УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

17.04.2019 14:41

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Мельник Катерина Володимирівна, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри корпоративних фінансів і контролінгу, Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана; Самодіна Юлія Ігорівна, студентка факультету маркетингу, Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана


Фінансовий аналіз господарської діяльності компанії стає невід'ємною складовою стратегічного розвитку підприємства завдяки економічному прогресу. Щоб зрозуміти стан фінансової звітності та визначити подальші напрями руху, компанії використовують різні методи і показники для аналізу діяльності. Наразі існує низка нетрадиційних методів аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, але часто вони мають обмежену сферу застосування, зокрема, спрямовані на виявлення ознак банкрутства, рівня інвестиційної, приватизаційної привабливості, кредитоспроможності. Тому існує необхідність в удосконаленні існуючих методичних підходів аналізу фінансової звітності, адже це дасть змогу отримати більш повну інформацію про рівень фінансового стану підприємств [5]. 

Головними вимогами до фінансової звітності є можливість порівнювати фінансові звіти за різні періоди, а також звіти різних підприємств, що допоможе забезпечити загальні інформаційні потреби [1]. Для того, щоб звітність була дієвим засобом контролю та управління, необхідно виконувати всі висунені до обліку вимоги: достовірність відображення, використання ресурсів компанії і фінансових результатів. Також важливим є виконання звітності у встановлені строки. 

Систематизуючи вищесказане, пропонуємо ввести певні зміни для об’єктивного представлення інформації у фінансовій звітності [3]:  

1. Встановити укладання Звіту про рух грошових коштів лише прямим методом, але ввести додатково в Звіт дані про оперативну звітність, адже використання двох методів потенційно ускладнює аналітичну роботу користувачів. На нашу думку, прямий метод надає вичерпну інформацію щодо усіх видів надходжень та витрачання грошових коштів [4].

2. Створити поділ дебіторської заборгованості залежно від строку її обороту в складі оборотних активів. Завдяки цьому користувач зможе відстежити строки погашення дебіторської заборгованості для планування надходжень грошових коштів на рахунки підприємства. Також завдяки цьому є можливість виявити прострочену заборгованість, яка вимагає проведення правових заходів згідно чинного законодавства. 

3. Сформувати окремими статтями в Звіті про фінансовий результат підсумки фінансової та інвестиційної діяльності. Це пов’язано з тим, що надана у такий спосіб інформація дозволить відобразити склад фінансового результату підприємства в розрізі основних видів його діяльності за звітний період. 

4. Запровадити новий звіт «Аналіз фінансової діяльності підприємства», який має на меті надання повної та важливої інформації для прийняття управлінських рішень на підставі фінансових показників та коефіцієнтів, відображених у даному звіті. До них, зокрема, варто віднести такі показники щодо оцінки якості виробництва, визначення внутрішніх резервів зростання обсягів виробництва, збуту, рентабельності капіталу, ліквідності, оборотності запасів, ступеня заборгованості та ринкової вартості компанії. Головна умова виконання звіту – дані показники повинні бути прораховані та зіставлені з середньогалузевими нормативними  значеннями. Це дасть можливість миттєво аналізувати діяльність компанії та робити подальші кроки.

5. Більш детально розкривати інформацію про витрачені суми прибутку в примітках до фінансової звітності із введеної статті «Використання прибутку».  Основне завдання - визначення ступеня оптимальності розподілу і використання отриманого прибутку і з'ясувати правомірність та обґрунтованість розподілу чистого прибутку відповідно до установчих документів, облікової політики та рішення зборів засновників. 

6. Надавати звіт незалежного аудитора або служби внутрішнього аудиту за міжнародними стандартами. Цей захід дозволить перевірити дотримання чинного порядку ведення обліку, своєчасність подання та достовірність інформації. Така ревізія надаватиме незалежні і об’єктивні висновки щодо ефективності систем управління, використання ресурсів, заходів для мінімізації ризиків та відповідності діяльності компанії законодавству [2].

Отже, не можна обмежуватися лише цими пунктами, але вони є досить суттєвими в структурі змін та покращення аналізу звітності. На нашу думку, дані напрями удосконалення фінансової звітності будуть сприяти покращенню якості аналізу, попередженню банкрутства та визначенню перспектив розвитку виробництва в умовах конкурентної боротьби. Вдосконалена методика зможе структурувати інформацію і зробити її більш зрозумілою. 

Література

1. Дубинська Е. С. Методичний підхід до аналізу фінансової звітності вітчизняних підприємств / Е. С. Дубинська. // «Молодий вчений». – 2017. – №4.– С. 658–661.

2. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» [Електронний ресурс] Режим доступу: - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14

3. Кулинич М. Б. Удосконалення методики складання та аналізу фінансової звітності підприємств / М. Б. Кулинич. // Економіка і суспільство. – 2016. – №6.– С. 367–372. 

4. Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" [Електронний ресурс] Режим доступу: https://zakon.help/psbo

5. Скорина Є. І. Переваги та недоліки складання звіту про рух грошових коштів / Є. І. Скорина. // Економiка та держава. – 2014. – №6. – С. 64–67.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота