МЕТОДОЛОГІЯ ОЦІНКИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДОЛОГІЯ ОЦІНКИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ

28.05.2019 22:04

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Шемшура Вікторія Анатоліївна, студентка, Харківський національний університет радіоелектроніки


Методологія оцінки інтелектуального капіталу (далі ІК) підприємств є досить розвиненою. Практично всі дослідники проблематики ІК також приділяють увагу теоретико-методологічним принципам оцінки його величини. Так, один із засновників теорії інтелектуального капіталу, шведський економіст К. Е. Свейбі, запропонував в своїй роботі понад 25 методів оцінки. [1] 

Незважаючи на величезну кількість відомих підходів, по суті, вони агрегуються в 4 великі групи: 

1) методи ринкової капіталізації - Market Capitalization Methods (MCM);

2) методи віддачі на активи - Return on Assets Methods (ROA);

3) методи прямого виміру ІК - Direct Intellectual Capital Methods (DIC);

4) методи експертної оцінки - Scorecard Methods (SC).

Методи ринкової капіталізації оцінюють вартість, як різницю між ринковою капіталізацією компанії та вартістю власного капіталу за фінансовою звітністю. Переваги даного методу обґрунтована фінансова оцінка, підкріплена реальними фактами купівлі-продажу акцій. Недоліком є обмежена можливість використання – тільки у разі наявності інформації про ринкову ціну акцій.

Методи віддачі на активи, це по елементне грошове оцінювання за спеціальними методиками окремих елементів ІК з подальшим агрегуванням отриманих результатів у грошову узагальнюючу оцінку. Цей метод враховую специфіку формування та використання окремих елементів ІК. Недоліком даного методу є можлива істотна похибка результатів оцінки за рахунок некоректного оцінювання середньої ринкової прибутковості.

Методи прямого виміру ІК, сутність метода полягає в по елементному грошовому оцінювання за спеціальними методиками окремих елементів ІК з подальшим агрегуванням отриманих результатів у грошову узагальнюючу оцінку. Враховує специфіку формування та використання окремих елементів ІК, але цей метод трудомісткий і недостатнє розроблення методичних прийомів оцінювання окремих елементів ІК.

Метод експертної оцінки оцінює як фінансові, так і нефінансові параметри окремих елементів ІК з подальшого агрегування отриманих результатів методами рангів, балів тощо. Результатом є інтегральне негрошове оцінювання стану формування та якості використання ІК. Відрізняється оригінальними підходами до формування переліку оціночних показників, які розроблено в розрізі складових ІК. [2]

Отже, для оцінки ІК промислових підприємств залежно від цілей оцінки можуть використовуватись як методи прямої грошової оцінки ІК капіталу в цілому, так і методики, що передбачають розрахунок ключових показників. Для забезпечення стратегічного управління розвитком підприємства найбільш інформативною є оцінка ІК за допомогою SC-методів, яка передбачає розрахунок показників, що характеризують основні елементи ІК та ефективність їх використання. При цьому набір ключових показників, а також проекції, за якими буде здійснюватися оцінка, можуть варіюватись залежно від специфіки завдань конкретного підприємства.

Література:

1. Муртазин А.С. Структура интеллектуального капитала / А.С. Муртазин [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/19_DSN_2010/Economics/69921.doc.htm.

2. Свейби К.:Е. Оцінка вартості нематеріальних активів та інтелектуальної власності. – М. : Интерреклама, 2003. – 352 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота