ЩОДО ОСТАННІХ ЗМІН В СІМЕЙНОМУ КОДЕКСІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЩОДО ОСТАННІХ ЗМІН В СІМЕЙНОМУ КОДЕКСІ

23.07.2019 11:09

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Гордєєва Ольга Іллівна, викладач вищої категорії, викладач-методист, Харківський державний автомобільно-дорожній коледж


За останні роки законодавцем прийнято низку змін до сімейного Кодексу України з метою вдосконалення забезпечення прав дитини такими законами України:

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 07.12.2017 № 2234-VIII.

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 19.12.2017 № 2249-VIII щодо змін ст. 135 Сімейного кодексу України (далі – СКУ)

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03.07.2018 № 2475 VIII. 

«Про внесення зміни до статті 19 Сімейного кодексу України щодо забезпечення дотримання житлових прав дитини» від 28.08.2018 № 2475VII.

Серед цих, безумовно, важливих змін окремо слід розглянути зміни Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 07.12.2017 № 2234-VIII.

У частині другій статті 51 Конституції України зазначається, що батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття.

Обов’язок батьків утримувати дітей до досягнення останніми повноліття визначено також статтею 180 СКУ.

З низки  нововведеннь розглянемо правовий режим аліментів. 

Відтепер вони стали власністю дитини, а не того з батьків, із ким вона проживає, оскільки аліменти сплачуються саме на дитину, мати або батько не може набувати права власності щодо них. Нелогічним називалося те, що навіть неповнолітня дитина, якій за цивільним законодавством надані широкі можливості укладати правочини та розпоряджатися доходом від свого майна, не набуває права власності на аліменти. Переведення аліментів у власність дитини покладає на того з батьків, з ким вона проживає, обов’язок управляти ними відповідно до ст. 177 СКУ. Він повинен розпоряджатися аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини (ч. 2 ст. 179 СКУ). 

Згідно з ч. 2 ст. 182 СКУ, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Достатній рівень означає наявність «мінімуму достатку», який дає змогу виживати особі або сім’ї. У контексті останніх змін незаперечною перевагою є спрощення судового розгляду справ про стягнення аліментів. Найперше слід зазначити, що спосіб стягнення аліментів вибирається тим із батьків (або інших законних представників), з яким проживає дитина. Причому надалі цей спосіб може бути змінений за позовом одержувача аліментів

Відповідно до частини першої статті 186 СКУ контроль за цільовим витрачанням аліментів покладається у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів на органи опіки та піклування в порядку, визначеному наказом Мінсоцполітики, ухваленому 15 листопада 2018 року за № 1713. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота