МЕТА І ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ У ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТА І ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ У ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ

23.09.2019 17:38

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Абражевич Дар’я Артемівна, студентка юридичного факультету Національного авіаційного університету


Метою проведення конституційної реформи у сфері правосуддя і реформування цивільного процесуального законодавства було підвищення ефективності здійснення цивільного судочинства і підлаштовування його під міжнародні стандарти справедливого правосуддя. Результатом стали зміни у законодавчому регулюванні класичних процедур цивільного судочинства і введення нових інститутів цивільного процесуального права. Важливим оновленням є посилення значення підготовчого провадження у структурі цивільного судочинства.

Зміни у Цивільному процесуальному кодексі України [1], які були введені у 2017 році актуалізували питання завдань і цілей підготовчого провадження, механізму здійснення процесуальних дій. Підготовчим провадженням є це стадія судового процесу, під час якої розглядається предмет спору, позовні вимоги, заперечення на позовні вимоги, склад учасників судового процесу, вирішення відводів, характер спірних правовідносин та інших дій, які будуть слугувати для правильного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі та закінчується закриттям підготовчого засідання [2].

Необхідно звернути увагу на зміну підходу до розуміння підготовчого провадження, у старій редакції ця стадія цивільного процесу сприймалася деякими учасниками цивільного судочинства та суддями лише як формальність, а у новій редакції відбулось інституційне посилення ролі цієї стадії, адже саме під час неї здійснюється концентрація процесуального матеріалу з метою підготовки до швидкого та ефективного розгляду справи по суті [3]. З’явилась вимога обов’язкового проведення підготовчого засідання у справах, які розглядаються за правилами загального позовного провадження, обмеження у часі можливості вчинення учасниками цивільного процесу та їх представниками багатьох процесуальних дій до закінчення підготовчого засідання або підготовчого провадження. Стадія підготовчого провадження займає досить тривалий строк (за загальним правилом становить 60 днів), є вдвічі більшим за строк розгляду справи по суті, через те, що на стадії підготовчого провадження здійснюються всі підготовчі дії, які дозволяють швидко та ефективно розглядати справу по суті у найкоротші строки.

У ст. 189 чинного ЦПК України прямо передбачені завдання підготовчого провадження, в пункті 6 цієї статті вказана можливість здійснення інших процесуальних дій. Законодавець наголошує на тому, що ці дії повинні вчинятися з метою забезпечення правильного, своєчасного й безперешкодного розгляду справи по суті. Виходячи з даного положення, можна стверджувати, що, хоча й опосередковано, але метою підготовчого провадження законодавець вважає правильний, своєчасний і безперешкодний розгляд справи по суті. 

Думки вчених та дослідників щодо визначення мети підготовчого провадження розділились. Одні вважають, що метою є створення умов для забезпечення своєчасного й правильного вирішення справи та ухвалення законного й обґрунтованого судового рішення, інші мету підготовки вбачають в забезпеченні правильного і своєчасного розгляду і вирішення справи в порядку цивільного судочинства, існує також думка, що пріоритетними на цьому етапі судового процесу є примирення сторін і можливість урегулювання спору до судового розгляду.

Особливостями підготовчого провадження у цивільному судочинстві є те, що якщо розгляд справи починається спочатку, то суд призначає і проводить підготовче засідання спочатку в загальному порядку, крім випадків, коли ухвалюється рішення судом про колегіальний розгляд справи, і якщо розгляд підготовчого провадження відкладається або оголошується перерва, то розгляд справи, відбувається зі стадії, на якій було відкладено або в ньому оголошено перерву.

Після розгляду справи у підготовчому провадженні, суд постановляє ухвалу про процесуальні дії, які є необхідними до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті. Суд може постановити ухвалу про: 1) закриття провадження у справі; 2) залишення позовної заяви без розгляду; 3) закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті; 4) укладення мирової угоди, відмови від позову.

Зміни у процесуальному законодавстві свідчать про зростання значення примирної функції цивільного судочинства і формування нової концептуальної основи здійснення правосуддя у цивільних справах. Ефективність нововведень стане зрозуміло лише з часом, чи будуть вони сприяти формуванню умов для реалізації права на справедливий судовий розгляд справи з мінімальною витратою часу і засобів покаже тільки практика і ступінь довіри громадськості до судової системи. Але наразі законодавча модель підготовчого провадження не має завершеного концептуального характеру.

Література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492.

2. Підготовче провадження, що слід знати. Право-порада: веб-сайт. URL: http://pravo-porada.com.ua/articles-66/pidgotovche-provadzhennya-shcho-slid-znati-yuridichna-konsultatsiya (дата звернення: 19.09.2019).

3. Новелізація цивільного процесу позитивно вплинула на судову практику. Судебно-юридическая газета: веб-сайт, 2018. URL: https://sud.ua/ru/news/publication/124587-novelizatsiya-tsivilnogo-protsesu-pozitivno-vplinula-na-sudovu-praktiku (дата звернення: 20.09.2019).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота