МЕТОДИ ВИВЧЕННЯ ВИТРАТ РОБОЧОГО ЧАСУ СПОСТЕРЕЖЕННЯМ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МЕТОДИ ВИВЧЕННЯ ВИТРАТ РОБОЧОГО ЧАСУ СПОСТЕРЕЖЕННЯМ

29.10.2019 13:47

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Караван Наталія Анатоліївна, кандидат економічних наук, Дніпровський державний технічний університет; Шумило Катерина Петрівна, Дніпровський державний технічний університет


В умовах хімічних виробництв важливе значення має технічне нормування праці. Найбільш вживаними нормами є норма виробництва та норма обслуговування, визначення яких потребує використання інформації щодо використання робочого часу робітника та обладнання. При цьому особливої актуальності набуває метод спостереження, який дозволяє визначити фактичні витрати робочого часу на виконання окремих робіт, операцій та їх елементів; виявити найліпші прийоми виконання кожної роботи; встановити наявні резерви підвищення продуктивності праці. Вибір методу вивчення витрат робочого часу залежить від змісту виробничого процесу, ступеню його механізації та автоматизації, періодичності повторення та тривалості виробничого циклу. 

Найбільш вживаним є методом є метод фотографії робочого часу (ФРД). Він використовується з метою: встановлення тривалості та послідовності робіт; виявлення шляхів найліпшого використання робочого часу виконавця та повного завантаження обладнання; визначення фактичної виробітки в одиницю часу; встановлення раціональної організації праці та обслуговування робочого місця. Відповідно до цього методу послідовність та зміст запису  елементів витрат робочого часу регламентується листом спостереження, в якому  фіксується поточний час виконання елементу, а потім при обробці даних  встановлюється його тривалість. Важливо, що індексація витрат робочого часу повинна проводитися у відповідності до класифікатору. В процесі аналізу по кожному листу спостереження складається угрупування однотипних витрат робочого часу, яке дозволяє  встановити  сумарну та середню тривалість кожного окремого елементу. 

Наступним етапом є складання фактичного балансу робочого часу, в якому по кожній ФРЧ фіксується загальний час кожного елементу робіт та перерв. Усереднена величина тривалості елементу розраховується як середня арифметична декількох значень (бажано трьох та більше). При цьому повинна забезпечуватися умова: загальна тривалість усіх робіт та перерв повинна дорівнювати тривалості зміни.

За даними фактичного балансу по кожній ФРЧ розраховують коефіцієнти, що характеризують рівень використання робочого часу, а саме оперативної роботи, продуктивної роботи й завантаження в цілому. Невисокі значення цих коефіцієнтів свідчать про наявність непродуктивного використання робочого часу. Далі за даними усередненого фактичного балансу складається аналітичний баланс, в якому виконується аналіз часу робіт та перерв з точки зору їх доцільності, здійснюється співставлення фактичних даних з нормативними. На підставі проведеного аналізу здійснюють розробку рекомендацій стосовно можливого скорочення втрат робочого часу. Ці рекомендації знаходять своє відображення в проектному балансу. 

При вивченні передового досвіду доцільно використовувати метод хронометражу, який дозволяє виявити кращі прийоми роботи не тільки у робітників, що досягли найвищої продуктивності в цілому, а й у тих хто виконує краще лише їх окремі елементи. Слід зазначити, що до початку хронометражу важливо скласти детальний опис операції. При цьому кількість замірів необхідна та достатня для отримання достовірних даних залежить від тривалості елементів та ступеню стійкості хронометражного ряду.

Таким чином, забезпечення ефективності хімічного виробництва потребує раціонального використання витрат робочого часу. Методи вивчення витрат робочого часу дозволяють сформувати необхідну інформаційну базу щодо доцільності витрат робочого часу на виконання окремих елементів технологічного процесу. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота