КРИПТОІНВЕСТУВАННЯ: МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ТА ІНСТИТУЦІЙНИХ ІНВЕСТОРІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КРИПТОІНВЕСТУВАННЯ: МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ТА ІНСТИТУЦІЙНИХ ІНВЕСТОРІВ

23.05.2019 11:52

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Пронь Юлія Анатоліївна, Університет державної фіскальної служби України


Активізація розвитку ринку криптовалют, яка проявилася у перманентному нарощенні показників його капіталізації та зростанні курсу ключових криптовалют світу, дедалі більше сприяє виникненню зацікавленості індивідуальних та інституційних інвесторів у криптоінвестуванні. Серед дослідників, які займаються вивченням різних аспектів криптоінвестування вирізняються імена У. Баффета, Д. Белфорта, Б. Данилишина, М. Єпіфанової, Т. Ковальчука, К. Лагард, О. Сльозки, В. Стельмаха, М. Чобаняна та інші.

Криптоінвестиції – це вкладення коштів чи інших активів у криптовалюту, або обладнання для її добування. Основні цілі для інвестора – це одержання у перспективі прибутку від інвестицій; перетворення вільних заощаджень у високоліквідні інструменти.




Здійснювати криптоінвестування можуть, як фізичні особи так і юридичні особи. Ключові способи реалізації інвестицій відповідно до виду інвестора представлено на рис.2.




Детальніше охарактеризуємо кожен з перерахованих на рис.1 способів реалізації інвестицій в криптовалюти індивідуальними та інституційними інвесторами.

Спосіб «з рук у руки» означає, що ви маєте знайти людину, яка хоче продати крипто валюту або її придбти, зустрітися з нею та провести процес обміну грошей на криптовалюту. Знайти людину можна в спеціалізованих групах в соц. мережах, через знайомих. Цей спосіб є доволі ефективним та дешевим, адже обмін відбувається один до одного. 

Купівля на криптобіржі. У функціональному плані біржі криптовалют – це віртуальні ресурси які дають змогу зустрітися продавцю та покупцю криптовалюти та від здійснення операції між ними біржа бере відсоток за посередництво. В залежності від законодавчої бази в якій функціонує криптобіржа вона може мати певні перепони для реєстрації на ній (додаткова верифікація, мінімальний внесок на рахунок біржі тощо).

Криптообмінники – функціонують як і звичайні, але у вигляді сайтів де ви маєте вказати дані своєї банківської картки та номер вашого криптогаманця. 

Фонди або майнінг пули. Криптофонди – це інвестиційні фонди, активом яких є криптовалюта. Метою функціоунвання є отримання прибутку за рахунок успішного вкладення коштів у криптоактиви. З кінця 2017 року в Україні почав діяти новий криптовалютний фонд під назвою Vanhealthing Cryptofund of biotech 300 innovations. Його напрямком роботи стали проекти в сфері блокчейна і біотехнологій. Майнінг пул залучає кошти інвесторів для збільшення потужностей для майнінгу криптовалюти, в свою чергу отримується більший прибуток з якого береться відсоток [1].

Способи інвестування для інституційних інвесторів.

Купівля на фондовій біржі за рахунок ф'ючерсних контрактів та венчурної торгівлі. У кінці 2017 року на чиказькій біржі опціонів (CBOE) стартували торги біткоін - ф’ючерсами, що зробило біткоін деривативним інструментом та дало змогу легально зайти на цей ринок великим транснаціональним компаніям. 

Передача певної кількості капіталу в управління хеджфондам. Технічно, хедж-фонди є істотно більше захищеними в порівнянні із середнім роздрібним інвестором ринку криптовалют. Інвестори вкладають кошти, а при цьому фонд бере 2% як комісію з управління активами та до 20% з прибутку [4]. 

Отже, дані варіанти криптоінвестування дають можливість як індивідуальним так і інституційним інвесторам примножити свій капітал та забезпечити легальні можливості входження на ринок в залежності від законодавства певної держави. Наразі, в Україні варто визначитися із статусом криптовалюти та забезпечити існування законодавчих рамок роботи з криптоактивами, адже це є одним із нових способів інвестування, що може стимулювати притік ресурсів в нашу країну. 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Количество активных биткоин-кошельков превысило 11 миллионов. URL: https://forklog.com/kolichestvo-aktivnyh-bitkoin-koshelkov/ 

2. Исследование Кембриджа: криптовалюты используются все 301 активне. URL: https://bits.media/news/issledovanie-kembridzha/ 

3. What 12 major analysts from banks like Goldman, JPMorgan, and Morgan Stanley think of bitcoin. URL:http://uk.businessinsider.com/bitcoin-round-up-wall-streetcryptocurrencies-bull-bear-market-2018-1/ 

4. How To Invest in Cryptocurrencies: The Ultimate Beginners Guide. URL: https://blockgeeks.com/guides/how-to-invest-in-cryptocurrencies/ 

____________________________

Науковий керівник: Ковернінська Юлія Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансових ринків, Університет державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота