ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ ЯК СТИМУЛ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ ЯК СТИМУЛ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ УКРАЇНИ

20.03.2019 15:12

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Мошляк Ігор Олександрович, аспірант, Університет КРОК


У сучасних умовах інвестиції виступають важливою умовою здійснення структурної перебудови національної економіки, забезпечення технічного прогресу, підвищення показників господарської діяльності на макро- та мікрорівнях.

На думку вчених [1, 2, 3], з якою ми погоджуємося, економічне зростання обумовлюють значні обсяги інвестицій. Підтвердженням цього є стрімке економічне піднесення Японії у післявоєнні часи, суттєвою причиною якого були інвестиції. За рахунок зростання інвестицій у реальний сектор економіки країни щорічно забезпечувалося 2,1% економічного зростання з 8,81% [4, 5]. Іноземні інвестиції стали дієвим важелем структурної перебудови і для постсоціалістичних країн. В умовах соціалізації економіки України та її трансформації до ринкових відносин особливої уваги потребують інвестиції як одні з головних елементів державної економічної політики в цілому. Вплив інвестиційної політики може проявитися як у прискоренні відтворювання темпів економічного розвитку країни, так і у стимулюванні промислового виробництва, забезпеченні умов для стійкого і швидкого економічного зростання та підвищенні рівня суспільного добробуту в Україні.

Криза внутрішнього інвестування актуалізує проблему залучення іноземних інвестицій. Отже, вони мають велике значення для економіки приймаючої країни, оскільки забезпечують ефективну інтеграцію національної економіки у світову завдяки виробничій та науково-технічній кооперації, служать джерелом капіталовкладень, причому у формі сучасних засобів виробництва, залучають вітчизняних підприємців до передового господарського досвіду, сприяють поширенню інновацій, стимулюванню імітації та запозичення найкращої ділової практики розвинених країн, збільшенню продуктивності праці та підвищенню добробуту населення. Використання іноземних інвестицій має сприяти забезпеченню потреб національної економіки у необхідній сировині та продукції, а головне – стимулювати розвиток економічно ефективних і конкуренто спроможних експортерів, що дало б змогу Україні вписатися в систему міжнародного поділу праці та міжнародного розподілу капіталів. 

Формулювання сутності економічної категорії передбачає визначення найбільш суттєвих ознак іноземних інвестицій, а саме:

- відносини двох сторін різних країн при перетині інвестиційними

ресурсами національних кордонів держав, які відбуваються в рамках законо-давства приймаючої сторони;

- найбільш повну характеристику сучасних об’єктів і суб’єктів інвесту-вання;

- цілеспрямованість інвестиційних ресурсів на отримання результатівінвестування, перш за все, прирощення капіталу (зростання вартості компанії, створення національного продукту), досягнення певного рівня прибутку та різних видів ефектів.

Як свідчить світовий досвід, який за багатьма напрямами є прийнятний для України, іноземні інвестиції надходять в країни зі стабільними соціально економічними умовами господарювання та ефективним інституційним забезпеченням, де в результаті сприятливого інвестиційного клімату створені умови для належної окупності інвестиції без суттєвих ризиків. Можливими напрямами активізації іноземної інвестиційної активності в Україні є такі:

- стабільне законодавство, яке забезпечує державні гарантії захисту вітчизняних та іноземних інвестицій протягом тривалого часу;

- створення сприятливого інноваційно-інвестиційного клімату для реалізації пріоритетних інвестиційних проектів.

Література:

1. Геец В. Еще раз о составляющих экономического подъема в Украине // Экономика Украины. – 1998. – №11. – С.27-36.

2. Анискин Ю. Инвестиционная активность и экономический рост // Проблемы теории и практики управления. – 2002. – №4. – С.77-82.

3. Жалило Я. Иностранные инвестиции и национальный капитал: парадигма взаимодействия // Фондовый рынок. – 2001. – №25. – С.8-9.

4. Симовьян С.В. Экономический успех: пути его достижения. – Харьков: Рубикон, 1996. – 250 с. 

5. Статистичний щорічник України за 2003 рік / Держкомстат України. – К.: Техніка, 2004. – 598 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота