ВДОСКОНАЛЕННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ПП«АЛЕКС V» НА ЗАСАДАХ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛІНГУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВДОСКОНАЛЕННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ПП«АЛЕКС V» НА ЗАСАДАХ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛІНГУ

23.05.2019 13:20

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Кушнір Ірина Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту, професор кафедри економіки та підприємництва Міжнародної Кадрової Академії; Гончаров Андрій Андрійович, студент ПрАТ«ВНЗ«МАУП»


Концепція податкового контролінгу як комплексної системи управління податковими платежами ПП «Алекс V»  та  механізм  їх регулювання, базуючись на науково-методичних рекомендаціях, обумовлюють необхідність розробки методичних аспектів реалізації системи податкового контролінгу суб’єктів господарювання в Україні.

У сучасних умовах господарювання в Україні, на жаль, контролінг ще не знайшов широкого розповсюдження, бо недостатньо  вітчизняних теоретичних розробок та досвіду його впровадження на практиці[1, С.142].

Податковий контролінг використовує інформацію з різних галузей діяльності підприємства. У зв’язку з цим у якості організаційної основи податкового контролінгу суб’єктів господарювання доцільно використовувати проектну організаційну структуру управління на ПП «Алекс V». 

Водночас з участю у проекті члени проектної групи продовжують виконувати свої посадові обов’язкі та підпорядковуються як керівнику проекта, так і керівнику відділу, в якому вони працюють постійно. Керівництво групою здійснює працівник відділу контролінгу підприємства, який займається питаннями управління податковими платежами, а при відсутньості такої посади – заступник директора з економіки.

Залучення спеціалістів з різних відділів дозволить усунити розриви інформаційного поля, встановити зворотній зв'язок між структурними підрозділами ПП «Алекс V».

Розподіл прав, обов’язків та відповідальності персоналу підприємства здійснюється за допомогою посадових інструкцій, які визначають організаційно-правовий стан працівника, коло його посадових обов’язків, повноважень та відповідальності. 

Посадові інструкції спеціалістів з податкового контролінгу повинні  містити в собі, крім обов’язкових для адміністративно-управлінського складу, спеціальні вимоги, пов’язані зі специфікою податкових відносин, які також треба щорічно переглядати та уточняти в момент узгодження облікової політики.

Ефективність діяльності суб’єктів господарювання залежить також і від раціонально організованого документообігу, який дозволяє: здійснювати об’єктивний контроль за їх плином; правильно оформлені відносини щодо оптимізації податкових платежів дозволяють підприємству аргументовано відстоювати свою позицію перед контролюючими органами. Графік документообігу є важливим управлінським інструментом системи податкового контролінгу.

Відсутність графіку документообігу ускладнює управління підприємством. Обов’язково слід додавати до нього форми первинних облікових документів, які використовуються щодо оформлення господарських операцій, за якими не передбачені типові форми, а також форми документів внутрішньої звітності підприємства.

Запровадження системи податкового контролінгу можливе лише при умові використання автоматизованих інформаційних систем(“Oracle E-Business Suite”, “JD Edwards Enterprise One”, “BAAN IV”, “Microsoft  Business Solutions – Navision”, “Галактика ERP”, “1С: Підприємство 8.0”, “Парус-Підприємство” тощо[2]). Треба з’ясувати можливості  програмного забезпечення з подальшим його використанням в податковому   контролінгу.

Література:

1. Кушнір І.М. Розробка концептуальних засад податкового контролінгу суб’єктів підприємництва: зарубіжний досвід та національні аспекти / І.М. Кушнір // Прометей. Регіональний збірник наукових праць з економіки.―2013.―№1(40). ―С.141-145.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота