СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КРЕДИТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИМИ БАНКАМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КРЕДИТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИМИ БАНКАМИ

23.05.2019 12:41

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Климчук Наталія Яківна, старший викладач кафедри банківської справи та фінансового моніторингу, Університет державної фіскальної служби України; Кузьмич Софія Миколаївна, студент, Навчально-науковий інститут обліку, аналізу та аудиту, Університет державної фіскальної служби України; Белінська Марина Сергіївна, студент, Навчально-науковий інститут обліку, аналізу та аудиту, Університет державної фіскальної служби України


Соціально-політичні перетворення у 2014 році, анексія Криму і в подальшому ескалація конфлікту на сході України стали несприятливими факторами на шляху до ефективної кредитної діяльності комерційних банків.

Крім того, відсутність системних заходів з боку Національного банку України, спрямованих на стабілізацію грошово-кредитних відносин спричинили зростаючі девальваційні очікування і зниження довіри до банківської системи, що призвело до значного скорочення обсягу депозитів в національній валюті – на 56,5 млрд. грн. (на 13,4%), в іноземній – на 11,4 млрд. дол. США (на 36,9%). А це, в свою чергу, спричинило різке здорожчання кредитних ресурсів для всіх суб'єктів господарювання[1].

За найновішими прогнозами відсоткові ставки за кредитами надалі будуть залишатися високими. За даними НБУ, в ІV кварталі 2018 року банки підняли ставки по новим гривневим кредитам для населення до 31,5% річних. Ставки по кредитам у гривні корпораціям виросли до 20,8%[2]. Це перешкоджає розвитку капіталомісткого виробничого сектору, який вимагає тривалих інвестицій. В свою чергу, такий процес зумовлює зростання імпорту товарів масового попиту і, відповідно, погіршить негативне торгівельне сальдо України.

Сучасний стан більшості банків України негативно впливає і на економічний розвиток країни, оскільки фактичне зупинення кредитування виробництва, не створює передумов для розширеного відтворення. Протягом 2014 року 33 банки було визнано неплатоспроможними, стосовно багатьох з них прийнято рішення про ліквідацію.  У 2015 р. з'явилися ще 33 банки, у 2016 році таких було 19, а в 2017 р. – 9. У 2018 завершилась ліквідація 28 банків[1]. 

Продемонструвати зниження кредитної активності в Україні можна за допомогою аналізу динаміки загального обсягу наданих кредитних ресурсів(табл1, рис1) у 2013-2018 роках. Враховуючи нестабільність економіки в цей період, доцільно розрахувати й реальний обсяг, скоригований на індекс інфляції за допомогою кумулятивного індексу. 




Спостерігається завищення номінального показника в порівнянні з реальним, що свідчить про інфляційні процеси. Крім того, навіть номінальний показник має тенденцію до зниження(рис 1).




Отже, для уникнення негативних тенденцій у сфері кредитної політики як на макро-, так і на рівні окремих банків є необхідним проведення структурних реформ, направлених на підвищення ефективності економіки.

Можна навести такі конкретні заходи, що передбачають підвищення масштабів кредитно-інвестиційної діяльності банків:

- стійка нормативно-правова база та режим оподаткування;

- підтримка фінансової стійкості учасників інвестиційних проектів;

- розробка чіткого механізму зниження ризикованості банківського інвестиційного кредитування[3].

Для перспектив подальших досліджень актуальним є вдосконалення механізму інвестиційного банківського кредитування та розвиток моделей оцінки ризиків інвестиційних проектів для різних учасників, адже в «Основних засадах грошово-кредитної політики на 2019» додалися нові суттєві фактори: погіршення ситуації з судноплавством на Чорному та Азовському морях, гальмування структурних реформ на фоні парламентських та президентських виборів 2019 року. 

Література

1. Офiцiйний сайт Асоцiацiї українських банкiв [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.aub.org.ua.

2. Процентні ставки за кредитами та депозитами [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// www.bank.gov.ua /files/3.3-Loans.xls

3. Колодізєв О. М. Кредитно–інвестиційна діяльність банків України: сучасний стан і перспективи розвитку / О. М. Колодізєв, Н. М. Власенко // Бізнес Інформ. – 2013. – № 11. – C. 342–347.

4. Стан міжбанківського кредитного ринку [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://bank.gov.ua/

5. Індекс інфляції [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://index.minfin.com.ua/economy/index/inflation/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота