УПРАВЛІННЯ ТОВАРНИМИ ЗАПАСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ ТОВАРНИМИ ЗАПАСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ

21.02.2019 12:10

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Вишневська Оксана Анатоліївна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, Київський кооперативний інститут бізнесу і права; Бойко Майя Сергіївна, магістрант кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, Київський кооперативний інститут бізнесу і права


У сучасних умов розвитку національної економіки, активізації процесів глобалізації та посилення конкуренції на внутрішньому ринку значно зростає роль торгівлі. Характер та тенденції споживчого ринку, що виражаються в зростанні роздрібного товарообороту з одночасним скороченням частки продажу продовольчих та непродовольчих товарів вироблених в Україні, зумовлюють необхідність удосконалення існуючих систем і методів та впровадження нових інструментів управління підприємствами роздрібної торгівлі. Важливою умовою ефективного функціонування роздрібних торговельних підприємств є управління товарними запасами. Обсяг, склад та структура товарних запасів забезпечують ритмічність і безперебійність торгово-операційного процесу, стійкість товарної пропозиції та лояльність покупців. Ефективне управління товарними запасами створює передумови сталого економічного розвитку роздрібного торговельного підприємства [1].

Потенціал роздрібної торгівлі характеризується обсягом накопичених ресурсів, які обслуговують задоволення купівельного попиту населення на споживчі товари. Необхідною умовою забезпечення процесу реалізації товарів підприємством торгівлі є наявність у нього товарних ресурсів, які є матеріальною основою для розвитку товарообороту.

Однією з важливих складових частин товарних ресурсів є запаси товарів, які багато в чому формують майбутній асортимент та зумовлюють структуру товарообороту. Власне, товар має дві кінцеві цілі: по-перше, задовольнити потребу покупця, по-друге – принести прибуток. До того часу, поки товар не проданий, знаходиться в каналах сфери товарного обігу і чекає моменту продажу, він є товарним запасом [2].

Таким чином, наявність товарних запасів є важливою умовою функціонування будь-якого господарюючого суб’єкта в торгівлі. Товарні запаси утворюються на всіх стадіях руху товару: на складах оптових і роздрібних підприємств, складах підприємств-виробників, у дорозі. Це обумовлено низкою чинників економічного, організаційно-технологічного і соціального характеру.

Обсяг товарних запасів в повній мірі визначається структурою і розміром товарообігу торговельного підприємства. Збереження оптимального співвідношення між рівнем товарообігу і величинами товарних запасів – одна з основних задач торговельних підприємств. При незадовільному рівні товарних запасів з'являються проблеми з товаро забезпеченістю товарообігу підприємства, надлишкові запаси провокують додаткові витрати [3].

Однією з основних цілей управління товарними запасами є досягнення швидкості оборотності коштів інвестованих в товарні запаси.

Управління товарними запасами охоплює: встановлені величини оптимального товарного запасу; ефективний контроль запасів і аналіз їх стану; координацію товарних запасів.

За допомогою управління товарними запасами вирішуються багато економічних проблем, в тому числі вирішуються завдання, пов'язані зі створенням і збереженням товарного асортименту на необхідному рівні, маючи на меті задоволення купівельного попиту.

Діють дві основні форми управління запасами: система з встановленим обсягом або розміром замовлення, так звана модель економічної величини замовлення, або Q-модель і система з певною періодичністю замовлення – періодична модель, або Р-модель [4].

Суть першої моделі полягає в тому, що як тільки запас випадкового товару наближається до заздалегідь встановленим найменшим значенням точки замовлення, цей товар замовляється. Досягнення найменшого порога може початися в будь-яку мить і залежить від насиченості попиту.

У діяльності управління запасами Q-модель використовується в наступних випадках: значні втрати внаслідок дефіциту запасів; великі витрати на утримання запасів; висока ціна товару, що замовляється; високий рівень невизначеності попиту.

При застосуванні тих чи інших способів управління запасами необхідно звернути увагу на властивості попиту продукції підприємства, а також особливості місцевих чи довідкових інформаційних технологій, які створюють інноваційне управління торгівлею.

Отже, проблематичність у виборі конкретного методу залежить від умов, в яких діє підприємство і можливості керівника з логістики прийняти вірне рішення. Чим важчі умови, тим складніша модель координування товарними запасами необхідна. Для всіх способів управління запасами притаманні дві ґрунтовні проблеми: забезпечення відповідного контролю над кожною ланкою запасу і впевненість в точному відстеженні стану наявних запасів.

Література:

1. Хоменко Н. В. Товарні запаси: проблеми обліку, контролю та звітності: монографія / Н. В. Хоменко, О. В. Карпенко, Ю. А. Верига – Полтава: ПУСКУ, 2008. – 153 с.

2. Пигунова, О.В. Коммерческая деятельность предприятия: учебное пособие / О.В. Пигунова, Е.П. Науменко. – Мн., 2014. – 255 с.

3. Височин І. В. Управління товарооборотом підприємств роздрібної торгівлі : монографія / І. В. Височин; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. – К.: КНТЕУ, 2012. – 543 с.

4. Олініченко К. С. Концептуальна модель управління товарними запасами на підприємствах роздрібної торгівлі / Л. І. Безгінова, К. С. Олініченко // Бізнес-інформ.– 2014. – № 9. – С. 224–229.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота