УКРАЇНА В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УКРАЇНА В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ

27.05.2019 13:55

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Карпенко Юлія Олегівна, студентка 2 курсу, Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича


Особливістю розвитку світової економіки XXI століття є її глобалізація, що виявляється у вільному переливанні капіталів, матеріальних і трудових ресурсів. Глобалізація виробництва, посилення взаємозалежності національних економік, а також, як наслідок, виникнення та постійний розвиток міжнародного ринку праці, що охоплює потоки трудових ресурсів, які перетинають національні кордони, призводять до трудової міграції громадян України.

Проблема трудової еміграції в Україні стала предметом наукового аналізу вітчизняних дослідників Е. Лібанової, О. Малиновської [4], О. Слободян, А. Кущенко, К. Вірц, А. Коваленко, Г. Сотник, А. Гессен та ін. Серед зарубіжних науковців у сфері міжнародної міграції робочої сили й захисту прав мігрантів відомі праці А. Гьозде Їльдіс, П. Шефера, С. Небехай, В. Арроча, С. Бендера. 

Незважаючи на те, що важливі аспекти міжнародної міграції робочої сили відображені у працях зазначених учених, окремі проблеми, зокрема міграція в Україні на тлі глибокої системної кризи в контексті глобальних міграційних процесів, ще достатньою мірою не вивчені й не отримали практичного вирішення.

Метою дослідження є вивчення динаміки глобальних міграційних процесів та аналіз міграційних потоків в Україні для вироблення ефективної міграційної політики, спрямованої на регулювання рівня еміграції.

Під трудовою міграцією розуміють переміщення особи, пов'язане з перетином державного кордону або меж адміністративно-територіальної одиниці з метою виконання або пошуку роботи [3]. 

Визначальним критерієм, що дозволяє виділити міграцію з інших переміщень громадян через кордон, є мотивація. Мотивація – причина, яка спонукає економічного суб’єкта до діяльності для досягнення певної мети, наявність інтересу до цієї діяльності й способів її реалізації [2, c. 20]. 

Вона включає такі мотиви:




Україна вважається однією з найбільших країн-донорів робочої сили в Європі, де зовнішня трудова міграція стала об’єктивною реальністю сьогодення. Великі потоки заробітчанства сформувалися в умовах низької заробітної плати в секторі економіки, високого рівня безробіття та вимушеної неповної зайнятості, поширення бідності та розшарування населення на багатих і бідних, значного розриву у рівнях оплати праці в Україні порівняно з іншими країнами.

Революційні події 2013 року, війна й зовнішня агресія позначилися на всіх без винятку сторонах життя українців, не могли не вплинути на їхню міграційну поведінку. Тим більше, що міграція – реактивний процес, який реагує на економічні та політичні зміни, причому не лише в країні походження, а й в країнах, куди спрямовується міграційний потік [4]. 

З кожним роком відмічається тенденція до збільшення кількості саме нелегальних мігрантів, про що свідчать дані Держаної міграційної служби: в 2018 р. на території України виявлено 11,2 тис. нелегальних мігрантів, в 2017 р. – понад 9,6 тис., в 2016 р. – 6,4 тис. осіб. Найчисельнішу групу склали громадяни Росії – 29%. Вихідці з Азербайджану становили 12%, Узбекистану – 9%, Грузії – 6%, Молдови – 5%, Вірменії – 5%, Афганістану та Китаю – по 3% [1]

Україна посідає третє місце серед європейських країн за кількістю шукачів притулку в ЄС. Попереду лише Албанія та Македонія, що є традиційними країнами походження шукачів притулку в ЄС. 




Чому саме ці країни? Згідно з переписом 2011 р. у цих країнах проживають найбільше народжених в Україні: у Польщі — 233 тис., у Німеччині — 206 тис., в Італії — 181 тис. та в Іспанії — 74 тис. осіб.  Крім того, за даними Міжнародної організації з міграції, найбільша частка усіх довгострокових мігрантів з України в ЄС проживають у Польщі (22,5%) та Італії 15,7%) [5, c. 57]

Висновки. У зв’язку з тим, що вплив міграційних процесів на соціально-економічний і демографічний стан і розвиток країн є досить суттєвим, міжнародна міграція стає впливовим фактором, який визначатиме рівень продуктивності праці в майбутньому.

Виходячи із вищезазначеного, слід констатувати, що ситуація, яка склалася в Україні у міграційній сфері, є новим викликом сучасності, від вирішення якої залежить успіх заходів щодо подолання системних кризових явищ в її економіці й перспективи її вступу до ЄС. 

Список використаної літератури

1. Державна міграційна служба України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dmsu.gov.ua/statistichni-dani/2945-statystyka

2. Дмитрук Б. П., Свєтлова Н.М. Світові міграційні процеси: мотивація, види й наслідки для країн виїзду та приймаючих країн // Вісник Східноєвропейського університету економіки і менеджменту / Б. П. Дмитрук, Н. М. Свєтлова. – Випуск 1 (20) 2016.  

3. Закон України «Про зовнішню трудову міграцію» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/term/33574 

4. Малиновська О. Трудова міграція населення України / О. Малиновська [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://migraciya.com.ua/news/migrant-workers/ua-labour-migration-ukraine-what-to-expect-in-the-nearfuture-part-1

5. Пробоїв О.А., Білецька І.М. Україна в контексті глобальних міграційних процесів // Журнал "Економіка та суспільство" / О. А. Пробоїв, І. М. Білецька. – Випуск №10, 2017. 

_________________________

Науковий керівник: Саєнко Олександр Сергійович, кандидат економічних наук, доцент, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота