РОЛЬ ТА ЗНАЧЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ В ПРОЦЕСІ ПЕРЕХОДУ ВІД SPOD ДО VUCA-СВІТУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ТА ЗНАЧЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ В ПРОЦЕСІ ПЕРЕХОДУ ВІД SPOD ДО VUCA-СВІТУ

11.11.2019 14:37

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Куляша Ольга Юріївна, студентка 1 курсу ОС «Магістр» Київського національного торговельно-економічного університету


Складність довгострокового прогнозування, ринкові трансформації, зниження якості при масштабуванні, неправильний розподіл ресурсів, неефективність тайм-менеджменту, неадекватно побудована система комунікацій, відсутність внутрішнього стратегічного лідерства, складність утримання клієнтів та загальна втрата продуктивності праці в господарській діяльності  це лише невелика частина сучасних проблем, з якими стикається світовий бізнес. 

Побутує думка, що необхідно детально вивчати досвід минулого, аби робити власні висновки та приймати нові управлінські рішення відповідно до поточного стану бізнес-середовища. Таким чином минулі катастрофи можуть допомогти нинішнім інвесторам уникнути їх у майбутньому.  Проте всі невдачі, зроблені в минулому, були зроблені в умовах SPOD-світу. SPOD-концепція – це абревіатура, яка описує стан світового ладу, що вміщується в чотири характерні ознаки: steady – стабільний, predictable – передбачуваний, ordinary – простий, definite – визначений [1]. 

Проте на зміну SPOD-світу відносно нещодавно прийшла нова концепція – VUCA. Вона вперше була використана на початку 90-х років американськими військовими, щоб описати багатосторонній світ, який виник після закінчення «холодної війни» між США і СРСР, і характеризувався як більш нестійкий, невизначений, складний і неоднозначний, ніж будь-коли раніше. У бізнес-середовищі термін VUCA з’явився після фінансової кризи 2008 року [1]. Назва концепції також є абревіатурою від наступних характеристик: volatility – нестабільність, uncertainty – невизначеність, complexity – складність, ambiguity – неоднозначність [2]. 

Тобто коли у наукових кругах говорять про VUCA-світ, то мають на увазі відображення непрогнозованості, невизначеності, складності та неоднозначності загальних умов і ситуацій не лише в бізнес-середовищі, а й інших аспектах суспільного життя. Коли бізнес говорить про світ VUCA, то він має на увазі системні збої та поведінкові промахи, які є неминучими і звичними для будь-якого підприємств.

VUCA-світ не є негативним явищем, як може здатись на перший погляд. Якщо навчитись користуватись можливостями даної концепції за допомогою VUCA-рішень, суб’єкт господарювання буде здатен отримувати вигоди від невизначеності та нестабільності економічної ситуації. Саме відповідно до цієї характеристики в сучасному бізнес-світі більшу увагу приділяється співробітництву, а не контролю. VUCA-рішення тут – це [2]:

- Vision – бачення (потрібно постійно нагадувати про цілі і місію персоналу компанії);

- Understanding – розуміння (необхідно розуміти бізнес, завжди бути в курсі змін ринку, вимог і надій клієнтів, а також змінюватись під них);

- Clarity – ясність (якщо виявлено проблему, потрібно абстрагуватись від всього зайвого і почати вирішувати її з основи);

- Agility – спритність (необхідно приймати рішення швидко і адаптуватись до їх результатів. 

Таким чином, у світі VUCA немає місця тотальному контролю за персоналом підприємства та його ініціативами. При цьому внутрішній контроль не втрачає власної значущості. Саме він сприяє обізнаності топ-менеджменту щодо всіх внутрішніх процесів суб’єкта господарювання, його здатності адаптуватись до економічних коливань, ефективності у досягненні місії існування підприємства і т.д.

Основна думка щодо діяльності в умовах VUCA-світу, якої дотримуються деякі вчені, – це зростання значущості співпраці і витіснення всеосяжного контролю. 

Відповідно до прийнятої практики, внутрішній контроль – це система заходів, організованих керівництвом суб’єкта господарювання, що здійснюються з метою найбільш ефективного виконання персоналом своїх трудових обов’язків при здійсненні фінансово-господарської діяльності [3]. Важливість внутрішнього контролю була неодноразово доведена на практиці. Крім того, реалізацію внутрішнього контролю нині регламентують численні міжнародні і національні нормативно-правові акти, що також збільшує його значущість.

Співробітництво, у свою чергу, – це  цілеспрямоване узгодження діяльності з високорозвиненою системою комунікації, створеною взаємозалежною системою для вирішення проблем і використання всіх можливостей, а також для підвищення рівня довіри, лідерства і продуктивності діяльності.  Співробітництво і контроль мають спільну мету – максимізувати вигоди для бізнесу.

Потрапивши у світ VUCA, компанії мають два варіанти подальших дій:

А) зайти в тупий кут, втратити клієнтів і збанкрутіти (песимістичний сценарій), або

Б) підлаштуватись та розвиватись, розширити свою присутність на нових ринках, знайти додаткових клієнтів (оптимістичний сценарій) тощо.

Світ VUCA – це світ, прогнозування в якому важко реалізувати. Тому більшість суб’єктів господарювання не можуть точно передбачити, який варіант буде стосуватись саме їх діяльності. Але важливо зазначити, що при наявності ефективної системи внутрішнього контролю усуваються ризики та виникають каталізатори оптимістичного сценарію.

Крім того, деякі вчені допускають, що через декілька десятиліть на зміну VUCA прийде DEST-концепція, яка характеризуватиметься хаосом (disorder), егоцентричністю (egocentric), придушенням (suppression) та турбулентністю (turbulent) у світовій економіці та бізнес-середовищі [4]. Аби у майбутньому підприємництво змогло вистояти проти великої кількості очікуваних негативних змін, необхідно вже зараз приділити значну увагу ефективності власної системи внутрішнього контролю. 

Список використаної літератури:

1. VUCA мир: что это и каковы его характеристики. URL: https://mn-zd.ru/interesno/vuca-mir-chto-eto-i-kakovy-ego-xarakteristiki/

2. Легомінова С.В. Концептуальні засади стратегічного управління конкурентними перевагами підприємств / С.В. Легомінова // Глобальні та національні проблеми економіки. – Вип.18. – 2017. – С.250-255.

3. Новик І.В. організація системи внутрішнього контролю на підприємстві / І.В. Новик // Наукові записки. – Вип.2(55). – 2017. – С.188-196.

4. Смена Миров. Бизнес в новом времени. Мир DEST. URL: https://medium.com/

________________

Науковий керівник: Козарезенко Людмила Володимирівна, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів Київського національного торговельно-економічного університету



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота