ВИДИ БІЗНЕС-ОРІЄНТОВАНИХ ДОМОГОСПОДАРСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИДИ БІЗНЕС-ОРІЄНТОВАНИХ ДОМОГОСПОДАРСТВ

22.10.2019 18:54

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Перит Ірина Олегівна, здобувач кафедри міжнародного туризму і готельного бізнесу, Тернопільський національний економічний університет


В умовах сучасної економіки домогосподарства в особі приватного підприємця є активними учасниками економічних процесів, діючи на ринках як виробники, постачальники, управлінці, споживачі, інвестори, заощадники тощо. Домогосподарства, як окремі суб’єкти економіки, реалізують власний підприємницький потенціал як на рівні макро- так і мікробізнесу. Саме тому важливо визначити основні класифікації домогосподарств з точки зору їх участі у підприємницьких процесах. 

Так, науковець Т. Кізима поділяє домогосподарства за видами господарювання на такі, які здійснюють: виробничу діяльність (фермерське господарство, особисте підсобне господарство, ремісниче господарство); комерційну діяльність (домогосподарства, які займаються «човниковим» бізнесом, кіосковим бізнесом, перевезеннями тощо); фінансову діяльність (сімейні ломбарди, обмінні пункти валюти тощо) [1, 42]. Доцільним в умовах сучасної економіки є також поділ домогосподарств за Ю. Станкевич залежно від ступеня їх адаптації до нововведень та інновацій: креативні домогосподарства, члени яких генерують нові ідеї, технології; адаптивні, що нормально сприймають ноу-хау; консервативні, які негативно ставляться до інновацій [2, 10]. Вважаємо, що саме креативні домогосподарства мають найвищі шанси досягнути успіху у бізнесі.

Д. Богиня та С. Бурлуцький поділяють домогосподарства на прості системні функціональні (ПСФД) та системні функціональні (СФД). Під ПСФД розуміють систему, яка створена у процесі об’єднання суб’єкта і сукупності прав власності, що належить йому, з метою підтримки гомеостазу (власного відтворення або відтворення людського капіталу), а під СФД – об’єднання кількох ПСФД, що приводить до формування системи вищого рівня [3, 68]. Подана авторами класифікація акцентує увагу на гомеостатичних процесах на рівні домогосподарств, ігноруючи їх економічну сутність, з чим мусимо не погодитися, адже сучасні домашні господарства на свідомому чи не свідомому рівнях в більшості випадків є учасником процесів виробництва, попиту, пропозиції, обміну, інвестування.

За І. Зятковським домогосподарства, як учасники економічних процесів, можуть проявляти себе як активні, стандартні та пасивні [4, 80]. Пропонуємо також виділити окремою класифікаційною одиницею домогосподарства мінливого типу. Розглянемо детальніше, які саме домогосподарства доцільно віднести до кожної з вище згаданих класифікаційних одиниць: активні – домогосподарства, основним видом доходу яких є підприємництво будь-якого напрямку діяльності, а також індивідуальна підприємницька діяльність та самозайнятість; стандартні – домогосподарства, основним видом доходу яких є оплата праці та додаткові винагороди за трудову діяльність; пасивні - домогосподарства, основним видом доходу яких є пенсії, допомоги, інші виплати, а також сім’ї, які ведуть натуральне господарство; мінливого типу - домогосподарства, які здатні змінювати свою поведінку від активної, стандартної до пасивної і навпаки залежно від умов ринку та які подолали межу консервативності, готові легко реагувати і адаптуватися до ринкових змін.

Пропонуємо класифікувати домогосподарства також залежно від їх участі в управлінні бізнесом та за його величиною:

1. Власники бізнесу макромасштабу – домогосподарства, основним видом доходу яких є прибуток від участі у капіталі підприємств великих платників податків, засновники таких підприємств. 

2. Власники середнього бізнесу – домогосподарства, основним видом доходу яких є прибуток від участі в капіталі підприємств середнього бізнесу, засновники таких підприємств та ФОП з річним доходом понад 10 млн. євро.

3. Власники мікробізнесу – домогосподарства, основним видом доходу яких є прибуток від участі в капіталі малих підприємств, власники таких підприємств та фізичні особи підприємці з річним доходом від 2 млн. євро.

4. Дрібні бізнесмени - домогосподарства, основним видом доходу яких є прибуток від участі в капіталі мікро-підприємств, власники таких підприємств та підприємці з річним доходом менше 2 млн. євро.

5. Підприємницькі осередки –домогосподарства, які займаються малим фермерським бізнесом, натуральним виробництвом, самозайняті осіби, тощо.

6. Феномени тіньової економіки – домогосподарства, діяльність яких підпадає під категорію підприємницької, однак є офіційно не декларованою, економічно не оцінюється, дохід не оподатковується, свідомо ризикована, але в загальному підсумку бере участь в економічних процесах.

7. Мультигосподарства – домогосподарства, діяльність яких підпадає під категорію підприємницької, але має змішаний характер: це власники кількох підприємницьких бізнесів різної величини та різних напрямків діяльності.

Отже, в умовах сучасної економіки саме мультигосподарства та домогосподарства мінливого типу являються категорією успішних підприємців та рушійною силою розвитку вітчизняної економіки.

Література:

1. Кізима Т. О. Фінанси домогосподарств: концептуальні засади теорії і практики. дисертація на здобуття наукового ступеня  кандидата економічних наук. Спеціальність 08.00.08. Тернопіль. 2011. 514 с.

2. Станкевич Ю. Ю. Домогосподарство в ринковій економічній системі та його відображення у світовій економічній думці ХХ століття. Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня  кандидата економічних наук. 08.00.01 Київ. 2010. 21 с.

3. Богиня Д., Бурлуцький С. Домогосподарство: гомеостатичний підхід. Економічна теорія. 2014. №3. С. 60-71.

4. Зятковський І. В. Фінанси суб’єктів господарювання в умовах інституціональних перетворень : монографія. Тернопіль. Економічна думка. 2006. 388 с. 

________________________

Науковий керівник: Брич Василь Ярославович, доктор економічних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій, Тернопільський національний економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота