ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СПАДКУВАННЯ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СПАДКУВАННЯ В УКРАЇНІ

22.05.2019 11:31

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Черняєва Олександра Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та управління підприємством, Навчально-науковий інститут менеджменту, економіки та фінансів Президентського університету ПрАТ «ВНЗ «МАУП»; Колосов Руслан Володимирович, студент ПрАТ «ВНЗ «МАУП»


Інститут спадкового права в системі цивільного права будь-якої правової системи, в тому числі правової системи України, тісно пов'язаний з усіма іншими видами майнових прав. З одного боку, після смерті певної особи найчастіше залишається майно, основу якого становлять право власності та інші речові права. Вони і є об'єктом переходу за спадщиною після смерті їх власника. З іншого боку, спадкування — це один зі способів набуття майнових прав, що зближує його із зобов'язальним правом. Тому інститут спадкового права в сучасних правових системах і в системі цивільного права нашої країни — один із найважливіших. Значення цього інституту зумовлено також тим, що об'єктом спадкування переважно є право власності. Хоча спадкуються й немайнові права.

В Україні існує два види спадкування: за законом і за заповітом.  З теоретичної точки зору, спадкування за законом певною мірою залежить від спадкування за заповітом. Спадкування за заповітом в даному випадку є первинним, а спадкування за законом – вторинним[1, С.54]. 

На практиці ж в Україні спадкування за законом трапляється значно частіше, аніж спадкування за заповітом. Це пояснюється тим, що в Україні, на відміну від країн європейського співтовариства, спадкування за заповітом ще не набуло такого значного поширення, як спадкування за законом. 

Усі питання, пов’язані з переходом майна померлого до спадкоємців і документальним оформленням цих прав, вирішується нотаріальними конторами. Сучасне законодавство не робить поділу нотаріусів на приватних і державних, що значно спрощує оформлення спадщини, так як відповідні дії може здійснювати будь-який нотаріус, якщо він має відповідні повноваження і діє в рамках закону. І лише якщо між зацікавленими особами виникає спір внаслідок переходу майна померлого до його спадкоємців, відповідні питання розглядаються і вирішуються судом. 

Правовий аналіз найбільш поширених підстав звернення до цивільного судочинства зумовлений наступним збільшенням гарантій охорони прав спадкоємців, кредиторів та інтересів спадкодавця. Також спадкове право всіляко захищає інтереси членів сім'ї померлого, сприяючи цим задоволенню їх потреб. 

Загалом сучасний інститут спадкового права є досить прогресивним і відповідає вимогам сучасного розвитку суспільних відносин, економічного прогресу й фундаментальним принципам соціуму. Але існують й певні недоліки[2,С.30], що суттєво впливають на правовідносини в сфері спадкування. Так, уточнення потребують деякі терміни і поняття, як от кого вважати членами сім'ї спадкодавця, яким чином довести споріднення зі спадкодавцем, особливо четвертого – шостого ступеня, яким чином довести своє право на зміну черговості спадкування у зв’язку з наданням протягом тривалого часу матеріальної та іншої допомоги спадкодавцю та інші. 

Аби уникнути непорозумінь та проблем при спадкуванні потрібно й надалі удосконалювати норми Цивільного кодексу України, чинних нормативно – правових актів шляхом внесення доповнень. Доповнення мають базуватись на фактичній ситуації, що найкраще відображена в судовій та нотаріальній практиці. Можливим, але менш вірогідним шляхом, може бути створення судового прецеденту в сфері спадкових правовідносин. 

Література:

1. Ковальчук Я. Основні аспекти співвідношення між спадкуванням за заповітом і спадкування за законом/ Я. Ковальчук // Юридичний журнал. – 2017. –  №4. – С. 54-55.

2. Заіка Ю.О. Проблеми, що виникають при застосуванні спадкового законодавства/ Ю.О. Заіка //Вісник Верховного Суду України.–2016.–№3.–С.30.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота