ВНУТРІШНІЙ АУДИТ У СИСТЕМІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВНУТРІШНІЙ АУДИТ У СИСТЕМІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ

28.05.2019 09:48

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Селіванова Катерина Валеріївна, Університет державної фіскальної служби України; Буката Яна Вікторівна, Університет державної фіскальної служби України


На ринкову вартість компанії, на її фінансові потоки та на асоційовані з даними потоками ризики суттєво впливає корпоративне управління. Корпоративне управління можна визначити як фактор, що визначає здатність організаційної системи, в межах якої працює бізнес, наблизити умови прийняття управлінських рішень до умов ідеального середовища. Тобто забезпечити під час прийняття управлінських рішень допущення помилок лише в результаті впливу зовнішніх неконтрольованих факторів і відповідно виключити допущення помилок внаслідок навмисних дій менеджменту [1]. 

Конфлікти інтересів існують практично в будь-якій компанії. У той же час грамотно вибудувана система корпоративного управління не тільки мінімізує кількість подібних конфліктів, але і дозволяє вирішувати цивілізованим шляхом розбіжності, що виникають. 

Ризики корпоративного управління розподіляються на зовнішні і внутрішні. До зовнішніх ризиків відносяться всі ризики корпоративного управління, на які компанія не може впливати в межах власної системи управління. До внутрішніх ризиків слід відносити ризики, на які компанія може впливати за допомогою внутрішніх механізмів управління. Інших учасників корпоративних відносин ризики корпоративного управління зачіпають мало, внаслідок того, що їхні права, як правило, захищені. Наприклад, кредитори свої права захищають наскільки це можливо відповідними договорами, в яких зазначають умови, права, обов’язки та санкції. 

У зв’язку з цим актуальним є питання розвитку внутрішнього аудиту, який вважається однією із невід’ємних ланок належного корпоративного управління. Як зазначають В.В. Немченко та О.Ю. Редько в одному із своїх підручників, «внутрішній аудит є одним із небагатьох доступних і водночас недооцінених ресурсів, правильне використання яких може підвищити ефективність роботи компанії» [2]. Добре налагоджена система внутрішнього аудиту в компанії є гарантом успішного ведення бізнесу і позитивним сигналом для інвесторів та кредиторів. Необхідність розвитку внутрішнього аудиту обумовлена й недосконалістю регуляторної, митної та податкової систем в Україні. Відповідно до рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації Doing business Україна за результатами 2017 року Україна знаходиться серед країн, що завершують список, і займає 152 місце з 183 країн світу [3]. 

З огляду на корпоративне управління сутність внутрішнього аудиту полягає в оцінюванні та сприянні вдосконаленню процесів корпоративного управління шляхом використання систематизованого і послідовного підходу. Відповідно до Міжнародних професійних стандартів внутрішнього аудиту завданням внутрішнього аудиту є оцінювання ризиків, пов’язаних з корпоративним управлінням, операційною діяльністю компанії та її інформаційними системами, в частині: - досягнення стратегічних цілей компанії; - достовірності та цілісності інформації про фінансово-господарську діяльність; - ефективності та результативності діяльності і програм; - збереження активів; - відповідності вимогам законів, нормативних актів, політики, процедур і договірних зобов’язань [4]. 

Отже, саме за допомогою добре налагодженої системи внутрішнього аудиту компанія може підвищити результативність та ефективність своєї діяльності і забезпечити прозорість управління. А це, у свою чергу, свідчить про необхідність подальших розроблень у сфері внутрішнього аудиту. 

Список використаних джерел: 

1. Старюк П. Ю. Влияние корпоративного управления на стоимость российских компаний (эмпирический анализ) : дис. … канд. экон. наук : 08.00.10 / П. Ю. Старюк. – М., 20016. – 132 с.

2. Аудит. (Основи державного, незалежного професійного та внутрішнього аудиту) : підручник / за ред. проф. В. В. Немченко, О. Ю. Редько. – К. : Центр навчальної літератури, 2016. – 540 с. 

3. Украина как место для бизнеса: между Либерией и Боливией [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.bbc.co.uk/ukrainian/ukraine_in_russian/2017/02/120218_ru_wb_doing_business_az_ag .shtml. 

4. Международные профессиональные стандарты внутреннего аудита (Стандарты) [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http://www.iia-ru.ru/files/documents_open/ Standards%20rus%202017%20IIA%20clean.pdf.

__________________________

Науковий керівник: Білобровенко Тетяна Володимирівна, старший викладач, Університет державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота