ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІВ УКРАЇНІ: ЕЛЕКТРОННЕ ДЕКЛАРУВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІВ УКРАЇНІ: ЕЛЕКТРОННЕ ДЕКЛАРУВАННЯ

24.05.2019 13:19

[Секція 9. Антикорупційна діяльність]

Автор: Кушнір Ірина Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту, професор кафедри економіки та підприємництва Міжнародної Кадрової Академії; Годжаєв Мехді Фузулі огли, студент ПрАТ«ВНЗ«МАУП»


Законом України «Про запобігання корупції» визначено правові та організаційні засади антикорупційної діяльності в Україні, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень[1].

Формування та реалізацію державної антикорупційної політики законом покладено на спеціально створюваний для цього новий центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом Національне агентство з питань запобігання корупції (далі НАЗК). До повноважень НАЗК, серед іншого, віднесено здійснення в порядку, визначеному цим Законом, контролю та перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу життя осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відповідно до статті 1 Закону до суб’єктів декларування віднесено осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; інших посадових осіб, юридичних осіб публічного права.

Статтею 45 Закону передбачено 4 типи декларацій: щорічна; перед звільненням; після звільнення; кандидата на посаду.

Відповідно до статті 47 Закону подані декларації включаються до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що формується та ведеться Національним агентством. Національне агентство забезпечує відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на офіційному веб-сайті Національного агентства. 

Запровадженням електронного декларування Україна забезпечила виконання положень статті 13 Конвенції ООН проти корупції, яка визначає необхідність участі суспільства у заходах щодо запобігання і протидії корупції.

Не дивлячись на те, що при ухваленні Закону «Про запобігання корупції» в частині електронного декларування він був дещо «вихолощений» щодо суб’єктів декларування, членів їх сімей та об’єктів декларування, запроваджену процедуру електронного декларування доходів слід вважати потужним та найбільш революційним кроком у просуванні реформ, направлених на боротьбу з корупцією.

Разом з тим, імплементація закону в частині електронного декларування показала, що державні інституції так і не розпочали справжньої боротьби з корупцією.

У зв’язку з цим євро-комісар із політики сусідства й розширення Й.Ган зазначає, що «В Україні з’явилися нові антикорупційні установи, які розпочинають працювати. Вони наштовхуються на перешкоди, але боротьба з корупцією це сфера, де немає місця люб’язностям. ЄС стежить за цим дуже пильно й ми сподіваємося побачити покарання й антикорупційні розслідування. До сьогодні, на розчарування населення України, не було покарань представників вищих ешелонів влади».

На нашу думку, декларувати свої доходи повинні усі працездатні громадяни країни, що відповідає європейській практиці. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

На нашу думку, загальне електронне декларування може стати дієвим механізмом у посиленні антикорупційної діяльності в Україні.

Література:

1. Про запобігання корупції: Закон України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VIII //zakon2.rada.gov.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота