РОЗРОБКА МОДЕЛІ ФОРМАЛІЗАЦІЇ СИТУАЦІЙ РИЗИКУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЗРОБКА МОДЕЛІ ФОРМАЛІЗАЦІЇ СИТУАЦІЙ РИЗИКУ ПІДПРИЄМСТВА

23.05.2019 12:03

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Черняєва Олександра Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та управління підприємством, Навчально-науковий інститут менеджменту, економіки та фінансів Президентського університету ПрАТ «ВНЗ «МАУП»; Кедь Олег Володимирович, студент ПрАТ «ВНЗ «МАУП»


Програма управління ризиками – це розроблена на рівні підприємства система планування, забезпечення й організації заходів, необхідних для мінімізації збитків (втрат), викликаних випадковими подіями.

Програма управління ризиками ОКП ВО «Дружківкатепломережа Донецьктеплокомуненерго» ґрунтується на розв'язку таких завдань як:   виявлення можливих ризиків і їх впливу на діяльність підприємства; визначення принципів і методів управління ризиками; оцінка фінансових втрат, пов'язаних з ризиками.

Результатом розробки й реалізації програми управління ризиками повинно стати забезпечення такого управління ризиками, при якому основна діяльність підприємства буде здійснюватися з високою стійкістю й надійністю від внутрішніх і зовнішніх видів ризиків[1, С.27].

Формалізацію ситуацій ризику та пошук відповідних рішень щодо їх розв’язку службою управління ризиками ОКП ВО «Дружківкатепломережа Донецьктеплокомуненерго» ми пропонуємо здійснювати за моделлю, наведеною на рис.1.

У ході ідентифікації ситуації ризику (блок 1) повідомлення про наявність відхилень надходить в блок 2 формування ІБ (інформаційної бази). Для майбутніх моментів часу задача знаходження ситуацій ризику вирішується на основі прогнозної інформації, що збирається і формується у прогнозаторі (блок 3). У блоці 4 визначається можлива величина втрат від настання ризику і міра його майбутнього впливу та здійснюється порівняння з його граничними значеннями, тобто межами допустимості. Наступний крок алгоритму полягає у співставленні фактичного і заданого станів функціонування підприємства.




де t – фактичний час; tv – час настання ситуації ризику; Sf – фактичний стан проходження виконання процесу; Sb – нормалізований стан проходження процесу.

При виявленні відхилень, що вказують на ситуацію ризику, формується карта ризиків (блок 5). В блоці 6 виконується аналіз карт ризиків підприємства. Результативна інформація блоку 6 надходить у блок 7, де здійснюється вибір правил реалізації внаслідок настання ситуації ризику. В блоці 8 формується рішення вироблення попереджувальних дій. Блок 9 виступає в ролі архіву.

Формування й впровадження програми управління ризиками спрямоване на розробку заходів щодо мінімізації ризиків організації та досягнення успіхів на ринку, фінансової стабільності і подальшого розвитку організації.

Література:

1. Вітлінський В.В., Великоіваненко Г.І. Ризикологія в економіці та підприємництві/ В.В. Вітлінський, Г.І. Великоіваненко: Монографія. – К.: КНЕУ, 2004. – 480с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота