ІНВЕСТИЦІНА ПРИВАБЛИВІСТЬ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНВЕСТИЦІНА ПРИВАБЛИВІСТЬ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

16.03.2019 18:22

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Бабак Аліна Миколаївна, студентка, Університет державної фіскальної служби України; Скорик Марина Олегівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії, Університет державної фіскальної служби України


Із запровадженням ринкових відносин в Україні посилилася конкурентна боротьба між господарськими формуваннями в аграрній сфері. Підприємствам дедалі важче самостійно виробляти й реалізовувати сільськогосподарську та промислову продукції. Конкурентні переваги продукції та підприємства в цілому досягаються лише шляхом інтеграції, яка полягає в посиленні економічних і виробничих зв’язків між країнами, галузями, підприємствами, й іншими суб’єктами світового ринку. Міжгалузева інтеграція дозволяє підвищити ефективність як окремого підприємства, так і галузей економіки аграрної сфери, що забезпечить виробництво достатньої кількості продуктів харчування та створить передумови для нарощування потенціалу промислових підприємств. 

Питанням інвестицій в аграрний сектор економіки України займаються наступні дослідники: П.Т. Саблук, В.Я. Месель-Веселяк, Б.Й. Пасхавер, Л.В. Молдован, В.В. Юрчишин, Н.І. Патика, М.І. Кісіль, М.О.Скорик, та ін. Однак значна кількість питань вимагає додаткових наукових досліджень та є актуальними сьогодні.

Аграрний сектор національної економіки — секторальна одиниця української економіки, яка є стратегічно важливою та забезпечує Україні продовольчу незалежність і дає значній частині сільського населення робочі місця, що не менш важливо. Валовий внутрішній продукт в аграрному секторі економіки на кінець 2017 р. становив 127,3 млрд грн, близько 20% [4, c.125], 17% - таку частку ВВП формує аграрний комплекс України на 2018 рік (з урахуванням переробної промисловості). Економічні можливості аграрного сектора України використовуються не повністю. Аграрний сектор забезпечує більше 50% фонду споживання населення та є одним із лідерів серед секторів економіки в товарній структурі експорту та займає друге місце, а також вже багато років має позитивне зовнішньоторговельне сальдо [4, c.134]. У той же час дотації аграріям з держбюджету становлять 1% ВВП. Варто зазначити, що 484 тис. українців зайняті в сільському, лісовому і рибному господарстві станом на вересень 2018 року. 

Зазначимо, що ціни на зернові та зернобобові значно збільшилися – на 53%. Зростання протягом звітного періоду зумовлювалося активним попитом експортоорієнтованих компаній. Також збільшилися ціни на ппродукцыю тваринництва та насіння олійних культур на 6,4% та на 20,5% відповідно. Ціни на таку продукцію, як картопля та плодові та ягідні культури, знизилися на 4,9% та 17,2% відповідно[4, c.135].

Ефективне господарювання не можливе без поповнення обсягів фінансових ресурсів для збільшення оборотного капіталу та інвестування діяльності суб’єктів господарювання. Збільшення коштів через залучення інвестицій з метою поповнення оборотних активів, дасть можливість оновити основні засоби  виробництва та збільшити прибутковість господарюючи суб’єктів [2, с.10].

Отже, успішний розвиток аграрного сектора економіки неможливий без інвестиційних ресурсів. На кожному етапі розвитку їх спрямовують на розв'язання різноманітних завдань, сукупність заходів і витрат по яких характеризує масштаб інвестиційної проблеми в секторі. Зі зміною економічних умов та стану матеріально-технічної бази суб'єктів господарювання в аграрному секторі економіки змінюється масштаб цієї проблеми, стратегія її розв'язання, а також напрями, пріоритети, механізми і завдання. Інвестиційні завдання, що успішно розв'язувалися суб'єктами господарювання й відповідними органами управління на кожному етапі розвитку, мали належне наукове обґрунтування. Узагальнення результатів безперервно накопичуваного багаторічного досвіду системних наукових досліджень інвестиційної проблематики в Україні має важливе значення як для удосконалення їх організації та планування, так і для розроблення й упровадження науково обґрунтованих заходів щодо підвищення ефективності інвестицій в аграрному секторі економіки [1, с. 86].

Капітальні інвестиції в сільське, лісове і рибне господарство в січні-вересні 2018 році склали 45,3 млрд грн. Тобто обсяги капіталовкладень збільшилися проти відповідного періоду 2017 року всього лише на 7,7%, в 2018 році в порівнянні з попереднім роком темп росту капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки значно сповільнилося. При цьому в цілому по країні частка аграрного виробництва у вкладеннях за 9 місяців цього року теж зменшилася (-2,4%) у порівнянні з показниками трьох кварталів минулого року — до 13,4%. Про це повідомив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного і матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», кандидат економічних наук Микола Кисіль, посилаючись на дані Державна служба статистики України.

На розвиток сільського господарства, мисливства та надання пов'язаних з ними послуг направлено 98,5% капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки держави. При цьому вкладення в лісове господарство зросли на 38,5%, а в рибне господарство — на 5,4%.

Капітальні інвестиції в виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у січні-вересні 2018 року склали 14,7 млрд грн. Темп їх приросту був вище, ніж у сільському господарстві-12,6% [5].  

В 2019 році слід очікувати подальшого уповільнення інвестиційної активності в сільському господарстві. А це зумовить негативний вплив на приріст валового внутрішнього продукту, оскільки між показниками капітальних інвестицій на 1 га сільгоспугідь і валового регіонального продукту існує взаємозв'язок - коефіцієнт регресії становить 0,6, пояснив учений. Тому необхідні додаткові заходи по активізації інвестиційної активності в сільському господарстві та інших секторах аграрної економіки, здійснення яких в умовах посилення військових і інших погроз досить проблематично.

Отже, маючи потужний потенціал і значні природні ресурси в сільському господарстві, Україна має вживати конкретні заходи для вирішення наявних проблем із забезпечення стабільної роботи цієї галузі та долучитися до позитивного досвіду інших країн, що сприяло б подальшому ефективному розвитку аграрної галузі, покращенню необхідної законодавчої бази й інвестиційного у галузі, дбайливому ставленню до землі та раціональному використанню земельних ресурсів, стабільному забезпеченню населення країни високоякісними продуктами тощо.

Література:

1. Кісіль М.І. Наукові дослідження інвестиційних проблем в аграрному секторі економіки / М.І. Кісіль // Економіка АПК.-2016.-№ 6.- С.84-96. 

2. Скорик М.О. Державне регулювання аграрного сектору економіки: кредитна сфера / М. О. Скорик // Актуальні проблеми розвитку економіки регіону.-2016.-Вип. 12,Т. 2.- С.77-84.

3. Патика Н.І. Іноземні інвестиції в сільському господарстві України: сучасний стан та вплив на його розвиток / Н.І. Патика //Інвестиції:практика та досвід.-2018.-№5.-С.26-31.

4. Бурачек І.В., Михайленко Н.В. Сучасний стан та перспективні напрями розвитку сільського господарства в Україні. / І.В. Бурачек, Н.В. Михайленко //Глобальні та національні проблеми економіки.-2018.-Вип.21.-С.134-137.

5. Прогноз: Інвестиції в АПК сповільняться в 2019 [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://agravery.com/uk/posts/show/prognoz-investicii-v-apk-spovilnatsa-v-2019 (дата звернення: 12.03.2019)



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота