АНТИКОРУПЦІЙНА ПОЛІТИКА НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНТИКОРУПЦІЙНА ПОЛІТИКА НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

17.04.2019 14:08

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Горбачов Олексій Юрійович, магістр, Міжрегіональна академія управління персоналом інститут права імені князя Володимира Великого


Анотація: В роботі розглянуто антикорупційну політику України на сучасному етапі, проаналізовано особливості її розвитку та проблеми функціонування системи запобігання корупції.

Ключові слова: антикорупційне законодавство, корупція, боротьба з корупцією.

Тема роботи є досить актуальною через те, що за останні роки рівень корупції в Україні має дуже високі показники. За останні роки Україна зробила досить рішучі кроки в боротьбі з корупцією але, все ж на сьогодні існує проблема функціонування системи запобігання корупції.

Метою роботи є дослідження антикорупційної політики України на сучасному етапі, здійснення аналізу стану ефективності антикорупційного законодавства України.

Стан дослідження теми. Такі вчені як П.П. Андрушко, Ю.В. Баулін, О.І. Бойко, В.І. Борисов розглядають корупцію як соціально неприйнятне явище, яке завдає значної шкоди як в матеріальному, так і в моральному аспектах життя для Українців. 

Основні положення. Особливо гостро сьогодні стоїть питання існування політичної та високопосадової корупції, що становить серйозну загрозу національній безпеці України та є розсадником інших форм корупції. Політична корупція, яка полягає в нелегітимному використанні учасниками політичного процесу та носіями публічної влади їх можливостей і повноважень з метою отримання особистих чи групових вигод, породжує корупційні схеми на всіх рівнях економічного та суспільного життя. До останнього часу корупція залишалась найбільш прибутковим і найменш ризикованим бізнесом в Україні. Високий рівень корупції відзначається у сфері державних закупівель, земельних відносин, будівництві, торгівлі, видобувній промисловості. Тіньові схеми у цих галузях існують за підтримки високопосадовців та політиків. Успішна протидія корупції можлива за умови наявності таких складових: належного антикорупційного законодавства, ефективного його застосування відповідними державними органами та їх с координованості у своїй діяльності, політичної волі керівництва держави реально протидіяти корупції у всіх сферах і на всіх рівнях державної влади, підтримка антикорупційних заходів держави громадянським суспільством. Кожна із цих складових відіграє у справі протидії корупції свою особливу роль. 

Боротьба з корупцією на сучасному етапі регламентується Законом України Про Запобігання Корупції. Цей Закон визначає правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень. В основу Національної антикорупційної політики було покладено створення НАБУ(Національне антикорупційне бюро України), НАЗК (Національне агентство з питань боротьби з корупцією), ДБР (Державне бюро розслідувань). Розглянуто та прийнято Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» від 07 червня 2018 року № 2447 –VIII, відповідно до якого, до червня 2019 року, повинен бути створений Антикорупційний суд .

Висновки. За останні роки Україна зробила досить вагомий внесок у розвиток антикорупційного законодавства та антикорупційної політики. Так, наприклад, було створено Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) — правоохоронний орган з широкими силовими повноваженнями, на який покладається попередження, виявлення, припинення та розкриття корупційних злочинів, НАЗК (Національне агентство з питань боротьби з корупцією) — центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику, ДБР - ідеологія якого полягає в тому, що воно буде розслідувати кримінальні провадження, в яких фігурують правоохоронці, судді і найвищі службовці. Але навіть після такого серйозного реформування антикорупційної політики залишається ще безліч невирішених питань на які потрібно звернути увагу.

Список використаної літератури:

1. Закон України «Про запобігання корупції» від 14 жовт. 2014 року № 1700-VII. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1700-18

2. Невмержицький Є. В. Корупція в Україні : причини, наслідки, механізми протидії : монографія / Є. В. Невмержицький. –К. : КНТ, 2008. –368 с.

3. Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2014-2017 роки: Закон України від 14.10.2014 року [Електронний ресурс]. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота