ІНСТИТУТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ МИТНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІНСТИТУТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ МИТНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

12.11.2019 18:06

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Ільченко Юлія Павлівна, студентка групи ПММБЗ-18-1, Університет державної фіскальної служби України


Сучасний етап митної справи характеризується для України постійним розширенням масштабів міжнародної торгівлі, посиленням динаміки у торговельних процесах, зокрема введення прогами е-Митниця, посиленням вимог міжнародних організацій щодо забезпечення доступу іноземних товарів на внутрішні ринки та зниженням торговельних бар’єрів. 

На важливість дослідження інституційного забезпечення реалізації державної політики у відповідних сферах зверталась увага вченими з адміністративного права, державного управління, економіки тощо. 

Звернення до нормативно-правових актів дає можливість визначити, що інституційне забезпечення – це утворення нових або реорганізація (удосконалення) наявних інституцій (структур), а також дії щодо кадрової підготовки з метою організаційного забезпечення діяльності цих інституцій та процесу євроінтеграції в цілому [1]. 

З анаілзу робіт І. П. Яковлєва, можемо бачити, що чимало запитань поставалощодо місця Державної фіскальної служби України у системі органів виконавчої влади, її компетенції, організаційної специфіки та правового забезпечення, вирішення яких було нагальним не лише в інституційному або теоретичному аспекті [2, с. 63]. Сама невизначеність статусних складників відображалося на результативності управлінської вертикалі, деструктиюючи якість зовнішньої владно-розпорядчої діяльності, дали поштовх Уряду створити нову удосконалену систему в цій галузі. Так, від 21 липня 2019 розпорядженням Кабінету міністрів України про «Питання Державної податкової служби» покладено завершення здійснення заходів з утворення Державної податкової служби.

У розпорядженні пропонується погодится з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 227 “Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України” (Офіційний вісник України, 2019 р., № 26, ст. 900) функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється. Відтепер функції з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства [3].

Повертаючись до досліджень системи державних інституцій митного спрямування варто звернутися до праць А. І. Калініченко. Вчений виокремив чотири етапи розвитку митного законодавства незалежної України:

Перший етап – від прийняття Декларації про державний суверенітет України до прийняття Митного кодексу Українив 1991 р. та Закону України «Про Єдиний митний тариф» у 1992 р. Цей етап характеризувався пошуками та формуванням організаційних та правових засад для існування та функціонування митної системи та митного законодавства в умовах незалежності. 

Другий етап – з 1992 р. до набрання чинності другим Митним кодексом України у 2004 році. На цьому етапі поступово почала пожвавлюватися співпраця України з іншими державами в митній сфері. 

Третій етап – з 2004 року до прийняття нового Митного кодексу України у 2012 році, що було зумовлено економічними, соціальними та політичними змінами в державі, активізацією процесів вступу України до Світової організації торгівлі та асоціації з ЄС. 

Четвертий етап – з 2012 р. і до цього часу – характеризується більшою адаптованістю національного митного законодавства до європейських та світових стандартів, пошуком оптимальної моделі інституційної організації митного механізму, що зумовило неодноразові зміни у структурі державних органів, які покликані формувати та забезпечувати реалізацію державної митної політики [4, с. 66-67]. 

Відповідно до ст. 1 Митного кодексу України - законодавство України з питань державної митної справи складається з Конституції України, зазначеного Кодексу, інших законів України, що регулюють питання державної митної справи, міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також нормативно-правових актів, виданих на основі та на виконання Митного кодексу України та інших законодавчих актів [5].

Одним із основних законів щодо формуванні державної митної політики є Конституція України, яка є основним законом громадянського суспільства і держави, що має найвищу юридичну силу, через який затверджується основи суспільного і державного ладу і механізми їх дії, спрямовані на зміцнення держави і забезпечення прав і свобод громадян [6, с. 326]. Передусім - це норми закріплені у ст. 18, згідно з якою зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права; ст. 92 передбачено, що виключно законами визначаються засади зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності, митної справи (п. 9. ч. 1 ст. 92); система оподаткування, податки і збори (п. 1 ч. 2 ст. 92); порядок утворення і функціонування вільних та інших спеціальних зон, що мають економічний чи міграційний режим, відмінний від загального (п. 8 ч. 2 ст. 92); Кабінет Міністрів України організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи (п. 8 ст. 116) [7].

Серед суб’єктного складу інституційного забезпечення реалізації державної митної політики варто назвати Міністерство фінансів України (Мінфін). Саме Мінфін є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію єдиної державної податкової, митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства тощо [8]. 

Варто наголосити, що Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» дає можливість виокремити таких суб’єктів формування та реалізації державної митної політики, як: Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Національний банк, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Антимонопольний комітет України, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі тощо [9]. 

У контексті нашого дослідження до міжнародних конвенцій, які спрямовані на реалізацію державної митної політики нашої держави, слід віднести: Конвенцію про тимчасове ввезення, Митну конвенцію про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП (Конвенція МДП 1975 року), Міжнародну конвенцію про взаємну адміністративну допомогу у відверненні, розслідуванні та припиненні порушень митного законодавства [10], Міжнародну конвенцію про Гармонізовану систему опису та кодування товарів, Міжнародну конвенцію про спрощення і гармонізацію митних процедур (Конвенція Кіото), Міжнародну конвенцію про узгодження умов проведення контролю вантажів на кордонах [11] тощо. 

Щодо законів України, які приймають з метою реалізації державної митної політики,то вони мають відповідати Конституції України, не порушуючи її положень, захищати інтереси держави та створювати сприятливі умови для розвитку внутрішнього ринку. Закони України є одним із головних елементів інституційного забезпечення реалізації державної митної політики [4, с. 45]. З дослідження виходить, що інституційне забезпечення реалізації державної митної політики спрямовано на утворення нових або реорганізацію (удосконалення) наявних інституцій (структур). Звернення до п. 34-1 ст. 4 Митного кодексу України дає можливість вказати, що до органів доходів і зборів належить центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, митниці та митні пости [5]. 

Отже, реформування органів державної влади, одним із результатів якого є створення Державної податкової служби Українита Державної митної служби України, зумовлює необхідність розроблення нових підходів до організації її діяльності на основі міжнародного досвіду реорганізації фіскальних органів. Один із шляхів досягнення поставленої мети – позиціонування Державної податкової служби Українита Державної митної служби Українияк ефективного адміністратора податкових і митних платежів, ефективність якого вимірюватиметься як продуктивністю роботи з наповнення бюджету, так і підвищенням рівня податкового та митного сервісу для платників [12]. 

Список використаних джерел: 

1. Про затвердження Методики визначення критеріїв євроінтеграційної складової державних цільових програм: наказ Мінекономіки, європ. Інтеграції від 16.03.2005 № 62. URL: http://zakon. rada.gov.ua/go/z0438-05. 

2. Яковлєв І. П. Форми і методи публічного адміністрування у державній митній справі: дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.07. О., 2016. 224 с. 

3. Про затвердження розпорядження «Питання Державної податкової служби» з метою завершення здійснення заходів з утворення ДПСURL: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pitannya-derzhavnoyi-podatkovoyisluzhbim2109

4. Калініченко А.І. Систематизація митного законодавства: сутність та форми: дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.07. Х., 2015. 200 с. 

5. МитнийкодексУкраїнивід 13.03.2012 № 4495-VI. URL: http://zakon.rada.gov.ua/ go/4495-17. 

6. Скакун О. Ф. Теория государства и права : учебн. Х. Консум, 2000. 704 с. 

7. Конституція України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР. URL: http://zakon.rada.gov.ua/ go/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80. 

8. Про затвердження Положення про Міністерство фінансів України : Постанова Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 375. URL: http://zakon.rada.gov.ua/go/375-2014-%D0%BF. 

9. Про зовнішньоекономічну діяльність : Закон України від 16.04.1991 № 959-XII. URL: http://zakon.rada.gov.ua/go/959-12.

10. Міжнародна конвенція про взаємну адміністративну допомогу у відверненні, розслідуванні та припиненні порушень митного законодавства від 09.06.1977. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/ laws/show/995_926. 

11. Про приєднання України до Міжнародної конвенції про узгодження умов проведення контролю вантажів на кордонах : Указ Президента України від 04.07.2002 № 616/2002. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/616/2002.

12. Про затвердження Концепції наукового забезпечення державного управління у податково-митній сфері : наказ ДФС України від 17.04.2015 №281. URL: http://sfs.gov.ua/ diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-prodiyalnist/print-63671.html. 

________________

Науковий керівник: Коваль Микола Васильович, кандидат юридичних наук, професор кафедри адміністративного права і процесу та митної безпеки, Університет державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота