ОЦІНКА ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОЦІНКА ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ В УКРАЇНІ

23.09.2019 18:27

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Гуменюк Ірина Леонтіївна, кaндидaт eкoнoмiчних нaук, Подільський спеціальний Навчально-реабілітаційний соціально-економічний коледж, Україна; Валяровський М.В., магістр, Тернопільський національний економічний університет


В економічній літературі питання оцінки ефективності внутрішнього аудиту розкрито недостатньо, оскільки більшість вчених розглядають або організацію зовнішнього аудиту, або питання організації внутрішнього аудиту на підприємстві з огляду на теоретичний аспект. 

Розвиток внутрішнього аудиту обумовлений, перш за все, об’єктивними потребами управління поточною, інвестиційною та фінансовою діяльністю, особливо на великих підприємствах. [2]

Внутрішній аудит на відповідність вимогам визначає, чи дотримуються на підприємстві вимоги законів, договорів, правил, норм тощо 

Вагомий внесок у розвиток теорії і практики внутрішнього аудиту зробили Міжнародний інститут внутрішніх аудиторів, зарубіжні фахівці: Р. Адамс, А. Аренс, В. Брінк, Р. Додж, Р. Монтомері, вітчизняні вчені-економісти: 6 Білуха М. Т., Дорош Н. І., Немченко В. В., Петрик О. А., Пушкар М.С., Редько К. О., Рудницький В.С. Семанюк В.З. та ін. 

На нашу думку внутрішній аудит – це перевірка фінансово – господарської діяльності підприємства працівником даного підприємства, чиєю метою є допомога керівництву ефективно виконувати функції управління.

Даний вид аудиту проводять на основі достовірних даних із застосуванням нормативно-законодавчих актів, стандартів і методів для отримання аудиторських доказів. Внутрішні аудитори мають бути неупередженими у своїх оцінках і висновках, що можливе тільки у тому випадку, коли аудитор займає таке становище, що дозволяє йому виконувати свої функції без упередженості і втручання. [3]

Роботу внутрішніх аудиторів в ході незалежної (зовнішньої) перевірки викладено у міжнародному стандарті аудиту МСА "610 Розгляд роботи внутрішнього аудиту" (ISA 610 "Considering the Work of Internal Auditing") [1], в якому особливу увагу звертають на незалежність і об’єктивність внутрішнього аудиту Питання про співпрацю з незалежним аудитором детально прописується у внутрішньо корпоративному положенні "Про службу внутрішнього аудиту".

Всі процедури з виконання внутрішнім аудитом завдань повинні оформлятися відповідними робочими документами, в яких відображаються результати проведених перевірок з акцентом на оцінку, тобто офіційний документ – аудиторський звіт, складений за результатами внутрішнього аудиту, який містить відомості про хід внутрішнього аудиту, стан системи внутрішнього контролю.

Робочі документи повинні бути складені відповідно до встановлених стандартів, забезпечувати достатність інформації для перевірки належного виконання завдання і забезпечувати можливість упевнитися в тому, яким чином вона була виконана і як це вплинуло на зниження рівня різних ризиків.

Необхідними атрибутами ефективності функціонуючого внутрішнього аудиту підприємств різних форм власності є розроблені і затверджені стандарти, а також посадові інструкції і положення про підрозділ внутрішнього аудиту, які є за своєю суттю елементами внутрішньогосподарського регулювання.

Внутрішні аудитори в ході виконання різних видів аудиторських завдань допомагають менеджменту компанії виявити та оцінити ризики, розробити і впровадити системи управління ризиками. В рамках цього напрямку внутрішній аудит може: ініціювати створення системи управління ризиками, навчати керівництво концепціям управління ризиками організації, брати участь в семінарах по виявленню ризиків. [2]

Список використаних джерел:

1. Міжнародний стандарт аудиту 610 "Розгляд роботи внутрішнього аудиту" // Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: видання 2004 року. Переклад з англійської мови. Нормативне виробничо-практичне видання / ред. Н.І. Гаєвська та ін.; пер.: О.В. Селезньов, О.Л. Ольховікова, О.В. Гик.  К.: Аудиторська палата України, 2004. 1028 с.

2. Адамик, О.В.; Адамик К.Б. Реляційні бази даних як сучасний стандарт накопичення інформації в комп'ютерній системі бухгалтерського обліку // Сучасні проблеми обліку, аналізу, аудиту й оподаткування суб’єктів господарської діяльності: теоретичні, практичні та освітянські аспекти: Збірник наукових праць за матеріалами ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції. Дніпро: НМетАУ. 2018.747 с.

3. Кодекс етики / Інститут внутрішніх аудиторів України [Електронний ресурс].Режим доступу: http://505748.iia.web.hosting-test.net/wpcontent/uploads/2013/10/Code-of-Ethics-Ukrainian.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота