БАНКІВСЬКА СИСТЕМА УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БАНКІВСЬКА СИСТЕМА УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ

28.05.2019 20:50

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Янчук Тетяна Романівна, студентка Університету державної фіскальної служби України; Буката Яна Вікторівна, студентка Університету державної фіскальної служби України


Банківська система є однією із найважливіших складових фінансового ринку, а її стабільність та розвиненість – необхідною умовою розвитку національної економіки. Світова фінансова криза, несприятливі політичні та військові події, скорочення виробництва, інфляційний тиск на економіку, зниження інвестиційної активності, суттєво послабили банківський сектор та значно ускладнили його умови функціонування. У сучасних умовах діяльність банківських установ характеризується зниженням обсягу капіталу, погіршенням якості кредитного портфеля, отриманням значних збитків. Проте чи не найбільшою проблемою вітчизняного банківського сектору залишається відтік депозитних ресурсів, що свідчить про значне зниження довіри населення до банківських установ. 

Значний вклад у дослідження особливостей функціонування та регулювання банківської системи України внесли такі вітчизняні вчені як Т.М. Болгар, С.А. Кузнецова, В.І. Міщенко, А.М. Мороз, С.В. Науменкова, Л.О. Примостка, З.С. Пестовська, Н.Г. Слав’янська, Р.І. Тиркало. Питання сучасного стану та перспектив розвитку банківської системи України викликає значний інтерес серед зарубіжних науковців, а саме: Дж. М. Кейнс, А.Пігу, Е. Шоу, П. Роуз, Е. Жуков, В. Колесніков, Л. Красавіна. 

Банківська система є невід’ємною складовою фінансової системи та економіки країни в цілому. Через банківську систему діє механізм розподілу фінансових ресурсів та грошових коштів, відбувається їх мобілізація та залучення в економічний обіг. Не менш важливою функцією банківської системи є кредитування економіки та забезпечення фінансової стабільності. Без залучення коштів населення у банківський сектор неможлива Проблеми економіки та політичної економії 2017, № 1 85 фінансова санація підприємств, які потребують фондів для функціонування і реструктуризації.

Напруга Української економіки в банківській системі повільно зростала до 2014 року, було очевидно що вона колись спалахне, але коли саме нікому не було відомо. Поштовхом став вибір українців європейського вектора розвитку національної економіки., такі зміни змусили банківську систему та перш за все НБУ робити певні зміни в структуру та механізм її функціонування. 

Програма реформ оздоровлення банківської системи [2], запропонована Національним банком України, призвела до суттєвого зменшення їхньої кількості та до радикальних змін у функціонуванні системних банків. В результаті чого протягом 2014-2016 року із 180 банків залишилося 93 банка і на сьогодні цей процес продовжується [1]. З 13 лютого 2017 року Національний банк розпочинає діагностичне обстеження якості активів та достатності капіталу  банків, які ще не пройшли цю процедуру[2]. Станом на 01.01.2019 в Україні функціонує лише 77 банків. З 19 грудня 2016 року один із найбільших українських банків-ПриватБанк перейшов у державну власність[3]. Це суттєво змінило структуру банківської системи України і станом на 1 січня 2017 року банки з приватним українським капіталом складали близько 13%, банки іноземних банківських груп – 35%, державні – 51,3% ( 28,1% на початок 2016 року). Не можна дати однозначної оцінки політиці «оздоровлення» банківської системи, яку проводить її головний регулятор. З одного боку, ліквідація неплатоспроможних банків та банків, які порушували українське законодавство, повинно позитивно вплинути на прозорість банківської системи. З іншого боку, надмірне зменшення учасників банківського сектору може призвести до погіршення конкурентного середовища та умов надання банківських продуктів. 

Найголовнішою проблемою розвитку банківської системи України є низький рівень її конкурентоспроможності, тобто неможливість вітчизняних банків конкурувати з іноземними. За останні роки кількість іноземного капіталу у фінансовому секторі щороку збільшується, подібну ситуацію можна спостерігати і в банківському секторі. Діяльність банків у конкурентному середовищі підвищить якість надання послуг і витіснить з ринку недобросовісних банкірів. 

Для підвищення рівня конкурентоспроможності вітчизняних банків необхідно вжити таких заходів: удосконалити законодавчу базу для підвищення прозорості діяльності банків;здійснити нарощування власного капіталу;підвищити якість менеджменту;впроваджувати новітні технологічні розробки;розширити спектр банківських послуг;отримати довіру населення тощо [3].

Сучасний стан банківської системи, це найчастіше, наслідки негативного впливу як зовнішніх так і внутрішніх факторів. Вони мають як суб’єктивний так і об’єктивний характер. Зменшення впливу окремих факторів не призведе до загального покращення роботи системи. Тому проведення заходів та реформ повинно мати системний характер.

Література:

1. Гірченко Т. Д., Кузнецова А. Я. Управління конкурентоспроможністю банківської системи України // Вісник Національного банку України – 2009. – №10. – с. 10-15. 

2. Звіти Національного банку України [Електронний ресурс] // Національний банк України. – Режим доступу :www.bank.gov.ua

3. Гриценко Л.Л., Онопрієнко Є.Ю. Банківська система України: сучасний стан і напрямки розвитку//Актуальні проблеми економіки. – 2010. - №10 (112).

____________________________

Науковий керівник: Ковда Наталія Іванівна, старший викладач, Університет державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота