ФУНКЦІОНАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДЕРЖАВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФУНКЦІОНАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДЕРЖАВИ

20.05.2019 13:44

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Дубинський І.Ю., аспірант кафедри адміністративного, кримінального права і процесу, Міжнародний університет бізнесу і права


Сучасна епоха відрізняється від попередніх історичних періодів надмірною динамічністю, а значить, призначення держави в житті сучасного інформаційного суспільства змінюється в пришвидшеному темпі. Саме з усвідомлення цього функціональні характеристики держави потребують постійного вивчення, у тому числі у концептуальних положеннях теорії держави і права. Попри те що держава постійно еволюціонує у процесі розвитку суспільства, трансформує зі змінами історичних умов. Однак загалом держава за природою – стала величина, тобто узагальнено – за змістовним наповненням, функціональністю, держава залишається тією самою [1].

За походженням держава є організацією політичної системи суспільства, що забезпечує, гарантує, виконує  різні соціально значимі завдання, актуальні для суспільства. У певному контексті державу навіть можна розглядати як специфічний механізм провадження влади, призначений для вирішення значимих для суспільства завдань. Характер таких завдань, розв’язання яких суспільство чекає від держави, зазнає постійних перетворень, однак організаційна природа держави залишається сталою.

За сучасних умов, так само, як і в попередні історичні періоди людської цивілізації, суспільство не в змозі відмовитись від державно-владної організації суспільних відносин. Об’єднання різних соціальних інтересів, раціональне використання всіх без винятку  ресурсі, і людських, і природних, розумна побудова суспільних відносин і управління публічними справами загострюють потребність у системній організації способу життя суспільства і правила поведінки у суспільства, а стрімкі і масштабні глобалізаційні процес вимагають від кожної держави світу входження до світового співтовариства на суворо визначених правових та організаційних началах [3]. 

Якщо говорити про специфіку функціонування держави як системи політичної організації суспільства, то її відмінною рисою можна назвати тотальність, тобто вона стосується всіх без винятку членів суспільства, охоплює всіх і поширюється на всіх, є загальною, всеосяжною і повною у межах політико-соціального простору. Тотальність передбачає те, що держава як жодна з правових феноменів і як соціальний інститут спроможна проникати у всі сфери життя суспільства, впливаючи на них у процесі функціонування. Універсальність тісно пов’язана з тотальністю функціонування держави і полягає в тому, що держава у своєму функціонуванні являє собою інструмент для вирішення будь-яких завдань, незалежно від того, у чому саме вони полягають [2]. При цьому ефективність держави у вирішенні завдань може зазнавати певних трансформацій залежно від внутрішніх умов і зовнішнього середовища, в якому вона функціонує. Таким чином, можемо виділити кілька функцій держави: по-перше, можна говорити про функції, через які безпосередньо виражається природа держави; по-друге, функції держав, які спроможні виконуватись державою відповідно до її змістового наповнення (сутності), однак при цьому за змістом і способами реалізації вони здебільшого визначаються за провідними характеристиками держави.

Література

1. Петришин О.В., Погребняк С.П., Смородинський В.С. та ін. Теорiя держави i права: пiдручник. Харків: Право, 2015. 368 с.

2. Пухтецька А.А. Європейський адміністративний простір і принцип верховенства права: монографія. Київ: Юридична думка, 2010. 140 с.

3. Shils E. Tradition. Chicago: The University of Chicago Press, 1983. VIII + 334 p.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота