ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА

17.04.2019 13:31

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Ніколаєнко Альона Ігорівна, студентка Київського національного торговельно-економічного університету


В умовах становлення України дедалі більшого значення набувають проблеми формування трудових ресурсів підприємства. Ситуація управління трудовими ресурсами та їх обліку, яка на сьогодні склалася в нашій країні, є результатом проблем і суперечностей, які тривалий час не вирішувались та мають тенденцію до загострення. Це незбалансованість існуючих трудових ресурсів та робочих місць, недостатнє мотивування працівників до праці, низька заробітна плата, відсутність підтримки з боку держави та недосконала система соціальних гарантій. З огляду на це багато питань щодо економічного обґрунтування та ефективних шляхів формування трудового потенціалу залишаються не визначеними.

На теперішній час  реальна  картинка стану людського капіталу України є досить сумною. Відбувається значне зниження чисельності і старіння населення – носія даного капіталу, збільшення трудової міграції та зменшення якості освіти.

Розглянемо демографічні показники населення України за 2017 – 2018 роки.




Не можна забувати про “відтік” людського капіталу, який робить свій внесок до скорочення населення , причому ті, хто виїжджають, є носіями кращого людського капіталу, ніж ті. що прибувають в Україну. За кордоном працюють більше 5 млн. українці, серед яких більшість знаходяться в Чехії, Польщі, Росії та Німеччині. 




На даний момент чисельність населення України на 2018 рік становить близько 42 400 000 чоловік (без урахування Криму і ДНР). За минулий рік Україну покинуло близько 18 000 мігрантів, що є рекордною цифрою для країни. У той же час імміграція в Україну є практично нульовою, так як людей, які бажають приїхати сюди, відштовхують політичні та економічні проблеми країни. З кожним роком мі бачимо збільшення емігрантів,  що свідчить про наростання негативних процесів в економічній, соціальній, медицинській  сферах.

Слід звернути також увагу на критичну ситуацію з якістю знань та навичок випускників навчальних закладів. Не дивлячись на те, що Україні є однією серед лідерів, що має вищу освіту, рівень задоволеності роботодавців теоретичними знаннями студентів є дуже низьким. Це говорить про те, що сучасна система освіти не повністю справляється навіть із виконанням мінімально поставлених завдань, а саме надання якісної теоретичної освіти, формування світогляду та інтелектуального розвитку випускників. Однак причина низької конкурентоспроможності молодих спеціалістів на ринку праці криється не лише в недосконалості системи підготовки кадрів, а й в соціально-адаптивному сприйнятті молоддю свого майбутнього та майбутнього своєї країни, відсутністю мотивації до отримання освіти та працевлаштування. 

Вплив трудових ресурсів на ефективну діяльність підприємства є дуже великим, адже персонал – це найбільш важлива складова виробничих сил підприємства. Без кваліфікованого персоналуні одне підприємство не зможе досягти своєї мети, тобто отримання прибутку. Тому необхідно: стимулювання працівників до саморозвитку за допомогою створення сприятливого клімату у колективі; створення системи мотивації що до здійснення трудової діяльності та розвитку;  постійна підготовка працівників та підвищення кваліфікації, а також залучення нових високваліфікованих спеціалістів для більш ефективного розвитку підприємства.




Висновки. Отже, трудові ресурси характеризуються сукупністю специфічних рис, насамперед пов’язаних з їхнім соціально-економічним характером, який головним чином виявляється у відмінностях трудових від решти економічних ресурсів. Необхідно розробляти стратегії управління персоналом з урахуванням сучасного світового досвіду, створювати нові системи навчання і розвитку персоналу підприємства. Інвестування у розвиток людського капіталу дає можливість досягти не тільки короткострокового економічного успіху, а й закласти основу для формування позитивних довгострокових тенденцій у розвитку національної економіки і кожного підприємства зокрема. Державна політика має бути спрямована на стимулювання підприємств. Вкладення коштів у розвиток трудових ресурсів підвищить рівень ефективності підприємств як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках.

Література:

1. Інституційне та ресурсне забезпечення агропромислового комплексу Житомирської області: стат. зб. / відп. за вип. Н. О. Гончаренко, Н.В. Філатова; Гол. упр. статистики у Житомир. обл. – Житомир, 2016. – 165 с.

2. Гуменюк Ю.П. Перспективи міжнародної трудової міграції в умовах тектонічних зсувів світової економіки / Ю.П. Гуменюк // Євроінтеграційні процеси в суспільстві: трансформація та розвиток: матеріали Мінар. наук. – практ. конф. (Тернопіль, 22-23 квітня 2017 р.) – Тернопіль ТІСІТ, 2017. – 256 с.

3. Котновченко І.В. Міжнародна міграція робочої сили: попурі на тему економічного розвитку / І.В. Котновченко // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». – 2017. – № 748. – С. 295-310. 

4. Щиков П.П. Глобальна міграція в світі – стан та перспективи для України / П.П. Щиков // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». – 2017. – № 748. – С. 119-231.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота