АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ

08.10.2019 16:57

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Юдіна Катерина Валеріївна, студентка, Університет митної справи та фінансів, м. Дніпро, Україна


Наразі у сучасній економічній літературі не існує єдиної точки зору щодо змісту поняття «доходи місцевих бюджетів», бо кожен вчений трактує термін «доходи місцевих бюджетів» по-різному. Наприклад, В. О. Кулик [1] вважає, що доходами бюджету є кошти, що надходять у постійне користування на безповоротній основі, які забезпечують стабільність бюджету і фінансування його видатків, І. В. Алексєєв, Н. Б. Ярошевич [2] вважають, що доходи місцевих бюджетів – це ресурси, що формуються за рахунок місцевих податків і зборів та закріплених у встановленому порядку загальнодержавних податків і зборів і інших загальнообов’язкових платежів. 

Згідно Бюджетного кодексу України, доходи бюджету – податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, плату за надання адміністративних послуг, власні надходження бюджетних установ) [3].

Дохідна база місцевих бюджетів відіграє особливу роль у бюджетній системі держави, зокрема:

- доходи місцевих бюджетів є важливим інструментом фінансового регулювання. За їх допомогою виконується фіскальна функція бюджету та відбувається перерозподіл частини ВВП України.

- стабільна дохідна база місцевих бюджетів сприяє пропорційному розвиткові територій. У взаємодії з доходною базою державного бюджету вона є інструментом фінансового вирівнювання, який застосовується за допомогою різних методів бюджетного регулювання.

- стан дохідної частини місцевих бюджетів повністю відображає політику органів місцевого самоврядування і є основним інструментом у її реалізації. Завдяки можливості самостійно визначати напрями використання власних бюджетних коштів місцева влада має можливість визначати пріоритети в розвитку даної територіальної одиниці.

Система доходів бюджету України характеризується такими надходженнями [3]: податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, офіційні трансферти.

Для більш ретельного аналізу доходів місцевих бюджетів на основі даних Державної казначейської служби України дослідимо склад та структуру цих доходів у таблиці 1 за останні три роки, а саме за 2014-2018 рр.




Аналізуючи данні табл. 1, можна зазначити, що усі складові доходів місцевих бюджетів у 2018 році збільшилися у порівнянні з 2016 роком : податкові та неподаткові надходження на 85,6 млрд.грн. і 6,1 млрд. грн.. відповідно, доходи від операцій на 0,7 млрд. грн. та міжбюджетні трансферти – 103,5 млрд.грн.. За даними таблиці видно, що найвагомішими складовими доходів місцевих бюджетів є міжбюджетні трансферти та податкові надходження.

На основі даних доходів місцевих бюджетів України за 2016-2018 роки складемо прогноз за допомогою функції «тенденція» на 2019 та 2020 роки (рис.1).




Прогноз доходів місцевих бюджетів України на 2019 рік визначений з урахуванням поточного виконання бюджету, змін до податкового та бюджетного законодавства, і становить 673,2 млрд.грн. та у 2020 році цей показник складатиме 771,4 млрд. грн..

Отже, аналіз дохідної частини місцевих бюджетів показав високу залежність від ресурсів державного бюджету. Адже протягом 2016–2018 років спостерігаємо досить високі абсолютні показники та високу питому вагу офіційних трансфертів у загальній структурі доходів місцевих бюджетів. 

Література:

1. Кулик І. О. Шляхи удосконалення управління місцевими бю¬джетами / URL: http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/conf/2012-2/doc/2/11.pdf. 

2. Алєксєєв І. В., Ярошевич Н. Б., Чумак-Голобородько А.М. Бюджетна система: навчальний посібник. Київ: «Хай-Тек Прес», 2007. 476с.

1. 3. Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2456-17 (дата звернення 05.10.2019)

4. Офіційний сайт Державної казначейської служби України. URL: http://www.treasury.gov.ua/main/uk/index


__________________________


Науковий керівник: Ковіня Марія Михайлівна, кандидат економічних наук, Університет митної справи та фінансів, м. Дніпро, Україна





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота