КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ВИБОРУ ПРІОРИТЕТНИХ НАПРЯМІВ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ВИБОРУ ПРІОРИТЕТНИХ НАПРЯМІВ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

30.10.2019 11:01

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Ткачук Галина Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент, Одеська національна академія харчових технологій


Реалії сучасності вимагають від підприємств харчової промисловості  орієнтувати свій бізнес на виробництво продуктів харчування високої якості, екологічно чистого та споживного. Враховуючи високий рівень конкуренції на ринку продовольчих товарів підприємства вимушені запроваджувати інновації в технології, техніці, системах менеджменту та маркетингу, тобто приймати активну участь в процесах трансформаційних перетворень. При цьому трансформаційні перетворення в економічній літературі визначають як якісні зміни економічної системи [1; 2].

Авторське бачення підходів до обґрунтування підприємством вибору пріоритетних напрямків трансформаційних перетворень представлено у вигляді наступних концептуальних засад:

1. Наявність передумов для трансформаційних перетворень. Такими об’єктивними передумовами, на наш погляд, є [3]: 

- наслідки світових економічних криз періоду незалежності України;

- реформування системи управління економікою пострадянського простору з метою розбудови ринкових відносин;

- інтеграція України до міжнародного співробітництва, орієнтація на співпрацю з ЄС; 

- мета та цілі економічного розвитку самого підприємства.

2. Наявність об’єктивної причини для здійснення трансформаційних перетворень. Вважаємо, що проведення трансформації на підприємстві може бути спричинена необхідністю: 

- ліквідація наслідків кризових процесів або подій (збитковості);

- забезпечення стійкого стану;

- забезпечення сталого розвитку;

- забезпечення економічного прориву;

- виконання вимог діючого законодавства в інших випадках.

3. Наявність фінансового та ресурсного потенціалу, спеціальних інституцій та інструментарію для здійснення трансформаційних перетворень. Трансформаційні перетворення, які представляють собою якісну зміну форми та глибини структурних елементів системи та змісту самої системи, вимагає наявності не тільки необхідності і бажання щось змінити на краще, але й реальну ресурсну можливість, що проявляється у наявності відповідного виробничого, кадрового та фінансового потенціалу, спеціальних інституцій (конструкторських бюро, проблемних лабораторій, бізнес-інкубаторів) та відповідного інструментарію.

4. Теоретична згода власників підприємства на проведення трансформації. Будь-який підприємець відповідно до класичних положень економічної теорії (А. Сміт, Й. Шумпетер), має за мету отримання доходу (в сучасному розумінні – прибутку) та задля реалізації цієї мети здатний на інновації та розробку нових технологій. Вказані теоретичні засади підприємницької діяльності притаманні і сучасному промисловому підприємству, у тому числі харчовій в галузі переробки сільгоспсировини та виробництва продуктів харчування. Таким чином власники підприємства (підприємці) теоретично мають бути готові до інноваційних зрушень, змін застарілих форм і методів організації і управління основними господарськими процесів,тобто до трансформаційних перетворень. Однак така теоретична згода має місце лише у випадках, коли трансформація сприяє реалізації головної мети підприємства (отримання додаткового прибутку, зміцнення фінансового стану, зростання рівня конкурентоспроможності тощо) та не носить примусового характеру. Існують випадки непередбачуваних форс-мажорних обставин (стихійне лихо, техногенна аварія, військові дії, економічна криза), коли власники підприємства погоджуються із трансформацією вимушено. За вищезазначеним, на наш погляд, згода власників підприємства на проведення трансформаційних перетворень може бути добровільною, вимушеною та примусовою. Примусовими при цьому є події стосовно зміни економічної політики на рівні держави.

5. Забезпечення економічної безпеки трансформаційних перетворень. Проведення діагностики ризиків та загроз, які можуть бути спричинені трансформаційними перетвореннями, оцінка рівня економічної небезпеки та розробка заходів щодо, усунення або запобігання  загроз такої небезпеки та ліквідації їх наслідків. 

Таким чином вважаємо, що трансформаційні перетворення на підприємстві здійснюються за наявності відповідних передумов та згоди власників, обумовлюються об’єктивними причинами, наявністю фінансової можливості та ресурсного потенціалу, спеціальних інституцій та відповідного інструментарію при наявності системи економічної безпеки трансформаційних процесів.

Література:

1. Тоффлер Е. Третя Хвиля / пер. з англ. А. Євса; ред. пер. Шовкун. К.: Вид. дім «Всесвіт», 2000. 475 с.

2. Гражевська Н. І. Еволюція сучасних економічних систем : навч. посіб. Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. К. : Знання, 2011. 287 с.

3. Ткачук Г.О. Передумови трансформаційних процесів сучасного підприємства. Матеріали міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Світ економічної науки. Випуск 17», 30 жовтня 2019 року [Електронний ресурс]. URL : www.economy-confer.com.ua (дата звернення: 29.10.2019).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота