ФІНАНСОВИЙ СТАН СУЧАСНОГО БАНКУ ЯК ПРЕДМЕТ АНАЛІЗУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФІНАНСОВИЙ СТАН СУЧАСНОГО БАНКУ ЯК ПРЕДМЕТ АНАЛІЗУ

06.05.2019 14:58

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Ушакова Оксана Анатоліївна, кандидат економічних наук, Технічний коледж Національного університету водного господарства та природокористування; Бабич Марія Олександрівна, здобувач вищої освіти, Технічний коледж Національного університету водного господарства та природокористування


У сучасному, швидкоплинному світі важко уявити життя без банків. У сучасних умовах вони дозволяють зберігати власні кошти, отримуючи за це додаткові відсотки, а безготівкова система розрахунків взагалі перетворює гроші у абстрактне поняття. Всі ці новітні можливості та послуги надзвичайно зручні, практичні та легкі до використання, адже відбувається економія часу, енергії та ресурсів. 

Банківська діяльність – це залучення до вкладів грошових коштів фізичних і юридичних осіб та їх розміщення від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб; банк – це юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії НБУ здійснювати банківську діяльність; банківська система України – це НБУ й інші банки, що створені й діють на території України [1, 2]. У 2018 році системно важливими в Україні НБУ визнано: ПАТ КБ «Приватбанк»; АТ «Ощадбанк»; АТ «Укрексімбанк».

Суттєвою є класифікація банків за розмірами, в Україні – це обсяг активів. НБУ визначив цю класифікацію за такими критеріями розподілу на окремі групи: банки з державною часткою (понад 75% статутного капіталу банку за державою); банки іноземних банківських груп; банки з приватним капіталом (не менше ніж 50% статутного капіталу банку за приватним інвестором). Такий розподіл НБУ використовує винятково для подання результатів діяльності банківської системи України. Групування не застосовується для наглядових цілей.

Аналіз фінансового стану банку необхідний для вивчення якості фінансових відносин банку з його клієнтами і партнерами, вираженої у фінансових показниках. В основі аналізу лежать показники комерційної діяльності. На нашу думку, вони базуються на трьох принципах банківської діяльності, що називають «магічними трикутником» банківської справи, а саме: надійність, ліквідність і прибутковість.

З огляду на принципи «магічного трикутника» банківської діяльності, пропонуємо розуміти поняття «фінансовий стан банку» так: фінансовий стан банку – це його стан як економічного суб’єкта, що характеризується наявністю фінансових ресурсів, необхідних для нормальної операційної діяльності та здійснення розрахунків з іншими банками, доцільністю їх розміщення та ефективного використання, фінансовими відносинами з іншими суб’єктами ринку, платоспроможністю та прибутковістю. 

Під надійністю банку ми розуміємо збереження ліквідності і платоспроможності як умову досягнення і зміцнення прибутковості. В умовах розвитку банківської системи України комерційні банки вважаються ліквідними, якщо суми наявних у них ліквідних активів достатні для своєчасного погашення зобов'язань. На показники прибутковості банку впливають такі чинники як: достатність капіталу; якість управління; доходність. Вони враховуються в операційній діяльності банку щоденно.

Отже, фінансовий стан банку залежить від результатів його планово-економічної, маркетингової, комерційної, управлінської, фінансової та зовнішньоекономічної діяльності. На фінансовий стан позитив¬но впливають стабільне залучення коштів і розширення спектру надання послуг.

Література:

1. Банківські операції : навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни / [уклад. С. В. Башлай] ; Державний вищий навчальний заклад «Українська академія банківської справи Національного банку України». Суми : ДВНЗ «УАБС НБУ», 2012. 142 с.

2. Про банки і банківську діяльність : Закон України  № 2121-ІІІ від 07.12.2000 // Відомості ВР України. 2011. № 36. С. 362.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота