ВПЛИВ НИЗЬКОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА УКРАЇНСЬКИЙ BRAIN DRAIN - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ НИЗЬКОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА УКРАЇНСЬКИЙ BRAIN DRAIN

21.02.2019 18:46

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Ухова Анна Валеріївна, аспірантка Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка


Підприємства в Україні стикаються з серйозною проблемою – відтік людського капіталу, або, як його ще називать, brain drain. Завжди було важко знайти людей для керівних та середніх керівних посад в Україні, але зараз важко навіть знайти кандидатів на початковому рівні, оскільки багато хто залишив Україну в пошуках кращих умов роботи. Головною причиною цього є низькі зарплати. Офіційна мінімальна заробітна плата в Україні становить лише 4173 грівні [1], або $ 154 [2]. Це робить сусідні країни, як Польща, більш привабливим варіантом для працевлаштування українців (Рис. 1).




Рис. 1. Країни з найвищими середньо-статистичними зарплатами та місце України у цьому рейтингу 

Джерело: складено автором на основі [3].

Отже, за даними Українського представництва міжнародної організації з міграції перше місце по середній заплаті отримав Люксембург (4089 дол. США), а Україна у цьому рейтингу займає аж п'ятдесят шосте місце (686 дол. США). Хочу зазначити, що це середньостатистична, а не мінімальна заробітна плата [3].

Оскільки українці отримали безвізовий режим в більшості країн Європейського Союзу в травні 2017 року, їм стало ще простіше перетнути кордон та знайти можливості для працевлаштування. Хоча українці не можуть офіційно працювати в ЄС, вони можуть знайти роботу в тіньовій економіці. Українець може працювати до трьох місяців в ЄС, а потім жити за рахунок цих грошей в Україні. У порівнянні з Польщею зарплата в Україні втричі нижча. Одним із заходів, який може бути вжитий, є підвищення зарплат без підвищення податків.

За даними Державної служби статистики, населення України продовжує стрімко скорочуватися – починаючи з січня 2018 року кількість громадян, які проживають у нашій країні зменшилася на 165,6 тисяч осіб [4]. Станом на жовтень 2018 року чисельність населення в країні становила 42,22 мільйона осіб (у січні 2018 року було 42,39 мільйонів чоловік). Крім того, в період з січня по вересень 2018 року смертність майже в 2 рази перевищувала народжуваність. На 100 померлих українців припадає 59 новонароджених.

Організація об’єднаних націй підрахувала, що через відтік трудових мігрантів України до 2050 року може скоротитися на 18% [5]. Наразі за останні 3 роки щонайменше як 1,3 мільйони українців мігрували (Рис. 2).




Рис. 2 Приймаючі країни українських мігрантів за 2016-2018 рр. 

Джерело: складено автором на основі [4].

Державна служба статистики України стверджує, що 16 % мігруючих мають вищу освіту і мігрують вони до США та Ізраїлю, в той час як 30 % закінчили тільки школу [4]. 

Спроба розвинути економіку в Україні так і не привела до вирішення проблеми реального покращення умов життя населення та зростання заробітньої платні. Можливості працевлаштування на офіційному ринку праці України є незначними, до того ж зайнятість в секторі економіки держави не гарантує добробуту та не забезпечує потреб відтворення робочої сили працюючого [6, с. 175]. 

Література:

1. Мінімальна заробітна плата [Електронний ресурс]. — Режим доступу: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/salary/min/

2. Курс НБУ – доллар [Електронний ресурс]. — Режим доступу: https://minfin.com.ua/currency/nbu/usd/

3. IOM (International Organization for Migration)  [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://iom.org.ua/ua 

4. Українська служба статистики України [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/  

5. Населення України за 2017 рік. Демографічний щорічник [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://database.ukrcensus.gov.ua/PXWEB2007/ukr/publ_new1/2018/zb_dy_2017.pdf

6. Бльок Н. Про деякі питання трудової міграції в Україні / Н.В. Бльок [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://nbuv.ga.ua/UJPN/vnulpurn2016838 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота