ЕКОНОМІЧНА ДОЦІЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИВАТНИХ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ НА МИКОЛАЇВЩИНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКОНОМІЧНА ДОЦІЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИВАТНИХ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ НА МИКОЛАЇВЩИНІ

29.10.2019 16:50

[Секція 8. Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка]

Автор: Борисенко Максим Юрійович, кандидат фізико-математичних наук, Миколаївський національний університет ім. В.О. Сухомлинського; Завгородній Андрій Володимирович, кандидат фізико-математичних наук, Миколаївський міжрегіональний інститут розвитку людини вищого навчального закладу «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»


Зі зростанням потреб людства зростає потреба у енергії, що спричиняє збільшення кількості підприємств, які використовують вичерпні паливні ресурси, в результаті чого відходи від цих підприємств не утилізуються належним чином, що дуже негативно відображається на стані навколишнього середовища. В світових масштабах відмова від застарілих джерел енергії, таких як ТЕС, ГЕС і особливо АЕС позбавить світ від ризику глобальних катастроф.

У статті [1] проаналізовано сучасний стан та проблемні аспекти розвитку альтернативної енергетики в Україні. Визначено результативність механізмів державного регулювання та потенціал розвитку альтернативної енергетики в Україні. Встановлено, що альтернативна енергетика має зіграти важливу роль у подоланні економічної кризи і підвищити рівень енергетичної незалежності України. Тому кожний регіон країни має ефективно використовувати, як мінімум, кілька джерел альтернативної енергії.

У [2] розглянуто реальність та перспективи використання альтернативних джерел енергії для України. Встановлено, що для того, щоб наша держава стала енергетично незалежною потрібно, насамперед, встановити реальну ціну на газ і одночасно стимулювати, створюючи спеціальні програми, використання таких перспективних джерел енергії як сонячних колекторів, теплових помп та піролізних котлів. А це означає, що використання альтернативних джерел енергії буде не тільки необхідним але і вигідним.

У доповіді [3] Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA) враховані цінні коментарі та методичні вказівки, надані Агентством з енергоефективності та енергозбереження України. У даній публікації зазначено, що збільшення використання енергії з відновлюваних джерел, заплановане до 2030 року, дозволить скоротити сукупні витрати енергетичної системи України.

Миколаївщина має хороший потенціал для створення сонячних станцій та вітрових парків, про що свідчить карта сонячної активності (рис. 1) та вітрових навантажень України (рис. 2).




У 2017 році на Миколаївщині у Березанському районі був здійснений запуск другої черги Тузлівської вітроелектростанції, яка є найпотужнішої в Україні вітроенергетичною установкою [4]. В рамках реалізації другої черги проекту, що реалізується компанією «УК Вітряні парки України», був створений і введений в експлуатацію новий вітрогенератор потужністю 3,2 МВт. Вітропарк «Причорноморський» почав свою роботу в жовтні 2016 року. Зараз загальна потужність вітроенергетичних установок парку становить 5 МВт, проте, в цілому він розрахований на вироблення 30 МВт електроенергії.

Виходячи з наведених проблем, виникає необхідність дослідити економічну доцільність застосування альтернативних джерел енергії у житловому будівництві на Миколаївщині. Для проведення розрахунків собівартості створення енергонезалежного будинку було визначено основні параметри будинку, кількістю людей, що проживатимуть у ньому та кількість електроенергії, яку цей будинок буде споживати, а також кількість електроенергії яку можна видобути за допомогою сонячних батарей, ветрогенератора та їх комбінацій.

В результаті дослідження сформовано комплекс альтернативних джерел енергії, який повністю задовольняє потреби енергонезалежного будинку обраних габаритів з урахуванням його територіального розміщення, проведено розрахунок собівартості енергонезалежного будинку, а саме сонячної станції та вітрогенератора. Встановлено ефективність створення енергонезалежного будинку, яка проявляється у поверненні інвестованих грошей та прибутку. Реалізовані у роботі розрахунки можна використовувати при проектуванні як нових так і при реконструкції старих будівель в енергонезалежні будинки.

Література:

1. Волошин О.Л. Розвиток альтернативної енергетики в Україні: сучасний стан та результативність механізмів державного регулювання / О.Л. Волошин // Актуальні проблеми державного управління. – 2015. № 1(47). С. 176-181.

2. Чикор О.В. Альтернативні джерела енергії: реальність та перспективи для України / О.В Чикор. // Збірник матеріалів І міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 25 лют.-1 бер. 2013 р., – Дніпропетровськ-Жешув. – 2013. С. 202-205.

3. IRENA (2015), REmap 2030 Перспективи розвитку відновлюваної енергетики в Україні, IRENA, Абу-Дабі.

4. На Миколаївщині запрацювала найпотужніша вітроенергетична установка / Економічна правда // [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.epravda.com.ua/news/2017/10/25/630434/.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота