ПРАВО ЯК СПРАВЕДЛИВІСТЬ: ФІЛОСОФСЬКИЙ ПІДХІД ДО РОЗУМІННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВО ЯК СПРАВЕДЛИВІСТЬ: ФІЛОСОФСЬКИЙ ПІДХІД ДО РОЗУМІННЯ

28.05.2019 09:57

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Кулька Діана Іванівна, Університет державної фіскальної служби України


В людини є не тільки земні потреби, але й потреба в справедливості. Всі людські сили, в тому числі гнів і насолода, мають контролюватися розумом і виконувати свою функцію. Справедливість – поняття, яке люди ще на початку свого існування намагались зрозуміти і дослідити. Якщо в сучасному світі все рухається в правильному напрямку, то вважається, що він правильний та справедливий. Цей правильний напрямок визначає закон і якщо його не буде, то він залишається лише терміном. Справедливість залишається в стороні від закону. Ціль закону – нагляд за існуванням та подіями і прийняття справедливого рішення. Закон і справедливість на практиці та в науці регулюють один одного і не можуть існувати окремо один від одного [1, с.40].

Вивченню цього питання в своїх наукових працях приділяло уваги багато вчених, найвідомішими з яких є Алєксєєв С., Варламова Н., Власов В., Гаджиєв Г., Ллойд Д., Никифорова О., Пашаєва А., Погребняк С., Рябінович С., Тарасишина О., Сабадуха М., Цибуленська О., Хайруллін В.. Над зазначеною проблемою працювали найвидатніші філософи: Бекон Ф., Гельвецій К., Гоббс Т., Гроцій Г., Декарт Р., Дідро Д., Локк Дж., Монтеск’є Ш., Руссо Ж. – Ж., Спіноза Б., Юм Д.. Їхні досягнення були і є основою та предметом пильної уваги наукових доробків сучасних європейських українських, російських та інших філософів.

Однією з тем філософії права є проблема «справедливості», яка становить основу цієї дисципліни. На думку філософів, поняття справедливості ділиться на кілька категорій, і їх використання засноване на праві та його основоположних законах. І, відповідно, ціль права – відновити справедливість, оскільки вони (право і справедливість) доповнюють один одного.

Можливість використання слова справедливість широка. Філософи так пояснюють використання слова справедливості. Згідно Ібн Мескавейх, «справедливість» є методом реальних ідей і прийняття рішень, який визначає сенс, що вимагає його поваги і дотримання. Якщо справедливість з чимось пов'язана і відповідає цьому, то вона означає «рівність» і «правильність». Але якщо вона пов'язана з людиною, то є чеснотою. Справжня чеснота складається з «мудрості», «мужності», «гідності» і «справедливості». «Справедливість» - це не тільки чеснота, мабуть, це її основа [2, с. 34].

Аналізуючи значення слова «справедливість», потрібно зазначити, що в перекладі з арабської воно означає «рівність». Тлумачення даного терміну давали ще древні філософи і мислителі, для прикладу, згідно з висновками Платона, справедливість – така чеснота, коли кожен виконує свою роботу природно, не втручаючись і не заважаючи роботі інших [3]. 

На тему справедливості цікаві і думки Цицерона. Він розрізняє «справедливість» і «розум», окремо їх аналізує. Розум змушує нас збільшувати наші бажання, тобто розширювати наші особисті бажання (інтереси, майно та ін.), очолювати більшість людей, отримувати задоволення від розваг, одним словом, радісно і весело проводити наше життя. А справедливість велить нам рятувати людей від труднощів, в які вони потрапили, віддавати належне гідним людям, не підходячи до особистих багатств, які вважаються загальними і святими та належать іншим.

Але співвідношенням поняття «справедливість» і «закон» вперше оволоділи греки. Пізніше такої ж думки дотримувалися і римляни. Ще в ті часи вони дійшли єдиного висновку, що якщо не буде права, залишається термін «справедливість», але існування суті справедливості неможливе [4].

Даючи визначення справедливості, ми, в першу чергу, пов'язуємо її з громадськими питаннями і говоримо, що справедливість – це правильний розподіл чогось (чи належить це особі чи певній речі). Існування справедливості пов'язане з правом, без права справедливість не зможе мати свого впливу. Якщо будь-яка людина здійснює справедливий розподіл, і з першого погляду це буде висловлювати справедливість, насправді, це є реалізація правових принципів. Справедливість, як всередині, так і ззовні, виконує вимоги права. Тому, що при відсутності правових нормативів, є неможливим здійснення справедливого розподілу [1, с.44]. Це сила закону, яка людину приводить до справедливого розподілу і ставить перед ним систематизовані вимоги. Право – такий регулятор, за допомогою якого виконуються справедливість та інші питання моральності.

Однак, ознак загальної філософської категорії, що містить у собі економічні, моральні та правові аспекти поняття «справедливість» набуває вперше у К.Гельвеція. Філософ пише: «Справедливість, що охоплює майже всі чесноти, полягає в тому, щоб надавати кожному те, що йому належить, і зводиться, відповідно до підтримання цього права власності» [5].

Підсумовуючи все вищевикладене, можна дійти висновку, що справедливість в кожній країні та в кожного народу створює свої моральні цінності в різних сферах суспільного життя і за допомогою цих цінностей показує межі законності і беззаконня. Не дивлячись на те, що в більшості випадків справедливість володіє незалежним існуванням, але її застосування і розвиток пов’язано саме з правом і все, що має відношення до справедливості безпосередньо свідчить про сутність істини.

Таким чином, справедливість - це не тільки рівність між людьми, можливо, це фактор, спрямований на реалізацію вимог моралі, що має великий вплив на суспільство. Основна мета справедливості – це захист суспільного середовища, яке створене і необхідне праву.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота