ОСНОВНІ ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСНОВНІ ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ПІДПРИЄМСТВА

05.04.2019 11:20

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Синиця Світлана Михайлівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри обліку і фінансів Івано-Франківського навчально-наукового інституту менеджменту, Тернопільського національного економічного університету; Вагилевич Микола Богданович, студент магістратури заочної форми навчання за спеціальністю "менеджмент" Івано-Франківського навчально-наукового інституту менеджменту


Сучасний етап економічного розвитку України пов'язаний із системною активізацією негативних чинників впливу та різних загроз такому розвитку. Останнім часом національна економічна безпека все більше трансформується в економічну безпеку підприємств. Від рівня її забезпечення залежать рівень конкурентоспроможності, інвестиційна привабливість та інноваційний розвиток економіки країни, зайнятість населення та якість життя. 

Зміни, що відбуваються в світі та в Україні, суттєво впливають на становище підприємств та їхню економічну безпеку. Мінливість зовнішніх та внутрішніх викликів висуває більш жорсткі вимоги до системи економічної безпеки підприємства. Така система повинна враховувати існуючі небезпеки та загрози, а також прогнозувати потенційні загрози з метою мінімізації негативних наслідків [4, с. 23]. 

Сенс економічної безпеки полягає в забезпеченні поступального економічного розвитку суспільства з метою виробництва необхідних благ та послуг, що задовольняють в повній мірі індивідуальні та суспільні потреби з однієї сторони, та вміння протистояти усім викликам та загрозам економічній безпеці з іншої сторони [2, с. 31-32].

Для нормального функціонування та розвитку, економічна безпека будь-якого підприємства на наш погляд зобов’язана відповідати наступним вимогам:

• стан захищеності усіх систем підприємства при здійсненні господарської діяльності в певній ситуації;

• стан всіх ресурсів підприємства (капіталу, трудових ресурсів, інформації, технологій, техніки, прав) та підприємницьких здібностей, при якому можливе найефективніше їх використання для стабільного функціонування і динамічного науково-технічного та соціального розвитку, здатність запобігати або швидко нівелювати різні внутрішні та зовнішні загрози;

• сукупність організаційно-правових, режимно-охоронних, технічних, технологічних, економічних, фінансових, інформаційно-аналітичних та інших методів, спрямованих на усунення потенційних загроз та створення умов для забезпечення ефективного функціонування суб'єктів підприємницької діяльності відповідно до їхніх цілей та завдань;

• стан соціально-технічної системи підприємства, котрий дає змогу уникнути зовнішніх загроз і протистояти внутрішнім чинникам дезорганізації за допомогою наявних ресурсів, підприємницьких здібностей менеджерів, а також структурної організації та зв'язків менеджменту[1, с. 86-87].

Виходячи з вище викладеного ми дійшли висновку що основною метою управління економічною безпекою - є забезпечення найефективнішого функціонування, найпродуктивнішої роботи операційної системи та економічного використання ресурсів, забезпечення певного рівня трудового життя персоналу та якості господарських процесів підприємства, а також постійного стимулювання нарощування наявного потенціалу та його стабільного розвитку. 

Дотримання таких рекомендацій призводить до стійкості підприємств до різного роду викликів. А це в свою чергу дає можливість менеджменту підприємства вчасно зреагувати на такі виклики та протидіяти їм. 

Основні ознаки нормального функціонування економічної безпеки підприємства зумовлюють формування необхідних структуроутворюючих елементів і загальної схеми організації економічної безпеки [5, с. 48].

Однак, в сучасних умовах функціонування економічної системи, яка заснована на ринкових відносинах, однією із важливих критеріїв, що впливає на розвиток ринкової економіки, є те, що відсутні гарантії сталого розвитку, так як діють закони ринку. Таким чином, відсутність гарантії сталого розвитку економіки породжує певну невизначеність, яка призводить до того, що для того, щоб забезпечити ефективне функціонування діяльності підприємств, необхідно здійснити прогноз можливих факторів ризику, небезпек і загроз економічній безпеці, а також вжити екстрених заходів для того, щоб нейтралізувати або послабити їх вплив [3, с. 54]..

Дану тенденцію можна простежити по зменшенню зростання експорту в зарубіжні країни в певних галузях економіки, зокрема в металургії. В даний час в нашій державі зберігається досить високий рівень інфляції в порівнянні з сусідніми країнами, де рівень інфляції становить близько 2-3%. Самої величезної внутрішньої загрозою економічній безпеці може служити зменшення науково-технічного потенціалу та трудових ресурсів чому найбільш «посприяла» ратифікація безвізового режиму з Європейським союзом, та ситуація на Сході України. 

Таким чином, кількість загроз економічній безпеці господарюючого суб'єкта існує досить велика кількість. Необхідно розглядати всі загрози в комплексі для того, щоб провести повноцінний аналіз діяльності підприємств в умовах сучасного часу. Вся система загроз економічній безпеці може бути представлена як динамічна структура, яка має пов'язану систему, в результаті чого, вирішення однієї загрози може призвести до появи іншої загрози та посилити загальний вплив на діяльність підприємства. 

Такі особливості проявляються особливо в наш час, так як зараз досить багато загроз економічній безпеці та кризових ситуацій. Виходячи з усього перерахованого вище, необхідно зробити висновок про те, що аналіз загроз дозволить побудувати систему щодо забезпечення економічної безпеки на різних господарських рівнях і дозволить запобігати появі загроз на стадії зародження, а також запобігати усім негативним наслідкам, що могли б виникнути в діяльності підприємства.

Література:

1. Васильців Т. Г. Економічна безпека підприємництва України: стратегія та механізми зміцнення: [монографія] / Т. Г. Васильців. - Львів: Арал, 2008. — 384 с.

2. Гадзевич О. I. Основи економічного аналізу і діагностика фінансово- господарської діяльності підприємств. Навчальний посібник. - К.: Кондор, 2007. - 180 с.

3. Донець Л. І. Економічна безпека підприємства: Навч. посіб. / Л.І. Донець, Н.В. Ващенко - К.: Центр учбової літератури, 2008. - 240 с.

4. Зеркалов Д. В. Безпека комерційної діяльності: у 2 кн. Кн. 2: Захист. Довідник / Д. В. Зеркалов. — К.: Основа, 2006. — 800 с.

5. Камлик М. І. Економічна безпека підприємницької діяльності. Економіко- правовий аспект / М. І. Камлик. — К. : Атіка, 2005. — 432 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота