СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ

15.05.2019 15:46

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Паньків Юлія Ігорівна, студентка факультету фінансів, Тернопільський національний економічний університет; Яцканич Ангеліна Віталіївна, студентка факультету фінансів, Тернопільський національний економічний університет; Гупаловська Мирослава Богданівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, Тернопільський національний економічний університет


Сьогодні доволі актуальним і важливим є питання розбудови та становлення цілісної системи державного фінансового контролю в Україні, без вирішення якого неможливо підвищити конкурентоспроможність базових галузей національної економіки, ефективність виробництва, знизити рівень тіньової економіки та корупції, а також розв’язати проблеми життєдіяльності держави. Можна зазначити, що належне використання контролю в управлінні фінансовими ресурсами держави дасть можливість створити необхідні передумови для здійснення ефективної економічної політики у нашій країні. Тому важливим кроком у забезпеченні функціонування системи державної влади є розбудова цілісної системи фінансового контролю, що викликає особливе зацікавлення як у практичному, так і теоретичному плані. 

Варто зазначити, що державний фінансовий контроль в Україні має бути дієвим механізмом забезпечення збільшення державних коштів, зменшення масштабів порушень та розкрадань фінансових ресурсів. Все ж таки від його організації багато в чому залежать шляхи економічного розвитку країни та рівень добробуту населення. Для покращення загального фінансово-економічного стану держави потрібно вдосконалювати кількість та якість проведення контролю. 

Необхідним вважаємо впровадження перевірених в країнах європейського союзу технологій автоматизації планування документальних форм контролю, удосконалення регулювання аудиторської діяльності, посилення державного фінансового контролю за діяльністю монополій (в тому числі державних). Необхідно створити єдину базу даних щодо виявлених фінансових порушень [1, с.15].

Стратегічними напрямами розвитку системи державного фінансового контролю в Україні мають стати наступні заходи:

- розробка механізму взаємодії і розмежування повноважень та відповідальності між органами державного фінансового контролю;

- розробка дієвого механізму повернення незаконно використаних державних фінансових ресурсів, а також отриманих доходів до бюджетів;

- доопрацювання основних положень взаємодії органів державного фінансового контролю з правоохоронними органами;

- підвищення інформаційно-технічного забезпечення органів державного фінансового контролю;

- вдосконалення порядку здійснення фінансового контролю органами державної влади [2, с.105]. 

Також основними напрямами розвитку цілісної системи державного фінансового контролю в Україні повинні стати: сприяння формуванню цілісності системи державного фінансового контролю шляхом прийняття Кодексу державного фінансового контролю України.

Можна зробити висновок про те, що напрями удосконалення системи державного фінансового контролю полягають в усуненні деформацій та диспропорцій, а також у гармонійному розвитку усіх складових елементів. Тому, запропоновані напрями удосконалення сприятимуть створенню єдиної системи державного фінансового контролю в Україні, удосконаленню законодавчих актів, які регламентують організацію контрольної діяльності, підвищенню якості його організаційного, методологічного та інформаційного забезпечення. Також є доцільним використання досвіду зарубіжних країн тому, що більшість з них набагато раніше, ніж наша країна перейшли до ринкової економіки. Створення єдиної системи державного фінансового контролю, його стратегії удосконалення повинні відповідати вимогам сучасності та працювати задля економічного розвитку та суспільного добробуту в Україні.

Список використаної літератури:

1. Сюркало Б.І. Державний фінансовий контроль в контексті сталого економічного розвитку. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2012. № 2.  С. 14 – 17.  URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=394 (дата звернення: 14.04.2019). 

2. Дишкант О. В., Дишкант О. В. Державний фінансовий контроль в Україні: стан та перспективи розвитку. Світ фінансів. 2010. № 4. С. 98-106. URL: file:///C:/Users/www/Downloads/472-918-1-SM.pdf (дата звернення: 14.04.2019).

3. Ряба А. Проблеми і напрями удосконалення фінансового контролю в Україні. Шляхи активізації інноваційної діяльності в освіті, науці, економіці: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. Вінниця : ВННІЕ ТНЕУ, 2016. Т. 2, ч. 1. С. 24. URL: http://dspace.tneu.edu.ua/bitstream/316497/7078/1/%D0%A0%D1%8F %D0%B1%D0%B01.pdf (дата звернення: 14.04.2019).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота