РОЛЬ ДЕРЖАВИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ДЕРЖАВИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ

06.04.2019 12:40

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Синиця Світлана Михайлівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри обліку і фінансів Івано-Франківського навчально-наукового інституту менеджменту, Тернопільського національного економічного університету; Сапіщук Ростислав Тарасович, студент магістратури заочної форми навчання за спеціальністю "менеджмент" Івано-Франківського навчально-наукового інституту менеджменту


Потреба в безпеці є однією з основоположних потреб людини. В цьому ми можемо пересвідчитись познайомившись із працею американського психолога українського походження Абрагама Маслоу, який є засновник «теорії потреб», що знайшла широке застосування в економіці, займаючи важливе місце в побудові теорій мотивації і поведінки споживачів. Згідно його теорії, потреба в безпеці по фундаментальності поступається лише потребам, пов'язаних із задоволенням фізіологічних потреб. До таких потреб науковець відніс, потребу у відпочинку, в їжі, в даху над головою, в одязі, призначеної для захисту від впливу навколишнього середовища [1, с. 24].

Іншими словами, після того як людина змогла забезпечити себе їжею і дахом, на перше місце вийшла потреба в безпеці. На найбільш ранніх етапах розвитку людства, одним із основних аспектів безпеки виступала безпека оборонного характеру. 

З розвитком суспільства відбувався розвиток і потреб людства, а це в свою чергу призводило до розвитку нових відносин між суспільством, паралельно відбувався розвиток і економічних аспектів. Принциповим, з точки зору концептуальних підходів до аспектів забезпечення економічної безпеки держави, став перехід до капіталістичного ладу, при якій чітких обрисів став набувати процес, який був відомий в економіці як заміщення праці на капітал. Дане явище послужило причиною появи конкуренції серед приватних підприємств, яка породила загрозу втрати конкурентоспроможності, що супроводжується припиненням функціонування компанії і зменшення або навіть повною втратою можливості виплачувати податки в бюджет держави [3, с. 72].

Виникнення даного виду загроз вимагало прийняття з боку держав заходів, спрямованих на захист економічних інтересів приватних підприємств, які здійснювали свою діяльність на відповідних територіях [4, с. 341].

На даний момент питання, що стосуються забезпечення економічного зростання підприємств стають все більш актуальними. На дане зростання організації може впливати загальноекономічна ситуація в державі зокрема і в світі в цілому (економічний бум, чи криза). 

Ситуація в державі, крім ряду інших аспектів, залежить від здатності відповідних державних органів забезпечувати не тільки економічну безпеку самої держави, але і його господарюючих елементів - підприємств. Разом з тим, підприємства різних галузей повинні прикладати власні зусилля, спрямовані на забезпечення їх економічної безпеки. 

В сучасних умовах, такі підприємства характеризуються відкритим конкурентним середовищем, економічною і політичною нестабільністю, господарюючі суб'єкти мають повну самостійність з точки зору прийняття рішень в області вибору стратегії розвитку, вибору контрагентів, організації виробництва і збуту продукції, джерел фінансових ресурсів та інших управлінських рішень. Практично всі ризики, пов'язані з веденням господарської діяльності лягають в даний час на плечі підприємців. У зв'язку з цим, набувають першорядну важливість проблеми виживання підприємств і забезпечення їх економічної безпеки. [2, с. 10]

Моніторинг економічної безпеки країни є ефективним механізмом контролю реалізації державної політики в частині забезпечення економічної безпеки державна політика в цій галузі покликана вирішувати ряд завдань, таких, як: оперативне інформаційне забезпечення органів державної влади та її суб'єктів; створення і вдосконалення системи моніторингу стану економічної безпеки; інформаційну взаємодію всіх органів влади; прогнозування в області наявності загроз економічній безпеці, характер даних загроз і можливі наслідки; контроль за станом загроз економічній безпеці країни [3, с. 214].

Отже, підводячи підсумок, хотілось би відмітити, що забезпечення економічної безпеки країни має характер державної політики і передбачає ряд заходів політичного, адміністративного та економічного характеру. Діяльність держави, яка спрямована на забезпечення економічної безпеки країни повинна включати до свого складу комплекс складових, які об'єднані загальним стратегічним задумом, а саме: всебічний об'єктивний моніторинг суспільства і економіки для виявлення і прогнозування внутрішніх і зовнішніх внутрішніх загроз ключовим інтересам об'єктів економічної безпеки; розробка і реалізація комплексу довготривалих і оперативних заходів щодо попередження і нейтралізації зовнішніх і внутрішніх загроз.

Література:

1. Лозниця В. С. Психологія менеджменту: теорія і практика. Навч. посібник / В.С. Лозниця. - К., КНЕУ, 1997. - 245 с.

2. Мунтіян В. І. Економічна безпека України : монографія / В. І. Мунтіян. - К. : Вид-во КВІЦ, 1999. - 464 с.

3. Фінансово-економічна безпека підприємств України: стратегія та механізми забезпечення [Текст] : монографія / Т. Г. Васильців, В. І. Волошин, О. Р. Бойкевич, В. В. Каркавчук ; за ред. Т. Г. Васильціва. - Львів : Ліга-Прес, 2012. - 386 с.

4. Клименко Т. В. Основні елементи механізму забезпечення фінансової безпеки суб’єктів господарювання [Текст] / Т. В. Клименко // Вісник ЖДТУ. Серія: Економічні науки. - 2011. - № 4(58). - С. 340-343.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота