НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА ЯК ПРАВОВА КАТЕГОРІЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА ЯК ПРАВОВА КАТЕГОРІЯ

06.11.2019 18:10

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Кадебська Елеонора Володимирівна, кандидат економічних наук, заступник директора з науково-методичної роботи Волинського інституту імені В’ячеслава Липинського ПрАТ «ВНЗ «МАУП»; Лопоха Василь Васильович, кандидат юридичних наук, завідувач кафедри права Волинського інституту імені В’ячеслава Липинського ПрАТ «ВНЗ «МАУП»


Проблема забезпечення національної безпеки є сьогодні центральною із стратегічно значимих для розвитку країни. У ній фокусується вся складність процесу перетворень в Україні, будучи і умовою, і метою реформування держави. Умовою тому, що глибокі перетворення вимагають зосередження всіх сил і засобів на вирішення творчих завдань. Актуальність визначення поняття «національна безпека» випливає з того факту, що, незважаючи на велику кількість наявних формулювань даного явища, воно недостатньо висвітлено у вітчизняній філософській та юридичній науках. Це пов'язано, в першу чергу, з тим, що поняття «національна безпека» відноситься скоріше до категорій політичної науки, ніж науки юридичної.

Мета статті – узагальнити існуючі підходи до визначення сутності національної безпеки.

Термін «національна безпека» був ужитий ще в 1904 р в посланні президента США Теодора Рузвельта Конгресу США. Спочатку цей термін мав вузьке поняття і передбачав оборону або захист держави від зовнішніх загроз. В даний період часу в США щорічно з 1986 року Президент звертається з посланням, яке називається «Стратегія національної безпеки США» до конгресу. Пізніше проблема національної безпеки була ключовою в дослідженнях американських політологів.

В Україні поняття “національна безпека” набуло широкого значення в останні кілька років. У Законі України «Про основи національної безпеки» дається визначення поняття національної безпеки: національна безпека – захищеність життєво важливих інтересів людини, громадянина, суспільства, держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам у сферах правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, прикордонної діяльності та оборони, міграційної політики, охорони здоров’я, освіти та науки, науково-технічної та інноваційної політики, культурного розвитку населення, забезпечення свободи слова та інформаційної безпеки, соціальної політики та пенсійного забезпечення, житлово-комунального господарства, ринку фінансових послуг, захисту прав власності, фондових ринків і обігу цінних паперів, податково-бюджетної та митної політики, торгівлі та підприємницької діяльності, ринку банківських послуг, інвестиційної політики, ревізійної діяльності, монетарної та валютної політики, захисту інформації, ліцензування, промисловості та сільського господарства, транспорту та зв'язку, інформаційних технологій, енергетики та енергозбереження, функціонування природних монополій, використання надр, земельних та водних ресурсів, корисних копалин, захисту екології і навколишнього природного середовища та інших сферах державного управління при виникненні негативних тенденцій до створення потенційних або реальних загроз національним інтересам [1].

Власюк О.С. розглядає у широкому розумінні національну безпеку України як спосіб самозбереження українського народу, який досяг рівня організації у формі незалежної держави. Цей спосіб уможливлює його вільне існування і саморозвиток, надійний захист від зовнішніх та внутрішніх загроз. Національну безпеку України можна визначити як систему державно-правових і суспільних гарантій стабільності життєдіяльності та розвитку українського народу загалом та кожного громадянина зокрема, захист їхніх базових цінностей і законних інтересів, джерел духовного та матеріального розвитку від можливих реальних і потенційних, внутрішніх та зовнішніх загроз [2, с. 25].

Відомий український фахівець у галузі національної безпеки В. Ліпкан зазначає, що «національний інтерес – це інтегральний вираз інтересів усіх членів суспільства, що реалізується через політику системи» [3, с. 23].

Манілов В. Л. характеризує національну безпеку як систему, складовими елементами якої є загрози, інтереси і фактори впливу на них, а також методи забезпечення національної безпеки [4]. 

У наведених визначеннях і у більшості наукових праць «національну безпеку» визначають як захищеність (стан захищеності) життєво важливих інтересів особистості, суспільства і держави від внутрішніх і зовнішніх загроз. При цьому під інтересами розуміється, як правило, сукупність потреб (без відповідних здібностей) того чи іншого суб’єкта безпеки (особистості, суспільства, держави тощо).

Принципово важливим для розуміння сутності національної безпеки є визначення суб’єктів і об’єктів національної безпеки. Суб’єктами є лише такі його учасники, які в ньому свідомо реалізують свої цілі. Такий суб’єкт потребує наявності для нього певного рівня свободи. До об’єктів національної безпеки відносять як особистість, так і суспільство та державу в цілому. 

Отже, національна безпека – це багатокомпонентне, складне явище, яке являє собою складну систему взаємопов’язаних елементів, яка включає в себе взаємозв’язок концептуальних положень і настанов, правових і соціально-політичних інститутів, певних коштів, методів і форм, які дозволяють не допустити або адекватно відреагувати на можливі зовнішні та внутрішні загрози, що виникають.

Література:

1. Закон України «Про основи національної безпеки» №964-IV від 19.06.2003 р. зі змінами від 07.08.2015 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/964-15

2. Власюк О.С. Національна безпека України: еволюція проблем внутрішньої політики: Вибр. наук. праці / О.С. Власюк. – К.: НІСД, 2016. – 528 с.

3. Ліпкан В. Національна безпека України – нормативно-правові аспекти забезпечення / В. Ліпкан. – К.: Текст, 2006. – 180 с.

4. Манилов В.Л. Теория и практика организации системы обеспечения национальной безопасности России: Автореферат дисс. / Л.В. Манилов. – М., 2005. – С. 17.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота