ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОЇ ТА БЮДЖЕТНОЇ ЗВІТНОСТІ ВІДДІЛУ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ СІЛЬСЬКОЇ (СЕЛИЩНОЇ) РАДИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОЇ ТА БЮДЖЕТНОЇ ЗВІТНОСТІ ВІДДІЛУ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ СІЛЬСЬКОЇ (СЕЛИЩНОЇ) РАДИ

17.10.2019 11:21

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Пучко Ольга Олександрівна, магістрант кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет, м. Кропивницький


У процесі децентралізації влади в Україні з метою забезпечення надання населенню відповідної територіальної громади послуг в сфері освіти, фізичної культури і спорту, реалізації інших важливих програм розвитку молоді почали створюватися відділи освіти, молоді та спорту, як виконавчі органи сільських та селищних рад. На відміну від районних державних адміністрацій, які є елементами вертикалі державної виконавчої влади та тривалий час виконували вище перелічені функції, органи місцевого самоврядування автономні, мають необхідні владні повноваження, проте існує ряд проблемних питань, які потребують свого вирішення.

Важливу інформацію про фінансові аспекти діяльності відділів освіти, молоді та спорту сільських (селищних) рад можна отримати з форм їх фінансової та бюджетної звітності, яку складають та подають у відповідні інстанції, перелік яких наводиться у «Порядку подання фінансової звітності», затвердженому постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (редакція від 24.07.2019 р.) [2], «Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування», затвердженому наказом МФУ 24.01.2012 р. № 44 (у редакції наказу МФУ від 07.02.2017 р. № 44) [3], інших нормативно-правових документах з питань організації обліку та складання звітності. З урахуванням цього формується коло внутрішніх та зовнішніх користувачів інформацією, відображеною у формах фінансової та бюджетної звітності, для її подальшого аналізу з метою прийняття відповідних рішень.

З використанням інформації, наведеної у фінансовій та бюджетній звітності, та її кодових позначень розробляються алгоритми розрахунку сукупності індикаторів, що характеризують важливі аспекти господарювання [1, с. 70]. При цьому слід враховувати особливості функціонування відділів освіти, молоді та спорту, їх вплив на формування показників, відображених у фінансовій та бюджетній звітності.

Організація аналізу фінансової та бюджетної звітності відділу освіти, молоді та спорту сільської (селищної) ради передбачає: розробку загальних засад проведення такого аналізу з виокремленням  його мети, завдань, об’єктів, методів і прийомів; встановлення виконавців конкретних робіт, часу і строків проведення аналізу, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення, побудову шаблонів таблиць з відповідним набором показників; вибір формату узагальнення результатів аналізу та засобів контролю за їх впровадженням.

Так, метою аналізу фінансової та бюджетної звітності відділу освіти, молоді та спорту сільської (селищної) ради є виявлення позитивних та негативних моментів у використанні фінансових ресурсів, розробка заходів щодо оптимізації складу та структури нефінансових та фінансових активів, власного капіталу та зобов’язань, доходів та видатків.

Важливі завдання аналізу: попередня підготовка форм звітності для проведення аналізу; дослідження виконання кошторису, складу, структури та динаміки змін активів, власного капіталу та зобов’язань, процесу формування фінансових результатів; оцінка обсягів надходження та динаміки використання виділених коштів.

Об’єкти аналізу – активи, власний капітал, зобов’язання, доходи, видатки, фінансові результати, кошти загального та спеціального фонду.

Основні методи і прийоми аналізу: порівняння, групування інформації, її табличне відображення, балансовий метод, прийоми детермінованого та стохастичного факторного аналізу.

Етапами виконання аналітичних робіт є підготовчий (на якому встановлюють виконавців конкретних робіт, час і строки проведення аналізу, його матеріально-технічне та інформаційне забезпечення, будують шаблони таблиць з відповідним набором показників); основний (безпосереднє проведення розрахунків, аналіз показників фінансової та бюджетної звітності) та заключний (у межах якого здійснюється вибір формату узагальнення результатів аналізу та засобів контролю за їх впровадженням).

Отже, належна організація аналізу фінансової та бюджетної звітності відділу освіти, молоді та спорту сільської (селищної) ради, його якісне проведення є запорукою ефективного використання коштів та майна.

Література:

1. Лисенко А.М. Особливості складання фінансової звітності з 2013 року та їх вплив на алгоритм розрахунку основних показників, що застосовуються у процесі аналізу фінансового стану підприємства. Науково-виробничий журнал «Держава та регіони» (серія «Економіка та підприємництво»). 2013. №5 (74). С. 68-73.

2. Порядок подання фінансової звітності : постанова КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (редакція від 24.07.2019 р.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/419-2000 (дата звернення: 15.10.2019).

3. Порядок складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування : наказ МФУ 24.01.2012 р. № 44 (у редакції наказу МФУ 07.02.2017 р. № 44). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0196-12 (дата звернення: 15.10.2019).

___________________________

Науковий керівник: Лисенко Алла Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри аудиту та оподаткування, Центральноукраїнський національний технічний університет






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота