчик Микола Володимирович, доктор економічних наук, Інститут економіки та менеджменту Університету "Україна"



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота