ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ КОНТРОЛІНГУ ЯКОСТІ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ: НАЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ КОНТРОЛІНГУ ЯКОСТІ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ: НАЦІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ

17.09.2019 15:24

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Кушнір Ірина Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту, професор кафедри економіки та підприємництва Міжнародної Кадрової Академії; Макєєва Катерина Олексіївна, студентка ПрАТ«ВНЗ «МАУП»


Сучасний кризовий стан економіки України є серйозним викликом, що потребує подальших стратегічних змін. Попередній досвід розвитку економіки України свідчить, на жаль, про незначну ефективність регулюючих впливів. Саме тому, виникла гостра потреба зосередити увагу на перспективних векторах структурних трансформацій із цільовою мотивацією окремих видів економічної діяльності, зокрема фармацевтичної. 

Контроль, як ода з ключових функцій менеджменту, може здійснюватись на різних інституційних рівнях та різними способами. Контроль, з позиції його розгляду функцією, в процесному вираженні деякі вчені трактують як контролінг, який вживається в різних наукових напрямах. 

У вітчизняній науковій думці контролінг здебільшого досліджується на інституційному рівні підприємства з акцентом його на націленість відносно процесів збалансованого розвитку – узгодження економічних процесів з некомерційними інтересами. 

Адаптацію ідей контролінгу з рівня підприємства на рівень державного управління вітчизняні вчені розпочали відносно недавно. Ми розділяємо погляди Л. Пісьмаченко, яка вказує на відмінність контролінгу від контролю: контролінг являє собою специфічний інструмент управління, орієнтований у майбутнє, тоді як контроль має ретроспективний характер і спрямований у минуле, на виявлення помилок [1,с.98]. 

Відносно фармацевтичного ринку України контролінг є дуже потрібним – у контексті вирішення численних проблем його розвитку. Серед них неодноразово піднімалось питання низької якості вітчизняної фармацевтичної продукції. У цьому контексті доцільно обґрунтувати специфіку використання інструментарію контролінгу відносно фармацевтичного ринку.

Здійснення державного, суспільного або бізнесового (суб’єктами бізнесу на фармацевтичному ринку (наприклад ТОВ «Панацея-Фарм»)) контролінгу має важливу перевагу. Вона полягає у можливості самоконтролінгу, що корелює з іншою ознакою типології – об’єктної орієнтованості. Це означає, що профільні органи державної влади можуть визначати проблемність та перспективність розвитку ринку внаслідок прийнятих й реалізованих ними управлінських рішень. Так само суб’єкти бізнесу спроможні виявити, наскільки вони задовольняють потреби споживача, керуючись умовами соціальної відповідальності бізнесу. 

З усієї системи суспільного контролінгу якості фармацевтичної продукції слід виділити його методологічні засоби: методи аналізу, обліку, контролю й ін. Серед них найбільш активного використання вимагають спостереження, аналіз, моніторинг та бенчмаркинг. 

Отже, проведення суспільного контролінгу може стати потужним регулятором формування мотиваційного середовища розвитку вітчизняного фармацевтичного ринку. Українські вчені повинні більше уваги приділити розробці методичних основ його здійснення, адаптуючи інструментарій з рівня підприємств. 

Перевагою суспільного контролінгу є перспективний характер рекомендацій. Це сприятиме ефективному державному регулюванню фармацевтичного ринку України з орієнтиром на інноваційні засади та забезпечення прогресивної конкурентоспроможності.

Література:

1. Пісьмаченко Л.М. Реформування системи державного управління на засадах концепції контролінгу / Л.М. Пісьмаченко // Академія митної служби України. Вісник Академії митної служби України. Серія «Державне управління».– 2010.–№2(3). –С.91-101.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота