ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ ЯК СТИМУЛ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ ЯК СТИМУЛ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ

11.06.2019 10:52

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Мошляк Ігор Олександрович, аспірант, Університет «КРОК»


Приплив прямих іноземних інвестицій став одним із головних чинників прискорення розвитку світової економіки. На це впливають певні умови, серед яких по-перше, поглиблення міжнародного поділу праці під впливом нового етапу науково-технічного розвитку, революції, що матеріалізується у транснаціоналізації процесу виробництва; по-друге, зростання ролі транснаціональних корпорацій і мультинаціональних фірм; по-третє, поглиблення інтернаціональних процесів світової економіки і формування на цій основі економічного простору, спільних ринків, що не тільки стимулюють приплив прямих іноземних інвестицій, але й розподіляють та перерозподіляють їх, координують чи визначають вектор спрямованості з врахуванням зростання конкурентної боротьби [1, с. 260].

Нині прямі іноземні інвестиції є важливою умовою здійснення структурної перебудови національної економіки, забезпечення технічного прогресу, покращення показників господарської діяльності підприємства. Використання прямих іноземних інвестицій сприяє забезпеченню потреб національної економіки в необхідній сировині та продукції, стимулює розвиток економічно-ефективних і конкурентоспроможних експортерів, що надає можливість Україні потрапити в систему міжнародного розподілу праці і капіталу [2, с. 186]. У прямих іноземних інвестиціях для України в умовах інтеграції до світової економіки вирізняються такі позитивні аспекти:

- Політичний аспект: підвищення політичної довіри до країни, встановлення і розширення політичних зв’язків. 

- Економічний аспект: економічне зростання за рахунок розвитку та інтенсифікації процесів у галузях народного господарства. 

- Соціальний аспект: підвищення рівня добробуту і соціальної захищеності громадян країни за рахунок розвитку суспільства. 

- Правовий аспект: можливість розвитку нормативно-правового поля відповідно до світових стандартів, взаємодія з міжнародними системами;

- Культурний аспект: взаємозбагачення культур, можливість популяризації своїх традицій, звичаїв, релігії.

- Науковий аспект: скорочення періоду наукового просування країни в процесі інтеграції національних знань для здійснення спільних досліджень випробувань, відкриттів. 

- Технічний аспект: підвищення технічного стану народного господарства, ріст його продуктивності і потужності. 

- Екологічний аспект: зниження негативного впливу на довкілля й здоров’я населення за рахунок використання новітніх технологій і передового устаткування та техніки. 

- Загальний аспект: наближення до групи розвинених країн, поліпшення іміджу держави, підвищення конкурентоспроможності, можливість міжнародного співробітництва. 

Залучення іноземних інвестицій є необхідною умовою прискорення темпів економічного розвитку України, що стимулює промислове виробництво, забезпечує умови стійкого і швидкого економічного росту і збільшення рівня суспільного добробуту в країні. А тому тут важливим є вироблення і здійснення стратегії залучення прямих іноземних інвестицій, заснованої не на інвестуванні окремих галузей виробництв, а на комплексному, програмно-цільовому підході, який складається зі створення і реалізації цільових комплексних програм інвестування, що в свою чергу передбачає проведення глибокого аналізу досягнутих результатів [3, с. 58].

На сьогодні недостатньо досліджена сутність стратегії залучення інвестицій, самого процесу інвестування, що є невід’ємною складовою формування та прийняття конкретних рішень щодо інвестування, а тому активізація інвестиційного процесу є вирішальною умовою успішного продовження соціально-економічних перетворень. Важливою тут є розробка адекватного українським реаліям інвестиційного механізму, який би органічно поєднував форми приватного і державного інвестування та забезпечував оптимізацію взаємозв’язків різних суб’єктів інвестиційної діяльності, створення відповідної законодавчо-нормативної бази та інші заходи, що активізують інвестиційний процес як на рівні окремої фірми, галузі так і на національному рівні.

Література:

1. Добкін А.І. Прямі іноземні інвестиції як джерело акумуляції коштів у країні та умови їх залучення / А.І. Добкін // Економіка: проблеми теорії та практики. – 2005. – Вип. 200. Т. 1. – С. 231-242. 

2. Дука А.П. Теорія та практика інвестиційної діяльності. Інвестування / А.П. Дука. – К.: Каравела, 2007. – 474 с. 

3. Захарін С.В. Активізація інвестиційної діяльності підприємств як засіб стимулювання економічного зростання: матер. Міжнародної наук.-практ. конф. [3-4 червня 2006 р.] / С.В. Захарін. – Луцьк: Вежа, 2006. – 698 с.

___________________________

Науковий керівник: Чумаченко Ольга Григорівна, кандидат економічних наук, доцент, Університет "КРОК"



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота