ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ОЦІНКУ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ БАНКУ-КОНТРАГЕНТУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ОЦІНКУ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ БАНКУ-КОНТРАГЕНТУ

28.05.2019 09:52

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Селіванова Катерина Валеріївна, Університет державної фіскальної служби України; Буката Яна Вікторівна, Університет державної фіскальної служби України


В процесі сучасного міжбанківського кредитування особливу увагу акцентують на моніторинг банків-контрагентів, аналізуючи їх кредитоспроможність та встановлюючи обґрунтовані ліміти міжбанківського кредитування. Для уникнення появи небажаних тенденцій та попередження їх негативного впливу на сучасний стан вітчизняного ринку міжбанківського кредитування, паралельно із моніторингом банків-контрагентів важливо активізувати моніторинг й власних показників діяльності банку. За базу беруться методики оцінки фінансового стану банків-контрагентів, опрацьовані за рекомендаціями Національного банку України, Базельського комітету з банківського нагляду, Світового банку, спеціалізованих компаній, науковців.      

Банк, здійснюючи активні операції на міжбанківському ринку, визначає найбільш надійні банки-контрагенти. До основних критеріїв визначення надійності банку-контрагента необхідно відносити: 1) фінансовий стан банку-контрагента; 2) наявність і характер кредитної історії банку-контрагента; 3) рівень взаємовідносин з банком-контрагентом, що склалися в процесі співпраці в минулому [1]. Для міжбанківського кредитування ризик - обов’язкове явище, оскільки кредитування на цьому ринку, як правило, здійснюється без забезпечення. Це зумовлює потребу у проведенні аналізу фінансового стану банків-контрагентів, встановленні лімітів на обсяг операцій, передусім незабезпечених заставою. Розширення сфери кредитних взаємовідносин призводить до пропорційного зростання кредитного ризику. За цих умов своєчасність погашення міжбанківського кредиту прямо залежить від низки факторів: ступеня диверсифікації активів 120 банку-контрагента; кредитної політики банку-контрагента; фінансового стану його клієнтів.

Зазначимо, що на сучасному етапі в банківському секторі України відчувається гостра потреба в розробці ефективної методики аналізу кредитоспроможності банків-контрагентів, яка б враховувала взаємозалежність між багатьма чинниками впливу на зміни ринку міжбанківського кредитування.    

При оцінці кредитоспроможності банків-контрагентів, необхідно враховуються такі фактори впливу: 1) невідповідність балансових даних реальній ситуації; 2) ділова репутація керівництва і власників; 3) професіоналізм працівників банку; 4) контроль за виконанням адекватних процедур аналізу ризиків; 5) нестабільність економічних показників. 

Отже, оскільки кожен з наведених факторів може впливати на можливості банку-контрагента виконувати свої зобов’язання за кредитними операціями, то наявність навіть одного негативного моменту підтверджує недоцільність роботи з даним контрагентом. В більшості випадків банки націлюються на врахування всього комплексу чинників при здійсненні кредитної операції. Від їх врахування у взаємозв’язку при оцінці ризику кредитування залежить точність отриманого результату на ринку міжбанківського кредитування. 

Список використаних джерел:

1. Маслак Н. Г. Використання трирівневої методики встановлення лімітукредитування на банк-контрагент у системі управління кредитним ризиком[Електронний ресурс] / Н. Г. Маслак, Н. П. Пашкурова. - Режим доступу :http://www.khibs.edu.ua/1(6)2009/R1/3.pdf.

______________________

Науковий керівник: Клименко Дмитро Борисович, Університет державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота