СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ УКРАЇНИ

08.07.2019 13:46

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Задорожня Тетяна Миколаївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри управлінського обліку, бізнес-аналітики та статистики Університету державної фіскальної служби України; Параниця Надія Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри управлінського обліку, бізнес-аналітики та статистики Університету державної фіскальної служби України


Розширення зовнішньоекономічних зв'язків між країнами в умовах глобалізації, як правило, здійснюється на міжнародному ринку та конкурентних засадах. Звичайно ж країни з розвиненими промисловими технологіями в умовах міжнародної конкуренції мають особливі експортні переваги у порівнянні з відсталими країнами. При цьому неконтрольований імпорт в такі країни за певних умов призводить до зникнення багатьох виробництв і навіть галузей, що безпосередньо призводить до зростання безробіття. Для того щоб уберегти національні економіки від негативного впливу неконтрольованого експорту в таких країнах виникає необхідність у визначенні показників, що характеризують ефективність зовнішньої господарської діяльності в умовах міжнародної конкуренції. 

Завдання статистики зовнішньоекономічних зв'язків полягають в поданні кількісної інформації про стан і розвиток зовнішньоекономічної діяльності країни в нерозривному зв'язку з її якісною характеристикою. Для оцінки ефективності зовнішньоекономічної діяльності використовуємо показники представлені в таблиці 1 [1].




Де A – коефіцієнт покриття імпорту експортом, %;

B – відношення прямих іноземних інвестицій до ВВП, %;

F – коефіцієнт покриття зовнішнього боргу ВВП, %;

E – об’єм експорту, млн.дол.США;

I – об’єм імпорту, млн.дол.США;

FDI – прямі іноземні інвестиції, млн.дол.США;

GDP – валовий внутрішній продукт, млн.дол.США;

ED – зовнішній борг України, млн.дол.США;

Для обліку інвестицій в реалізації зовнішньоекономічної діяльності на основі даних (табл.1) передбачається використовувати розрахунковий коефіцієнт, який характеризує оцінку ефективності зовнішньоекономічних зав’язків України. Використовуючи, наступний алгоритм розрахунку ми отримуємо коефіцієнт ефективності зовнішньоекономічних зв’язків України:




Даний метод показує вплив прямих іноземних інвестицій і зовнішнього боргу на зниження або збільшення обсягів експорту і імпорту. На скільки відсотків відбудеться зміна співвідношення експорту до імпорту, в разі зміни в співвідношенні прямих іноземних інвестицій до зовнішнього боргу.

На основі даних Державної служби статистики України, Світового банку та Мінфіну України здійснимо статистичний аналіз коефіцієнтів за 2010–2018 р.р. (табл. 2).




Аналізуючи макроекономічні показники зовнішньоекономічної діяльності України (табл.2) за період 2010 -2018 р.р. бачимо, що коефіцієнт покриття імпорту експортом змінюється з 45,42% зріс до 54,21%. Коефіцієнт відношення прямих іноземних інвестицій до ВВП навпаки знизився із 28,58% до 24,16%, це сталося за рахунок зниження прями іноземних інвестицій. Зріс коефіцієнт покриття зовнішнього боргу ВВП в 2010 році він становив 75,79%, найбільше значення цього показника в 2015 році – 139,39%, а в 2018 році – 89,11%. Це відбувається за рахунок збільшення зовнішнього боргу України, що в свою чергу негативно впливає на економіку в цілому. 

Література:

1. Лаврова Ю.В. Економіка підприємства та маркетинг. Конспект лекцій. Х.: ХНАДУ, 2012. 133 с. URL: https://buklib.net/books/37226/

2. Офіційний сайт Світового банку.  URL:http://data.worldbank.org.

3. Офіційний сайт Мінфін України [Електронний ресурс]. URL:https://index.minfin.com.ua/ua/economy/gdp/

4. Офіційний сайт Національного банку України. URL:http://bank.gov.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота