ЕКОНОМІКА ЗНАНЬ ТА ЇЇ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІКА ЗНАНЬ ТА ЇЇ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ

24.05.2019 13:29

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Шемшура Вікторія Анатоліївна, студентка, Харківський національний університет радіоелектроніки


Сьогодні виробництво знань і високих технологій є основним джерелом зростання економіки в розвинених країнах. Економіка знань –економіка, за якої рушійною силою прогресу є знання, зосереджені в людському капіталі.

Розвиток економіки знань для України − необхідний шлях інноваційного прогресу та забезпечення конкурентоспроможності держави на основі ефективного використання власних інтелектуальних ресурсів.

У наш час Україна порівняно з попередніми роками значно покращила свій освітній потенціал. Але все ще залишається ряд невирішених питань, серед яких: загроза погіршення якості освіти від вимог постіндустріальної економіки та країн ОЕСР внаслідок мізерного фінансування, копіювання зарубіжного досвіду, застарілої методології навчання; поділ середньої освіти на приватну та державну, з низьким рівнем оплати вчителів, розшарування суспільства за майновим і освітнім критеріями; слабкий зв’язок вищої освіти з потребами ринку праці та соціально-економічними проблемами розвитку економіки; відсутність жорстких стандартів та їх недотримання щодо якості вищої освіти, економічної, правової та моральної відповідальності фахівців; проблема перепідготовки кадрів і орієнтації навчальних закладів на підготовку фахівців, здатних працювати з новітніми технологіями [1]. 

На жаль, проблема освіти – не єдина в системі економіки знань. Не меншої уваги потребує розвиток наукового потенціалу. Наша країна володіє високорозвиненим інтелектуальним потенціалом, який здатен ефективно розв’язувати інноваційні проблеми. За рахунок цього Україна могла б упевнено посісти належне місце серед країн з високим інтелектуальним потенціалом. 

Підґрунтям для впровадження та розвитку економіки знань в Україні є формування сучасної інноваційної культури. Інноваційна культура – складова інноваційного потенціалу, що характеризує рівень освітньої загальнокультурної, соціальної, психолого-педагогічної підготовленості до інноваційної діяльності. Інноваційну культуру слід розглядати, як володіння знаннями про сучасні наукові досягнення, про інформованість про дослідно-експериментальну роботу та інноваційну діяльність закладів освіти України .

Отже сьогодні, існує багато проблем, які потребують суттєвих зрушень, ефективного впровадження фінансових ресурсів у розвиток системи освіти і науки в Україні. Стратегічними завданнями держави, які спрямовуються на їх вирішення, повинні бути: розбудова власної національної інноваційної системи; інтеграція освіти і науки; вдосконалення системи державного фінансування інноваційних процесів; поліпшення та оптимізація змістовної частини вищої освіти, зокрема збільшення частки викладання природничих та математичних наук у структурі навчального процесу, оновлення відповідної навчально-методичної бази, запровадження бюджетного стимулювання цих напрямків; заохочення педагогів-новаторів, технологічне вдосконалення освітніх процесів [2].

Література:

1. Теоретико-методичні основи управління інтелектуальним капіталом: корпоративний рівень / Н. А. Мамонтова // Актуальні проблеми економіки. – 2015. – № 2. – С. 45-52.

2. Мартиненко М. В. Кількісний підхід до визначення впливу інтелектуальних активів на результати інноваційної діяльності підприємств. – 2014. – № 6. – С. 520- 529.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота