ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ

28.05.2019 21:19

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Стояненко Ірина Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та фінансів підприємства, Київський національний торговельно-економічний університет; Лубенець Анастасія Олександрівна, студентка, Київський національний торговельно-економічний університет


Основною рушійною силою економіки та основою середнього класу в усьому розвиненому світі є мале та середнє підприємництво. Діяльність малих та середніх підприємств забезпечує основну зайнятість населення, а також надходження податкових та інших платежів до бюджету. Він є потужним чинником в розвитку науково-технічного прогресу та формує здорове конкурентне середовище в галузях економіки. 

У таких країнах як Болгарія, Естонія, Німеччина, Латвія та Польща частка малих та середніх підприємств у загальній їх кількості коливається у межах 99,5-99,8%. В Україні аналогічний показник станом на 2017 рік становить близько 99,88%. Проте різниця полягає тому, що частка ВВП, яка перепадає на малі та середні підприємства в Україні становить близько 15%, в той час як у розвинутих країнах на малі та середні підприємства загалом перепадає близько 45-70% від загального ВВП [1]. Це означає, що в Україні потенціал малого та середнього бізнесу не використовується повністю, в відтак нагальною потребою є підтримка та спонукання розвитку сектору МСП з боку держави.

Однією з базових причин, які перешкоджають інтенсивному розвитку МСП в нашій країні, є нестача фінансових ресурсів для втілення в діяльність передового світового та вітчизняного досвіду. А низька продуктивність праці, використання застарілих техніки та технологій призводять до низької ефективності господарювання. Рентабельність операційної діяльності вітчизняних малих підприємств у 2017 році склала лише 6,5%, а середніх – 7,3% [2]. 

Відсутність прибутків чи їх невеликі обсяги стають однією з головних причин, які спонукають підприємства шукати зовнішні джерела фінансування своєї діяльності іноді навіть не на зовсім вигідних для них умовах. З 2013 по 2017 рік питома вага позикового капіталу в структурі джерел забезпечення діяльності та формування майна МСП України суттєво зросла. Якщо у 2013 році частка позикових фінансових ресурсів в структурі капіталу середніх підприємств становила 68,5 %, а малих – 70,4%, то у 2017 році ці показники зросли до 84,4 % та 89,7 %. В складі позикового капіталу вітчизняних МСП традиційно переважають поточні зобов’язання і забезпечення, обсяги яких у 2017 році більш, ніж у 3,5 рази були більші, ніж обсяги довгострокових зобов’язань та забезпечень. При цьому протягом 2013-2017 років обсяги даної складової капіталу малих та середніх підприємств зросли в 2 рази (з 1839 млрд. грн. до 3942 млрд. грн.) [2].

Зазнала змін і структура поточних зобов’язань і забезпечень малих та середніх підприємств. Якщо у 2013 році майже половину поточних зобов’язань і забезпечень МСП складала поточна кредиторська заборгованість (48,91 %), а іншу половину становили короткострокові кредити банків (14,32 %) та інші поточні зобов’язання (35,43 %), то у 2017 році питома вага інших поточних зобов’язань зросла до 44,81%, частка поточної кредиторської заборгованості зросла до 45,48%, а частка короткострокових кредитів банків скоротилась до 8,39% [2]. І це цілком закономірно, оскільки невигідні для підприємців банківські кредити та обмежений доступ до них (особливо для малих підприємств), спонукають останніх в якості джерел формування активів та фінансування операційної діяльності використовувати інші фінансові інструменти, такі як товарні кредити, лізинг, позики небанківських кредитних установ тощо. 

В той же час частка короткострокових кредитів банків у капіталі МСП у розвинених країнах складає до 60%. Українські підприємства переважно реінвестують у розвиток бізнесу власні прибутки та інвестиції засновників підприємств. Така ситуація зумовлена високою вартістю кредиту. Мінімальний «пільговий» відсоток становить майже 18% і пропонується практично одним банком. Середня вартість кредиту становить 22%, що є високою ціною в умовах економічного спаду. Відтак, сума фактично наданих кредитів в Україні за рік скоротилась у реальному виразі практично у 2 рази при номінальному зростанні на 15% [3].

Збільшення обсягів залучення позикових коштів у діяльність малого та середнього підприємництва на прийнятних для бізнесу умовах є проблемою української економіки. Підприємцям важко самотужки вирішувати проблеми залучення дешевих фінансових ресурсів. Відтак, уряд залучає до співпраці міжнародну спільноту та укладає угоди з різними її представниками. Так, Європейський Союз сприяє розвитку малого та середнього підприємництва в Україні, впроваджуючи безліч проектів та програм. 

5 вересня 2017 року Німецько-Український Фонд (НУФ) та ProCredit Bank підписали кредитну угоду по фінансуванню малих та середніх підприємств (МСП). Угода була підписана в рамках програми сприяння МСП, профінансованої Урядом Німеччини через KfW, та у співпраці з ініціативою Європейського Союзу EU4Business. Угода передбачає кредитування МСП на умовах 15% річних у гривні [4].

В результаті відкриття Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) з ЄС Європейський інвестиційний банк та Європейська Комісія об'єднали зусилля та розробили програму «Initiative East» для України, Грузії та Молдови, яка складається з трьох складових: 

- механізм кредитних гарантій - надання кредитних гарантій, призначених для МСП, місцевим банкам та іншим фінансовим посередникам через Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ), спонукаючи їх поліпшувати кредитні умови і, таким чином, забезпечувати розширення доступу до фінансування для МСП;

- агрохарчові виробничо-збутові мережі - за підтримки Європейської комісії ЄІБ також надаватиме банкам-учасникам та МСП у сільськогосподарській галузі технічну допомогу для обміну знаннями та досвідом з метою надання їм допомоги у використанні нових можливостей торгівлі з ЄС та в межах регіону, які були відкриті завдяки ПВЗВТ; 

- механізм мікрофінансування - в рамках цього механізму ЄІБ надаватиме кредити на привабливих умовах мікрофінансовим установам в цих країнах з метою розширення доступу до фінансування для мікро- та малих підприємств [5].  

Програма прямого фінансування малих та середніх підприємств в рамках ПВЗВТ реалізується Європейським Банком Реконструкції та Розвитку та має на меті поліпшення доступу до фінансування для місцевих малих та середніх підприємств, забезпечення довгострокового фінансування в місцевій валюті та надання допомоги МСП у визначенні якісних інвестиційних проектів та сприянні їх успішному втіленню. Програма призначена для підприємств з товарообігом понад 1 млн. євро [5]. 

Програма «EU4Business» - це мережа центрів підтримки бізнесу в Україні». Відповідно до програми за сприяння Європейського Банку Реконструкції та Розвитку в 15 регіонах України передбачається відкриття центрів підтримки бізнесу, які допоможуть спрямувати фінансові ресурси та надавати консультаційні послуги МСП з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності та рентабельності. В рамках програми українські МСП можуть отримати консультаційні послуги від місцевих консультантів або міжнародних галузевих консультантів та поради щодо зміцнення потенціалу для прискорення розвитку [5]. Програма призначена для МСП усіх видів економічної діяльності. Однак особлива увага приділяється підприємствам сільського господарства, харчової промисловість та пакування; туризму; інновацій; інформаційно-комунікаційних технологій; виробництва та професійних послуг; логістики; товарів народного споживання; зеленої економіки. 

Як бачимо, недосконалість вітчизняної фінансової системи в питаннях стимулювання розвитку МСП має наслідком активне розширення співпраці нашої країни з міжнародною спільнотою. Проте зовнішнє фінансування не забезпечить вирішення існуючої проблеми. Лише підвищення ефективності діяльності МСП, збільшення обсягів генерованого ними в процесі діяльності чистого прибутку, формування сприятливого бізнес-середовища, підвищення інвестиційної привабливості України та доступність вітчизняних кредитів для підприємців сприятимуть формуванню необхідних обсягів фінансових ресурсів для  успішного розвитку національного малого та середнього підприємництва.

Література:

1. Сич О.А. Сучасний стан та умови кредитування малого та середнього бізнесу в Україні / О. А. Сич, І. І. Волос // Молодий вчений: науковий журнал. –  2018. –  № 2 (54). – С. 421-424.

2. Офіційний веб-сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

3. Офіційний веб-сайт Національної платформи малого та середнього бізнесу [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://platforma-msb.org

4. Офіційний веб-сайт Німецько-Українського фонду [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://guf.gov.ua

5. Офіційний веб-сайт Представництва Європейського Союзу в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://eeas.europa.eu



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота