УПРАВЛІННЯ ЛІКВІДНІСТЮ БАНКУ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ ЛІКВІДНІСТЮ БАНКУ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ

28.10.2019 11:42

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Рахмонов Дмитро Абдужабборович, магістр, Національна металургійна академія України


Термін «ліквідності» полягає в тому, що комерційний банк чи інша фінансова установа здатні використовувати за рахунок своїх нагромаджених активів, своєчасне та в повному обсязі, погашення грошових зобов’язань.

Нормативні коефіцієнти ліквідності, які встановлюються Національним банком України, як правило, розраховуються на щоденній основі. До основних економічних нормативів ліквідності належать: миттєва ліквідність (Н4); поточна ліквідність (Н5); короткострокова ліквідність (Н6).

Банківська ліквідність залежить від багатьох чинників, які поділяються на дві групи: внутрішні та зовнішні [1, с.169].

До внутрішніх чинників належать: дисбаланс грошових потоків, викликаний невідповідністю структури вимог та зобов’язань банку; структура та стабільність депозитної бази банку; достатність капіталу; якість активів; фінансовий стан позичальників; репутація банку, яка впливає на здатність швидкого запозичення коштів на ринку; неправильна стратегія управління ліквідністю (наприклад, пріоритетність прибутковості над ліквідністю).

До комплексу зовнішніх належать чинники загальноекономічного характеру належать: грошово-кредитна політика; стан грошового ринку; низька ліквідність окремих сегментів фінансового ринку для конкретних видів активів, що ускладнює їх продаж за прийнятною ціною в короткі строки; можливості запозичення коштів у центральному банку; регулятивні обмеження в країні; загальні кризові явища в економіці, які унеможливлюють безперебійне залучення коштів.

Банк вважається ліквідним, якщо він має можливість постійно і безперебійно задовольняти потреби у грошових коштах, трансформувати свої активи в готівку без суттєвої втрати їх вартості або в будь-який момент запозичати кошти на ринку за середньою ставкою для поповнення ліквідності.

Безперебійне задоволення зобов’язань перед клієнтами, тобто забезпечення потреб у ліквідних коштах і, як наслідок, збереження довіри клієнтів – основна мета управління ліквідністю [1, с. 174].

Здійснювати управління ліквідністю можна як проводячи заходи з управління активами, так і пасивами (табл.).




Відповідно до «Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України» № 259 від 30.04.2009 р. застосовуються такі інструменти [2]:

- операції з рефінансування (постійно діюча лінія рефінансування для надання банкам кредитів овернайт, кредити рефінансування),

- операції репо (операції прямого репо, операції  зворотного репо);

- операції з власними борговими зобов'язаннями (депозитні сертифікати овернайт та до 90 днів);

- операції з державними облігаціями України.

Безсумнівно, на ліквідність банку впливає результативність фінансового менеджменту, так і економічний розвиток країни в цілому.

Ліквідність банку є ключовим елементом банківської діяльності, а здатність ефективного управління ліквідністю – одним з головних важелів підвищення рівня платоспроможності в довгостроковій перспективі, що призводить до зростання конкурентоздатності та довіри до банку.

Список використаних джерел:

1. Сокиринська І. Г. Фінансовий менеджмент у банку / І. Г. Сокиринська, Т. О. Журавльова. – Дніпропетровськ: Пороги, 2016. – 192 с.

2. Про регулювання Національним банком України ліквідності банків України: Положення Національного банку України № 259 від 30.04.2009 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0410-09.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота