ДЕФОРМАЦІЯ ПРАВОСВІДОМОСТІ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕФОРМАЦІЯ ПРАВОСВІДОМОСТІ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ

19.02.2019 10:21

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Пильгун Наталія Василівна, доцент кафедри теорії та історії держави і права, кандидат юридичних наук, доцент, Юридичний факультет, Національний авіаційний університет; Кириченко Вікторія Вячеславівна, студентка юридичного факультету, Національний авіаційний університет


Будь яка деформація сприймається людиною як щось неправильне, небажане, пошкоджене, як будь-якого роду дефект. Усім явищам властива якась деформація, внаслідок їх функціонування, але не завжди ця зміна є нормальною і бажаною, тим паче, коли це зміна у ставленні людини до права. 

Вже не одне століття вченими вивчається феномен правосвідомості людини. І як наслідок, у сучасній науковій літературі існує безліч дефініцій цього поняття. Волинка К.Г. дає йому таке визначення: «правосвідомість − це специфічна форма суспільної свідомості, система відображення правової дійсності у формі юридичних знань, оцінок, правових установок, ціннісних орієнтацій, які визначають поведінку людей в юридично значимих ситуаціях»[1, c. 192]. 

Дослідження правосвідомості не можна вважати цілком завершеними, адже суспільство повсякчас зазнає трансформацій, особливо на сучасному етапі його розвитку. Сьогодні потік інформації є настільки великим, що  пріорітети, ідеї та погляди можуть змінюватись надзвичайно швидко, у тому числі в правничій сфері. Тому питання правосвідомості людини постає досить гостро, та викликає неабиякий інтерес. 

Внаслідок розвитку постіндустріального суспільства та виникнення нових поглядів і ставлення до права, правова свідомість людей зазнає значної деформації.

Деформація правосвідомості – це соціально-правове явище, що характеризується зміною його стану, під час якої у носіїв формуються певні ідеї, уявлення, погляди, знання, почуття і настрої, переживання та емоції, які викривлено відображають дійсність і виражають негативне ставлення до діючого права, законності і правопорядку [3, с. 57] . 

Ю. Калиновський зазначає, що деформації правосвідомості «являють собою викривлення форми та змісту правових настанов, навичок та звичок» [2, с. 218-219].

Збільшення злочинності та інших правопорушень, які виникли врезультаті кризи політичної, економічної та соціальної систем українського суспільства, сприяли більш глибокому вивченню природи деформації правосвідомості та її стану в Україні.  

Наразі проблема деформацій правової свідомості недостатньо вивчена, через відсутність єдиного підходу. Найпоширеніші її форми: правовий інфантилізм, правовий нігілізм, правовий фетишизм і перероджена правосвідомість. Ці негативні явища відрізняються між собою рівнем деформованості поглядів у сфері права, а також за ступенем поширеності у свідомості суспільства. Незалежно від того, що суспільна небезпека різних форм і видів деформації правової свідомості неоднакова, всі вони негативно впливають на поведінку їх носіїв та, остаточно, негативно позначаються на стані законності й правопорядку в нашій країні. 

Правовий нігілізм є найбільш істотним проявом деформації правосвідомості та найбільш поширеним в Україні. Цей правовий феномен породжується рядом суб'єктивних і негативних чинників. Однією з причин цього негативного прававого явища є криза в економічній і політичній сферах суспільства, адже інфляція, боротьба за владу, відсутність професіоналізму органів державної влади і місцевого самоврядування, роблять значну частину населення незахищеною і підривають її довіру до існуючої влади. Також до чинників, які сприяють деформації правової свідомості можна віднести недосконалість законодавства і неефективність правозастосовної діяльності, – оце все призводить до зневіри суспільства в об'єктивності та справедливості законів, а також дій судових та правоохоронних органів. Така зневіра породжує бажання обійти закон  та уникнути юридичної відповідальності. Не менш важливим у формуванні та деформації правової свідомості людини є її власні переконання, а також пріорітети, ідеї, та емоції її оточення. Людина своєю свідомістю здатна впливати на переконання й інших людей в суспільстві. З цього можна зробити висновок, що надзвичайно важливим чинником у формуванні позитивної правосвідомості є правове виховання, внаслідок  неякісного виконання якого відбувається деформація правосвідомості людини. 

Однією з причин повільного подолання деформацій суспільної правосвідомості в Україні є нерозвиненість громадянського суспільства та низький рівень правової культури наших співгромадян. У наш час ще зовсім мало громадян, які цікавляться своїми правами, та рівнем їх реалізації. Деякі із людей ще тільки вчаться користуватися своїми правами та їх відстоювати. Таким чином, будь-яка боротьба громадян за свободу сприяє подоланню деформації правосвідомості. Натомість держава зі свого боку теж повинна протидіяти такій деформації шляхом так званої «профілактики». Профілактика повинна відповідати принципу «не нашкодь», має проводитись згідно з чинним законодавством та існуючими у суспільстві моральними нормами; максимально враховувати права і свободи людини та громадянина; втілюватись у життя висококваліфікованими професіоналами, волонтерами, які пройшли попередню підготовку та стажування.

Як висновок можна стверджувати про те, що для того щоб правосвідомість суспільства була здоровою, а темпи побудови правової держави зростали, громадянам необхідно реалістично оцінювати закони і їх роль, дотримуватися вимог законодавства та постійно підвищувати свій рівень правової культури. В боротьбі з деформацією правосвідомості громдян зацікавлені як самі громадяни, так і держава, тому застосування різноманітних правових заходів дозволить зменшити прояви правового нігілізму та інших видів деформації суспільної правосвідомості в державі.

Література:

1. Волинка К. Г. Теорія держави і права: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2003. –     240 с.

2. Калиновський Ю. Ю. Правосвідомість українського суспільства: ґенеза та сучасність: Монографія. – Харків: Право, 2008. – 288 с.

3. Ткачук А. С. Деформації правосвідомості: їх сутність та наслідки / А. С. Ткачук // Актуальні проблеми політики: зб. наук. праць. – Одеса, 2011. – № 43. – С. 56–63.( С 57)



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота